HomeNieuwsNieuws 2015Houtskooltekeningen dokter De Beir geschonken aan Museum Sincfala


tekeningvandebeir-250x357Mark De Beir, de kleinzoon van Dokter De Beir, schonk vijf prachtige houtskooltekeningen uit de jaren '30 die gemaakt werden door zijn grootvader.  

De kunstminnende Knokse dokter De Beir is bekend van het modernistische Zwarte Huis dat hij liet bouwen in de Dumortierlaan door architect Huib Hoste.  

De dokter had een bijzonder talent voor tekenen en schilderen in gouacheverf.  Voor 1930 maakt dokter De Beir tekeningen in kleurpotlood voornamelijk van de torens van Lissewege en Oostkerke.  Vanaf 1930 maakt hij tekeningen in zwart en bruin potlood, daarna in houtskool, Oost Indische inkt of zwarte gouacheverf.  Van landbouwer Pol Sys, geboren te Knokke op 4 juli 1860 en door de Knokkenaars Koo Slekke genoemd, bestaan een tiental portretten. Slekke woonde aan de Paulusstraat, vroeger Oosthoekstraat genoemd.

Dokter De Beir tekende graag portretten van boeren want als arts gestart voor WO 1 in Westkapelle, was hij huisarts van veel landbouwersgezinnen.  

Op één van de geschonken werken is Koo Slekke  in zijn keuken geportretteerd. Verder zijn er nog drie portretten en één landschap. Museum Sincfala is dan ook tevreden dat deze houtskooltekeningen werden geschonken omdat de werken een iconografische waarde bezitten.  

De kunstwerken zullen tentoongesteld worden tijdens de eindejaarstentoonstelling in januari-februari 2016 in Sincfala, Museum van de Zwinstreek.