Sedert het aanbrengen van een herdenkingsplaket ter ere van Pater Kamiel Bulcke zijn er niet minder dan 30 Indische kranten die aandacht schonken aan deze merkwaardige Belgische jezuïet die in 1935 naar India trok om er verdienstelijke werk te leveren.
Pater Bulcke werd in 1909 geboren in Ramskapelle (Knokke-Heist). Vier generaties woonden in de onmiddellijke omgeving van Westkapelle tot Heist. Het gezin vertrok naar Lissewege toen Kamiel enkele maanden oud was.
Na zijn studies trok hij naar India waar hij zich heel zijn leven inzette ter bevordering van de Hindi literatuur. Hij behaalde er het master diploma in Sanskriet en het Hindi aan de universiteit van Calcutta. In 1955 verscheen van hem een verklarend technisch woordenboek Engels-Hindi; hij begon ook met een algemeen woordenboek. Hij legde er zelfs als enigste buitenlander zijn examens af in het Hindi. Bulcke overleed op 17 augustus 1982 in Delhi en ligt begraven op het British Cemetery van Delhi.
Toen professor Raaj Sah, ooit een leerling van Kamiel Bulcke, toevallig in 2018 de Belgische Lancelot Henry de Frahan ontmoette in de U.S.A ging de bal aan het rollen. Verwant met Knokke bracht Lance het gemeentebestuur op de hoogte van de plannen van professor Raaj Sah. Deze had het plan om een plaket te laten aanbrengen in de geboorteplaats van pater Bulcke, ter ere van de wereldburger, en wilde de kosten ervoor financieren.
Op dinsdag 1 september 2020 greep deze onthulling plaats en mocht schepen Vandenbussche een afgevaardigde van de Indische Ambassade verwelkomen. Lokaal kunstenaar André Woussen kreeg de opdracht het bronzen plaket te vervaardigen.
Een groot missionaris, een man met wereldfaam kreeg zijn verdiend eeuwigdurend huldebetoon…in Ramskapelle. (D.L.)