Op 29 juli hadden we onze tweejaarlijkse (zeer geslaagde) barbecue met vaste beenhouwer-traiteur Jan Louagie tot ieders tevredenheid.
Historisch kruisbeeld van stadhuis Heist naar de kerk Sint-Antonius
In het vooruitzicht van de afbraak van het stadhuis van Heist worden geleidelijk aan de lokalen ontruimd. De raadzaal kwam als eerste aan de beurt. De kunstwerken werden verwijderd (deels naar museum Sincfala) en een aantal voorwerpen lagen op de tafel in de hall o.a. het kruisbeeld. Dit bracht Ronny Engelrelst, bestuurslid Heyst Leeft, op het idee om het Gemeentebestuur te vragen dit kruisbeeld uit 1932 te schenken aan de parochie Sint-Antonius Abt waar het zeker een plaats kan krijgen.Page Break
In zitting van 5 juli reageerde het schepencollege positief wat aan Heyst Leeft werd bevestigd bij schrijven van 6 juli 2018.
Van links naar rechts: Ann Staelens (parochie), Marie-Christine De Zutter en André Desmidt (Heyst Leeft), pastoor EH Vanden Driessche, schepen van erfgoed en cultuur Annie Vandenbussche en Julien Vanparijs (kerkfabriek).
Historiek
In het begin van de twintigste eeuw was er op lokaal politiek vlak altijd strijd tussen de katholieken en de liberalen. Ook in verband met het stadhuis.
De liberalen hadden het Kursaal gekocht en een gedeelte ingericht in het stadhuis. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 10 oktober 1926 kwam een katholieke meerderheid aan het bewind en ze hadden het idee Heist meer naar het zuiden uit te breiden. Een eerste actie was de verwerving van gronden voor een nieuw stadhuis (2.300m2) en een nieuw marktplein (8.200m2). Toen reeds overwoog men de treinsporen ten zuiden van het stadhuis heraan te leggen en rond het stadhuis een nieuwe woonwijk te bouwen. Om dit alles te betalen werd het Kursaal verkocht.
Op 24 juli 1932 werd het stadhuis plechtig ingehuldigd en ingezegend door onderpastoor EH Masschelein (pastoor Froidure was ziek). Ook het kruis werd gezegend en plechtig in de raadzaal geplaatst. Op de inhuldiging waren alle katholieke mandatarissen en de lokale geestelijkheid present. De liberalen kwamen niet opdagen uit protest!