Wieler- en supportersclub “Heist Sportief”

“HEIST SPORTIEF” werd gesticht op 24 maart 1945 en was het resultaat van do samensmelting van do bestaande vooroorlogse veloclubs

    • - de Duinenzonen (café Sportwereld bij Loon Vanhulle)
    • - de Heystse Duinezonen (café Oud België bij Albert Devos)
    • - Dumarey-Davelooze van de steenbakkerij

Laatstgenoemde club richtte reeds sedert 1918 wielerwedstrijden in.

De stichtingsvergadering vond plaats op 28 mei 1945 en volgend bestuur kwam uit de bus:

  • Erevoorzitter: Richard Davelooze
  • Voorzitter: Médard Slabbinck
  • Ondervoorzitter: René Slabbinck
  • Secretaris: René Dejonghe
  • Schatbewaarder: Albert Devos

Andere bestuursleden waren Joseph Savels, Camiel Fournier, Louis Savels, Maurice Slabbinck, Leon Vanhulle, Medard Dunarey, Camille Slabbinck, Urbain Gereels, Charles Roels, Albert Deschrooder, André Maenhout en Julien Gydé.

De bedoeling van “HEIST SPORTIEF” was wielerwedstrijden inrichten en het steunen van plaatselijke jonge renners. Een eerste ‘koers’ werd ingericht op 28 mei 1945 onder de naam “Grote Prijs der Bevrijding”. Het jaar daarop werd gestart met de Grote prijs van Heist Sportief, een koers voor beroepsrenners die uitgroeide tot de in binnen- en buitenland gekende KUSTPIJL.

Op kermisdonderdag werd de Grote prijs Dunarey-Davelooze georganiseerd voor liefhebbers.

“HEIST SPORTIEF” richtte ook sportavonden in. Zo werd op 9 december 1948 de toenmalige wereldkampioen Briek Schotte naar Heist gevraagd samen met Albert Ramon, kampioen van België. Natuurlijk was ook do plaatselijke vedette Flander Janssens van de partij. De belangstelling in Ciné Palace was zo groot dat op aanvraag van meester van Poucke met dezelfde vedetten nog een namiddag voor de schooljeugd werd ingericht.

In de jaren vijftig werd voor het eerst in de streek een vrouwenkoers ingericht met de toenmalige kampioen Yvonne Reynders. Zeer veel buitenlandse vrouwelijke kampioenen kwamen aan de start en jong en oud was in de weer om deze unieke belevenis me te maken.

“HEIST SPORTIEF” kende vreugde en verdriet. Toen in 1948 de vissers voor 6 weken in staking gingen, werden verschillende koersen ingericht. De humor speelde ook mee én soms waren er evenveel stopplaatsen als herbergen.

Momenteel kennen we volgend bestuur: Voorzitter Medard Slabbinck, Ondervoorzitter René Slabbinok, Secretaris R. Monbalui, Schatbewaarder R. De Graeve en G. Vermeersch, E, De Loose, L. Jonckheere, C. en A. Devos als bestuursleden.

Verteld door Medard Slabbinck en opgeschreven door Frank Van Hulle-Berens


Wieler- en supportersclub Heist Sportief

Medard Slabbinck - Frank Van Hulle-Berens

Heyst Leeft
1976
01
005-005
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:37:15