HomeNieuwsNieuws 2021Schenking waardevol patrimonium voor Sincfala

LION DOROp vrijdag 26 november 2021 bezocht Jean Rémi Tavernier, kleinzoon van de gekende Knokse hotelier Frans Tavernier (1888/1973), het Sincfala museum met een schenking van verschillende hotelattributen, foto’s van lokale verenigingen en een reeks boeken uit het Hotel du Lion d’or (hoek Lippenslaan-Boudewijnlaan).

Het hotel werd opgericht in 1894 als Hôtel de Bruxelles; bij de lijnstelling in 1907 kwam er een nieuwe constructie voor Louis Tavernier opgevolgd door Frans Tavernier, grootvader van de schenker.

De schenking stond al in 2020 gepland, maar de coronapandemie stak daar een stokje voor. De stukken zullen binnenkort geïnventariseerd worden.

De familie Tavernier kende in het ‘Knokke van toen’ heel wat hoteliers. In 1872 was Philip Tavernier zelfs burgervader in Knokke.
Frans Tavernier was ook lid van de St. Sebastiaan gilde, en na WO I bestuurslid van de Vuurkruisers.
Regelmatig vonden in de Lion d’Or de banketten plaats van deze lokale verenigingen. Het hotel sloot haar deuren in 1966. Robert Ryckaert had er vele jaren zijn Antiekzaak; bij de nieuwbouw vonden we er de Fri-Fri en nu de Keukens- Badkamers Alkeba.

Op de bijeenkomst met J.R.Tavernier was ereschepen, heemkundige Danny Lannoy aanwezig, samen met gemeentepersoneel Thomas Hoeberigs en Bernard Verhaeghe.

LION DOR