Bestuurslid Eric Snauwaert op pensioen ...

André Desmidt

 Een ideaal moment om een bestuurslid even in de kijker te plaatsen, is wellicht als hij op rust gaat. We kennen Eric als postbode, als man van de bloedgevers, van de spaarkassen, van het O.C.M.W., bestuurslid Heyst Leeft en natuurlijk ook als fiere grootvader...

De jeugd

In tegenstelling tot zijn broers Hubert en Michel en zijn zussen Rita en Carine werd Eric niet geboren te Blankenberge maar wel te Knokke. Zijn moeder Malfeydt Clementine (geboren in Heist) was gehuwd met vader Snauwaert die geboren was in Marchienne au Pont en zeevisser was van beroep.

Als Ijslandvaarder was hij evenwel betrokken bij een zwaar arbeidsongeval aan boord waardoor hij drie maanden gehospitaliseerd moest worden in Reykjavik en daarna nog ruim een jaar revalidatie in België waardoor de visserij niet meer mogelijk was.

Aanvankelijk woonde het gezin in de Onderwijsstraat (naast de krantenwinkel op de hoek met de Knokkestraat) maar spoedig verhuisden ze naar de Sint-Jozefstraat waar Eric zijn jeugd doorbracht samen met o.a. zijn goede vriend Dirk Valcke.

Eric (geboren in november 1953... ruim 9 maanden na de overstroming) ging naar de kleuterschool bij de zusters, daarna het lager onderwijs in de gemeenteschool en tenslotte het middelbaar in de Rijks (richting elektriciteit) nu Gemeenschapsonderwijs.

Beroepsleven

2018 11 29 122113In 1970 werkte hij als vakantiejob bij de Post om er het jaar nadien in vaste dienst te komen tot 1 december 2013.

Eric heeft goede herinneringen aan de ploeg van toen met postmeester Roger Degraeve (later Jacques Ceyfs) en collega’s Leonard Vanmassenhove, Jerome Meseure (die hem zijn opleiding gaf), Urbain Verbeke, Etienne Coppens, Gilbert Desmedt (de schuufeloare), Roger Demunter...

Eens Heist naar Knokke moest, was het niet meer zo aangenaam... er volgden nog heel was reorganisaties bij BPost.

 Bij de start moest alles met de fiets afgelegd worden en als je weet dat Eric 17 jaar lang Duinbergen bediende... in weer en wind. In de winter hadden de facteurs een warme kapmantel (kapote). De post werd graag afgegeven aan de toog en ook het uitbetalen van de pensioenen behoorde tot de aangename kanten van de job.

Hij heeft ook nog post bedeeld in de inmiddels verdwenen Fourrierstraat. In 1972 werd Eric opgeroepen voor het leger. Hij “diende” bij de luchtmacht met opleiding in Koksijde en de rest in Gavere... in de mess van de officieren. Als tiener ging hij graag uit in Heist naar de Femina en naar de Caroussel met zijn vrienden Dirk Valcke en Mare Devilder.

2018 11 29 122138Tijdens zijn ronde had hij ook oog voor het vrouwelijk schoon. Ter hoogte van pension Cristine stond een rode brievenbus die elke dag moest gelicht worden wat Eric met de nodige beroepsernst deed. En toevallig zeemde op dat eigenste moment Hilde Persyn ook dagelijks de ruiten... en van ’t een kwam ’t ander wat leidde tot hun huwelijk in 1976.

In 1980 werd dochter Ann geboren. Het jonge koppel woonde eerst op het Stationsplein. Hilde had toen nog een winkel in Zeebrugge.

In 1992 kochten ze het huis van de vroegere directeur van de gemeenteschool meester Van Poucke waar ze tot op heden woonachtig zijn... aan de inkom van Heist met zicht op de polders en de vuurtoren en... langs de andere kant zicht op zee !!!

Vrije tijd

Schepen Karel De Grauwe was vriend ten huize bij de Persyns en kende dus ook Hilde goed. Hij introduceerde Eric dan ook in de politiek bij de Gemeentebelangen. Omdat de nieuwe wetgeving voorzag dat er minimum één derde vrouwen op de lijst moesten staan, werd aan Eric gevraagd om zijn plaats af te staan. Als compensatie kreeg hij een mandaat bij het O.C.M.W.

Hij is trouwens tot op heden raadslid bij het O.C.M.W. en kende als voorzitters André Rosseel, Kathleen van der Hoof en Annie Vandenbussche.

Eric stond tot nog toe nooit op een lijst bij de verkiezingen maar werd toch iedere keer weer raadslid bij het O.C.M.W. (’t is dat ze content zijn zeker ?)

2018 11 29 122153Sociaal huis met Annie Vandenbussche, Carina Pauwaert, Cathy Coudyser, Eric Snauwaert, Franky Cauwels+, Geert Deman, Jan Vansteenkiste, Julie Baeyen, Luc Masyn, Olivier Bodyn, secretaris Paul Roets en Sabine Van de Sompele.

 2018 11 29 122207Eric was en is ook actief in het sociale leven. Hij is niet alleen penningmeester bij de Vriendenkring van de Bloedgevers te Heist maar ook bestuurslid van Heyst Leeft, voorzitter van de spaarkassen Pousse Café en Boerenhof (spaarkas van Six) en ook secretaris van de amateursvoetbalploeg de Oosthoekboys.

 2018 11 29 122221Maar uiteraard zal Eric in december nog wel wat tijd hebben voor zwart werk...

 Zoals eerder gemeld is hij de gelukkige echtgenoot van Hilde Persyn maar ook de fiere grootvader van Tristan en Thibaut. Als de gezondheid goed blijft dan zullen ze samen nog kunnen genieten van een jonge, frisse ouwe dag want ook Hilde stopt haar zaak.

******************

OPROEP

Sinds enige tijd is stadsgenoot Paul Van Parys bezig met opzoekingen in verband met de Eerste Wereldoorlog. Meer speciaal in verband met de dodendraad. Dit is een elektrisch beveiligde grens tussen Nederland en België.

Wie daar iets meer over weet (getuigenissen, foto’s, weetjes) kan steeds contact opnemen met onze redactie. Ook langs het strand zou er mogelijks dergelijke draad gelopen hebben en daarbij de vraag wat het belang was van de badkarren bij deze.

Weet er iemand iets over het spionagenetwerk KNAEPEN? Vermoedelijk gaven zij aan de Engelsen informatie door over de locatie van vissersvaartuigen en allerhande gebeurtenissen die van belang zouden kunnen zijn. In het oude Kursaal (huidige Heldenplein) was de Ortskommandatur gevestigd. We zoeken foto’s en allerhande informatie daarover.

Wereldoorlog I is bijzonder actueel en zal het ook blijven de komende jaren maar dit is niet alleen van belang voor de Westhoek maar ook voor onze streek.

 HELP ONS

******************

PROFICIAT

Aan restaurant Bartholomeus van de familie Bart Desmidt bij het behalen van een tweede ster in de Michelingids. Een primeur voor Knokke-Heist. Dank ook aan de chef om steeds de naam HEIST te gebruiken bij alle publiciteit en berichtgeving.

Bart Desmidt maakt ook permanent in de pers publiciteit voor onze heerlijke verse Noordzeevis. Het strekt velen tot voorbeeld. Ook restaurant Sel Gris in Duinbergen willen we graag feliciteren met de behaalde ster.

****************** 

Bestuurslid Eric Snauwaert op pensioen...

André Desmidt

Heyst Leeft
2013
04
013-015
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:48:19