Knokke medaillles
Louis De Klerck werd op donderdag 16 mei 1912 OLHH ingehuldigd als burgemeester van Knokke. Dit ging gepaard met "grootsche feesten". Meerdere muzieken waren van de partij, in de "prachtige stoet gevormd door menigvuldige wagens en groepen". – Burgemeester De Klerck, klaar met schepenen, meer notabelen en de pastoor, was de enige met een dekoratie. Vòòr de 1e oorlog waren medailles eerder zeldzaam.
Stadhuis 15 juni 1913
- Boven: de herinneringsmedaille.
- Rechts: luchtvaarder steeg, samen met Karel Saelens van de pompiers, met een ballon op.
- De affiche voor inhuldiging was twee meter hoog, met als grootste titel de Electrische Verlichting.
Met de stoer defileerden ook de leerlingen van meester Van Steede, goeverneur en burgemeester met notabelen op de pui van 't stadhuis, de chieke madams op de tweede verdieping. Iedereen was dubbel op zijn zondags.
Zondag 15 juni 1913 in de Badstad Knocke a/z Inhuldiging van het nieuwe stadhuis
op de vooravond ingezet met kanongeschot en wandelconcert, meer gebulder zondagmorgen, vooraleer de maatschappijen de optocht inzetten
Heel wat vooraanstaanden, daarbij goeverneur Janssens de Bisthoven van West-Vlaanderen, werden aan de stoomtram afgehaald.
Burgemeester De Klerck was omringd van de gemeenteraad om de vele genodigden op het stadhuis te ontvangen. Louis zei:
"Het schijnt dat we op een keerpunt staan van de geschiedenis onzer duurbare gemeente. Het aloude Knocke, het arm dorpken van voordien, dat in het mistige noorden verloren scheen, onder Gods zegen op wonderbare wijze ontwikkeld, is nu opgewassen tot een wijduitgebreide lachende, zonnige badstad, waar leven heerst en vreugde, welstand en weelde. En toch, wat we nu voor ogen hebben, schijnt maar een begin te zijn van wat de toekomst ons voorbereidt." ---
Een driedubbele hulde werd gebracht "aan dezen die meest door hun ondernemingsgeest of hun hoge bescherming de vooruitgang onzer badstad hebben bevorderd. Hulde vooreerst aan dit driemanschap: Verwee, Van Bunnen en Dumortier, die de eerste dijk hebben aangelegd en vòòr alle anderen de toekomst onzer badstad voorzien en bewerkt hebben. Bijzondere hulde moet gebracht worden aan de familie Lippens en de familie Piers de Raveschoot, die niet zonder reden hun naam gegeven hebben aan de twee hoofdlanen. Hulde vooral om de schranderheid en de ondernemingsgeest van die wijze bestuurders van de Zoute-Polder die van Knocke het pronkjuweel hebben gemaakt der Belgische kust."
Er werd schuimwijn op geklonken.
Zo kwam het stadhuis terecht in 1913, volgens de plannen van bouwmeester Van Wassenhove uit Knocke, in "Brugsche stijl" gebouwd door aannemer Karel Saelens ook van Knocke.
Er werd een ballon opgelaten en 's avonds zaten 150 genodigden in de raadzaal aan voor een groots banket. En met meer toespraken.
Het hagelnieuwe stadhuis naast het Frans klooster, Verwee die verder schildert bij de Lippenslaan.
Gedenkteken 14/18 op 11 juni 1922
Op 11 juni 1922 werd het gedenkteken voor de gevallen Knokse strijders ingehuldigd. Het werd ontworpen door beeldhouwer Stynen uit Antwerpen. Op de eerste hulde aan de helden van 1914-18 was de hele gemeente aanwezig. Schepen Desmidt, die de gedenktekenaktie op touw zette, sprak de gelegenheidsrede uit. Leerling Camile Degraeve van de gemeenteschool deklameerde het gedicht van meester Delanghe: Het Knoksche Volk aan zijn Doden "En zien w'uw heldenlijven nimmer weer, U geest ligt vruchtbaar in ons harten neer."
