Bier aan huis

André Desmidt

 In het kader van onze reeks over het aan huis leveren van allerhande goederen gingen we even op bezoek bij Norbert De Vestele (trouwens nog een oude schoolkameraad).

2018 11 29 114704Norbert mocht mee tijdens de zomermaanden

Bierflesjes reinigen

Het begon allemaal in de Knokkestraat (waar nu café Tussen Land en Zee is).  Grootvader Maurice reinigde er bierflesjes in de kelder.

Na het overlijden van zijn eerste vrouw vertrok Maurice uit Heist en nam zijn zoon Alfred de zaak over. Later volgde Norbert dan op zijn beurt vader Alfred op. 3 generaties bierflesjes...

Pilsor Lamot

Vader Alfred nam de zaak van zijn vader over en startte met een heuse handel in bier. Eerst werkte hij bij de eerder familiale brouwerij LAMOT uit Mechelen. Vader werd een gekend figuur, niet alleen omwille van zijn vele activiteiten (eerst voetbal en later vooral de koers) maar ook wegens zijn vele thuisbestellingen.

Noel Debrabandere was vaders eerste hulp en gerespecteerde werkmakker.

In de naoorlogse periode was het de gewoonte dat de bierhandelaar wekelijks aan huis kwam met de nodige drank. De mensen zetten het leeg goed in het portaal of aan de voordeur en dan wist de brouwer perfect wat er moest geleverd worden. Dat verliep probleemloos... van vandalisme was er geen sprake.

Een doorsnee gezin bestelde tafelbier en water (Leberg) later aangevuld met Cola en limonade (Colibri) en natuurlijk ook bier Export (pas later kwam Pils op de markt).

2018 11 29 114727Vader Alfred en echtgenote Nera De Jaeger in actie in café London !

Voor het betalen kwam men wel binnen want het contact met de klant was belangrijk. Wetenswaardig hierbij is wel dat het meestal alleen de vrouwen waren die toen thuis zaten wat het korte babbeltje des te aangenamer maakte ! In totaal werden een kleine 350 Heistse gezinnen bediend. Er werd ook in Zeebrugge en Lissewege geleverd.

2018 11 29 114748Depot LAMOT in de Polderstraat 12 Heist (ernaast gebroeders Dieusaert)

Daarnaast waren er natuurlijk ook nog een aantal cafés in Heist maar ook in Zeebrugge. Volgens Norbert bedienden zij zowat alle cafeetjes aan de “kaaie” van drank.

Norbert herinnert zich nog de leveren in volgende cafés:

  • Central (waar nu restaurant Old Fisher is)
  • ’t Boerenhof
  • Coupe de Bruxelles
  • Goetinck langs de Boulevard
  • Sportwereld
  • Rome
  • Coupe de Gand
  • Belgica
  • Glacier Moustafa
  • En nog vele andere

Vroeger maakte men nog geen gebruik van de telefoon (eerder uitzonderlijk) om commerciële contacten te leggen. Dus was de brouwer genoodzaakt om de cafés te bezoeken om de bestellingen op te nemen. Het was aanschuiven aan de toog en eentje drinken.

En zo kwamen de overuren.

Klusjes

Na de oorlog bezat niet iedereen in Heist een auto laat staan een camion. Alfred De Vestele woonde in de Polderstraat en had daar ook een magazijn. De eerste depot was in de Westkapellestraat ter hoogte van de viaduct (vervoer Slabbinck).

Er werd dan ook regelmatig beroep gedaan op de brouwer voor uitzonderlijk transport. Echte verhuisfirma’s bestonden er nog niet en zo heeft Alfred menig “menage” helpen verhuizen. En het waren niet altijd korte ritten want ooit moest men de meubels afzetten in Luik.

2018 11 29 114805Transport bejaarden en mindervaliden naar het station

 Jaarlijks was er ook het vervoer van de gehandicapten die na de zomer verbleven in het hotel Brittania langs de Zeedijk te Heist. Karel De Grauwe was daar ook nauw bij betrokken via de bloedgevers Heist.

