Naar aanleiding van deze tentoonstelling deden we een oproep aan de inwoners van de gemeente om oud speelgoed in bruikleen te geven voor de duur van de tentoonstelling of materiaal te schenken en zo de museumcollectie uit te breiden.
Blikken speelgoed Vanaf 1850 werd speelgoed meer en meer in fabrieken geproduceerd. Duitsland groeide uit tot de grootste speelgoedproducent ter wereld. Het merendeel van het speelgoed was bedoeld voor export en voor de meer vermogende burgers. Behalve hout en tin werd ook blik als grondstof gebruikt. De machinale versnijding van blik, het stansen en nieuwe technieken om het te beschilderen, o.m. de offsetlithografie, leidden in de tweede helft van de 19de eeuw tot een ware ‘blikken omwenteling’, ook in de speelgoedindustrie. Nagenoeg alles kreeg in de wereld van blik gestalte: de dierenwereld, het beroepsleven, het straatbeeld en bekende personen. Dit speelgoed is van voor en na Wereldoorlog II.
Houten speelgoed Vanaf de 16de eeuw werd speelgoed op grotere schaal gemaakt en verspreid. Vooral in Duitsland werd er op heel wat plaatsen houten speelgoed vervaardigd, bestemd om te worden uitgevoerd. Dank zij de bosrijke omgeving en de strategische ligging van Nürnberg, profileerde deze stad zich tot hét speelgoedcentrum bij uitstek. Houten speelgoed wordt tot de dag van vandaag nog steeds gemaakt en staat vooral garant voor kwaliteitsvol speelgoed.
Gezelschapsspellen Gezelschapsspellen bestaan van in de verre oudheid. De Oude Grieken waagden zich al aan dobbelsteenspelletjes en van klassiekers zoals het ganzenbord bestaan talloze vari-anten. Zelfs in deze tijden van computerspellen en Internet maken zowel kinderen als volwassenen wel eens tijd voor een gezelschapsspel. Er gaat immers niets boven een leuk spel in goed gezelschap.
We danken alle bruikleengevers en schenkers voor hun bijdrage.
|