Het bouwen van het monument, met (links) beeldhouwer Stynen tussen de steigers. Het was een voornaam moment toen de bronzen soldaten op ieder hoek geplaatst werden.
De eregenodigden op de tribune, rond promotor (pijltje) Frans Desmidt.
Het slot van de onthulling op 11 juni 1922.
Het gedenkteken stond aanvankelijk nog in volle duinen, kwam in 1930 op het Eeuwfeestplein, bij de weg naar 't Zoute, nu op het Burgemeester Frans Desmidtplein.
Inhaling burgemeester - 28 mei 1928
Op 28 mei 1928 werd Frans Desmidt op plechtige wijze als burgemeester ingehaald. Het was op 2e Sinksendag, onder tien erebogen, terwijl er in de stoet twintig praalwagens waren en een achttal fanfares. De burgervader zei dat "hij er bewust van is van de krachtsinspanningen die zullen moeten gedaan worden om Knocke te brengen waar het zijn moet”.
Het feestmaal vond plaats in de Prince's, waar geluisterd werd naar Boedt, Buyl, Deckers, Edg. Lippens, Bob Claessens, Jan Claeys, De Does, Warren, Louis Vermeire, Van Zuylen en Frans zelf.
Burg. Desmidt bloothoofds naast schepen Van den Broucke, waar kommissaris Hoornaert de koets begeleidt.
Huldetoespraak door de schooljeugd aan burg. Desmidt bij het stadhuis.
De praalwagen van Knocke F.C. met rechts presen Raymond Aertssen mede achter het stoere paard.
De vooruitgang achter de traktor, met de nieuwste badkar van het Zoute. Mede in de stoet.
De praalwagen van het Oude Zoute.
De koets, met burg. Desmidt tegenover schepen Deckers en sekretaris Claeys.
Stoet Eeuwfeest 15 aug. 1930
Bij gelegenheid van de honderdste verjaring van de Onafhankelijkheid, werd een grote medaille geslagen voor de bloemenstoet van Halfoogst.
Foto's van de Eeuwfeeststoet vonden we niet terug.
De met bloemen versierde auto van de Club Privé op de dag van de aanstelling van de burgemeester.
In de eeuwfeeststoet reden ook de meeste wagens van verenigingen mee, op 15 aug. 1930.
Toneel 25 jaar Willen is Kunnen - 22 febr. 1932
Op 22 februari 1932 werd het 25-jarig bestaan gevierd van de toneelmaatschappij Willen is Kunnen. Een vergulde medaille werd uitgegeven, om aan de horlogeketting te hangen. Hulde werd gebracht aan de stichtende leden Alfons en Camiel Devulder en Frans Van Damme.
Praalwagen van Willen is Kunnen, ook op de dag van de aanstelling van de burgemeester in 1928.
Het was in de winter van 1907 dat voor het eerst echt toneel gespeeld werd, in de Palace bij Debever: "Het geheim van de veroordeelde" en "Het erfdeel van Tante Belle".
Een vast toneel werd opgetimmerd. De toneelkring verhuisde nadien naar het Düsseldorfer Hof bij Flor Rombout. De schermen werden geschilderd door Alfons Heyneman en Achille D'hont, waar Raymond Amys en Valère Devinck toneelschikkers waren. Grote toneelfiguur doorheen de jaren was Camiel Devulder.
Na da eerste oorlog verhuisde Willen is Kunnen naar de Central, dan naar de nieuwe Prince's. Er werd gespeeld voor liefdadigheidswerken, voor de openbare onderstand, oudstrijders en ook voor de klederen van de arme eerstekommunikanten.
Voor de 1e oorlog was Arthur D'Hooghe voorzitter, Léon Verheye ondervoorz., Frans Van Damme schrijver, Gustaaf Flama penningm. Na de oorlog werd Frans Desmidt voorzitter, waar hij met de toneelgroep (volgend blad) poseert in 1921. Toen waren er ook vrouwen bij, want voorheen traden enkel de mannen op.