De mensen werden met de camion vervoerd naar het station samen met hun bagage. Een leuk schouwspel en voor die mensen een goede oplossing. Nu zou dit mensonterend zijn en onaanvaardbaar maar toen was men dankbaar voor deze gewaardeerde hulp.

Werken zat in het bloed samen met de mensen een plezier doen. Nu noemt men dat een sociale ingesteldheid hebben en dienstbaar zijn !

Norbert neemt de zaak over

Na zijn legerdienst, eind jaren zestig, neemt Norbert de zaak over.

Omdat de zaak aanvankelijk kleinschalig was, moest Norbert zelf zijn drank ophalen in Leuven (Goldor). Goldor was ook een familiale brouwerij die later werd overgenomen door Stella Artois. Een wekelijkse reis...

Er werd ook naar Brugge gereden voor de bevoorrading van Cola en naar Oostende voor de Tuborg. Later bleek het de moeite door vergrote omzet en kwam met vanuit het verre Mechelen en later Leuven toch leveren in Heist.

2018 11 29 114822Norbert met Geert Coudeville klaar voor transport...

Hij heeft nog een tijdje in ’t Lovertje (‘t Lavertje) gewoond in de Noordstraat (huis van grootmoeder langs moeders kant).

Aanvankelijk liep alles vlot en goed maar met de komst van de grootwarenhuizen kochten de mensen meer en meer hun eigen drank in de winkels. De thuisbestellingen werden afgebouwd omdat ze economisch niet meer haalbaar waren.

De eigen zaak werd overgelaten aan Stella Artois via het depot van Jabbeke.

Zijn ouders vestigen zich in café London en Norbert trekt de straat op... in het voetspoor van zijn vader.

Norbert volgde andermaal het spoor van zijn ouders en nam met Annie café De Oosthoek over.

Terecht mag gezegd dat hij aan de basis lag van de succesvolle Oosthoekfeesten zoals we die nu nog kennen.

Dit ook dank zij de medewerking van Martine Heuzel en Ronny Engelrelst.

In café Oosthoek vonden zeer veel verenigingen onderdak. Op gevaar af er een aantal te vergeten: De cyclotoeristen, duivenvereniging De Zwaluw, de schutters van de liggende wip, de vogelpiek, minivoetbal, de kaarters en de studentclub Coudekercke...

Dit maakte het leven zo boeiend en een grote portie mensenkennis kwam hierbij zeker van pas.

De rode draad doorheen het verhaal is ook de sport en dan in het bijzonder de koers en de voetbal.

2018 11 29 114839Cyclotoeristen De Oosthoek - Een foto uit 1981 met onder meer Norbert De Vestele, “de beul”, Achiel Desmedt, André Claeys, Robert Hoestlandt, Walter Cornille, Marcel Stevens, Henri Pollet, Daniël Deschrooder, Walter Roeygens, Rony Engelrelst

 Nog steeds is Norbert bezig met KFC Heist! Grote betrachting is te zorgen voor een goede doorstroom van de jeugd naar de eerste ploeg. Een verhaal van vallen en opstaan...

Tot in 1989 runde Norbert samen met zijn vrouw café De Oosthoek. Dan heeft hij als werknemer verschillende jobs uitgevoerd maar toch trok de brouwersstiel hem aan. Zo werkte hij ongeveer 5 jaar bij brouwer Devolder uit Knokke om later in dienst te gaan bij de famlilie Dhondt (Interdrinks) waar hij zeer binnenkort op pensioen zal gaan.

Ten dienste van de gemeenschap

Norbert was naast bierhandelaar ook actief in sportmiddens. Van zijn vader erfde hij wellicht de liefde voor de wielrennerij. Zelf was hij op twee fronten actief: zelf fietsen en zorgen voor de organisatie van koersen.

De jeugd van Heist heeft hij zien voorbijgaan in het voetbal.

***************

Feest 50-jarigen

Ook dit jaar organiseren we een feest voor diegenen die 50 jaar worden of geworden zijn. Het feest gaat door in de zaal Ravelingen op zaterdag 12 oktober.

We zoeken alvast contactpersonen en mooie klasfoto’s !!!

Bier aan huis

André Desmidt

Heyst Leeft
2013
01
003-008
Ludo Sterkens
2023-06-19 15:26:46