Verenigen en vrijwilligers
Desalniettemin is het verenigingsleven in West-Zeeuws-Vlaanderen, mede dankzij de toegenomen vrije tijd, zeer uitgebreid. Ze wordt in stand gehouden door het werk van duizenden vrijwilligers en donateurs. Zij organiseren als werkers, bestuurders en ondersteuners en financieel geholpen door de overheid en het bedrijfsleven, vele culturele evenementen, sportwedstrijden, educatieve cursussen en andere bijeenkomsten.
De toegenomen koopkracht maakte de aanschaf van auto’s mogelijk, evenals een eigen huis en een vakantie naar binnen- en buitenland.
Sport
Sport als liefhebberij ontstond in West-Zeeuws-Vlaanderen ruim een eeuw geleden. Aanvankelijk was het voorbehouden aan de rijken met solitaire sporten als tennis en het bezadigde, uit Engeland overgewaaide crocket. Later, vooral na 1900, werd bij de middenstand en arbeiders de georganiseerde beoefening van teamsporten in verenigingen en clubs populair. Deze populariteit had te maken met de gezondheidscultus op het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw, de toenemende vrije tijd en koopkracht en de verzuiling. Meerdere sportverenigingen waren dan ook georganiseerd op levensbeschouwelijke grondslag. In de jaren twintig en vooral dertig breidde het aantal sportfaciliteiten zich sterk uit. Sport werd niet alleen meer gezien als vrijetijdsbeoefening, maar ook als een integraal deel van de opvoeding, gezondheid en zingeving. Gemeenten begonnen dan ook geleidelijk verenigingen en faciliteiten te subsidiëren. Plaatselijke sportcommissies werden actief en organiseerden sportwedstrijden en -toernooien. Vooral voetbal werd een veel gespeelde en bekeken sport. Een van de oudste voetbalverenigingen van West-Zeeuws-Vlaanderen was Sportvereniging Oostburg (1927).
Na de oorlog heeft sport als vrijetijdsbeoefening een hoge vlucht genomen. Vanwege die populariteit en maatschappelijke relevantie is de overheidssteun in subsidies en voorzieningen navenant toegenomen. In vele plaatsen werden sportvelden (vaak meerdere), gymzalen, tennisbanen en zwembaden aangelegd. Jaarlijks worden vele competities, toernooien en andere sportevenementen georganiseerd. Dit zou niet mogelijk zijn zonder het werk van honderden vrijwilligers.
Inmiddels wordt door West-Zeeuws-Vlamingen een veelheid aan sporten beoefend, zowel in georganiseerd als ongeorganiseerd verband. Nog steeds is voetbal een van de populairste sporten. De wielersport, het biljarten en tennis zijn eveneens vanouds geliefde sporten. Ook andere, rustig sporten waren en zijn populair, zoals schaken, vissen, de duivensport en kaarten. Dit is slechts een greep uit het enorme West-Zeeuws-Vlaamse sportaanbod.
Gaaischieten Liggende en staande wip De puntenschieting is een competitie voor de schutters, ook wel gildebroeders en –zusters genaamd. Aan de schietboom zijn hiertoe op verschillende dwarslatten meerdere gaaien vastgemaakt. Bij de konings- en koninginneschieting, eveneens voor de leden, is er maar één doel: de konings- of koninginnevogel. Wie de vogel schiet is konings- of koninginneschutter. Van burgerwacht naar sport Sint Sebastiaan organiseert koningsschieten en keizersschietingen. De laatste zijn schietingen voor leden van verschillende schuttersverenigingen. Daarnaast worden ook internationale kampioenschappen gehouden. Krulbollen Meet Het is de bedoeling een krulbol zo dicht mogelijk bij de houten staak te rollen. Een positie van een ‘te kort’ gespeelde bol kan door kaatsing van de bol van een ploegmaat worden verbeterd. Men kan door kaatsing (onder andere door onderhands gooien) goed liggende bollen van de tegenstander juist proberen te verslechteren. Het spel begint met het samenstellen van de ploegen. Daarna wordt getost of gekaart wie mag beginnen. De spelers mogen de rand van het middenvlak (de meet) niet overschrijden. Als alle spelers hebben gespeeld wordt de ligging va de bollen bekeken. De dichtste bol krijgt een punt. De duur en het benodigde aantal punten is afhankelijk van het aantal spelers. Bollingen Verenigingen zijn gevestigd in Breskens (Arjoan), Aardenburg (De Ware Vrienden), Oostburg (Raak tegen Staak, Het Groote gat), Waterlandkerkje (De Zeemeermin) en IJzendijke (Molenzicht). Zij beschikken alle over een clubgebouw met meerdere overdekte bolbanen en in een aantal gevallen ook buitenbanen. Elders bevinden zich ook openbare open buitenbanen, zoals in Sint-Kruis en Eede. |
Cultureel leven
De mobiliteits-, vrije tijds- en koopkrachttoename stimuleerden de realisatie van cultuurvoorzieningen en –activiteiten. Een voorbeeld daarvan zijn de openbare bibliotheken. Deze zijn momenteel verenigd in Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen. Zeeuws-Vlaanderen telt zestien vestigingen, met als grootste die te Hulst, Terneuzen en Oostburg.
Theaters en culturele centra zijn te vinden in onder andere Oostburg (Ledeltheater, De Hoekzak) en Eede (Hof van Eede). Cultuurliefhebbers kunnen kiezen uit een breed aanbod aan culturele disciplines. Kunstexposities worden georganiseerd door galeries en culturele verenigingen. Overheden, culturele organisaties en particulieren nemen initiatieven tot het plaatsen van beeldende buitenkunst. Beelden, muurschilderingen en straatpoëzie zijn te vinden zijn in de gehele streek.
Veel mensen zijn lid van en nemen deel aan activiteiten van toneelverenigingen, zangkoren en fanfaren. Dé carnavalsvereniging in West-Zeeuws-Vlaanderen zijn De Nachtuuln in Aardenburg.
Bach in de Sint-Baafs In de afgelopen anderhalve eeuw is een Nederlandse Bachtraditie gerekend mag qua omvang, kwaliteit en populariteit gerekend mag worden tot de beste van de Europa. In het bijzonder rond Kerst en Pasen is er een hausse aan (vaak) uitstekende uitvoeringen van (vooral religieuze) Bachcomposities. In de Paastijd spant Bachs Matthäus Passion de kroon met tal van uitvoeringen en tal van bezoekers in heel het land. Tot de kwalitatieve hoogtepunten behoren de uitvoeringen in Amsterdam, Naarden en Aardenburg, die vanwege hun jarenlange traditie, sfeer en kwaliteit meestal ruim van tevoren zijn uitverkocht. Eerste Matthäus Vrijwilligers en zitplaatsen NBV |