Willen is Kunnen verdween met de 2e oorlog.
Op de eerste rij v.l.n.r.: Achille D'hont, Julienne Dejude, Léon Verheye, Frans Desmidt, Camiel Devulder, Germaine Van Loocke en François Van Damme; tweede rij: Georges Eeckeman, Henri Dujardin, Eugène Lesy, Albert D'Hooghe, Cyrille Devulder, Georges Rotsaert, Raymond Amys en Arthur D’Hooghe; achteraan: Victor Verheye, Maurice Segers, Dejonghe, Raymond Heyneman, Léon Dewitte, Maurice Stepman, Alfons Devulder, Joseph Dessauvages en Alfons Fevery.
Rijksweg Knocke -Maldegem - Juli 1936
Bij de plechtige openstelling van de rijksweg Knocke-Maldegem kwam de badplaats in 1936 ook dichter bij het binnenland. Men moest niet langer meer rondrijden over Brugge. De auto werd het vervoermiddel voor de toekomst. Dan maar meer en beter wegen aanleggen.
Burgemeester Desmidt was ook kamerlid geworden en voor de opening van de nieuwe weg had hij goeverneur en ministers als genodigden.
De brug over de kanalen was een halte op de inhuldiging van de weg Knokke-Maldegem. Op de bovenste foto merkt men o.m. bij de dames links mevr. Desmidt en mevr. Deckers. Centraal staat, achter de persoon op de voorgrond, Carlos Vermeire. Op de achtergrond rechts vader Delattre en architekt Wassenhove. Op de onderste foto moeten heel zeker de aannemers voldaan lachen.
Namen achterhalen is niet altijd gemakkelijk,-
wie iemand herkent op een of andere foto doorheen deze bladzijden, zal ons plezieren met ze te laten weten.
1936 was een groot jaar, waarin ook de badinstelling van het Zoute ingehuldigd werd. Maar hierover zagen we nimmer een medaille.
Reddingsdienst wedstrijd - Augustus 1938
Wie dit allemaal zijn, zou Fons Lierman ons kunnen vertellen, want hij is er ook bij, met de redders en kontroleurs van 1930 (2e van rechts achteraan). In dit jaar werden reeds diploma's gewonnen.
De redders met hun praalwagen voor de stoet.
De loods voor de reddingsboot was ten oosten van de vuurtoren.
Medaille voor Bevrijding 1944 - 1 nov 1945 een jaar later
Op de eerste herdenking van de Bevrijding in 1945, werd op 1 november het bijzonder ereteken van Knocke on Sea uitgereikt.
Burgemeester Deckers sprak de aanwezigen toe op het Verweeplein.
Liberation Day Knokke - 1969
Op 1 november wordt ieder jaar de Bevrijding herdacht. Op de 25e verjaardag werd een badge uitgegeven, 1944-1969. Er waren ook grote feestelijkheden en een tentoonstelling in het casino.
Cnoc is ier nam, met Gerard Adriaenssens, Caspar Warnier en Danny Lannoy het initiatief om de Bevrijdingsmars van Hoofdplaat naar Knokke in te richten. Meer dan tweeduizend deelnemers leggen de 33 km. af.
1979
(badge) Bevrijdingsmars Cnoc is ier. A. D'hont
De Stokkeschutters in het Zoute in 1932.
Vlaamsche Scherpschutters met schepen Rombout, Renon en Léon Verheye, Frans Van Steene, ook gedekoreerd.
Meer medailles voor Vlaamsche Scherpschutters, centraal schepen van de Velde.
..... en de “andere” medailles
Medaille De Kustvrienden - Medaille Foto- en Filmkring 1972 - Medaille Dierenbescherming Hondenshow
Medaille 1976 Wandelende Noordzee Baby's - Medaille Kultuurverdienste - Medaille 1976 De Smoeltrekkers van de Oosthoek - Medaille 1975 Cowboy's Karnavalgroep