Jimmy Frey (Ivan Moerman) bezoekt jeugdvrienden
André Desmidt
Ten huize van onze ere-voorzitter Joseph De Groote ontmoette gewezen Heistenaar en topartiest Jimmy Frey zijn jeugdvrienden Wilfried Desmedt en Joseph De Groote. Een gewoon interview was niet zo evident vooral omdat de drie heren veel jeugdherinneringen bovenhaalden en tientallen keren elkaar onderbraken met de slagzin: En weet gij nog dat...
Wilfried Desmedt, Jimmy Frey, Joseph De Groote, André Desmidt
Ivan Moerman werd geboren te Brugge op 28 april 1939 maar kwam omwille van de oorlog naar Heist met zijn moeder Irène Desauter. Ze woonden eerst korte tijd in de Knokkestraat tijdens de oorlog maar verhuisden dan naar de Vissersstraat schuin tegenover bakkerij Depaepe waar zij haar nieuwe kapperszaak inrichtte.
Moeder was kapster en had haar salon op de hoek van de Brouwersstraat en de Knokkestraat recht tegenover het vroegere Volkshuis. (de Bonbonnière). Veel Heistenaars waren er klant zo onder andere Marie van Ludders (Marie Mabel) die hij steevast marbel noemde.
Verder ook roste Anna en buurvrouw Agnes en zoveel andere dames natuurlijk.
Hier woonde Jimmy Frey (Ivan Moerman) met zijn moeder in de Vissersstraat
En terloops drukt Jimmy ook zijn spijt uit over het verval van de Heistse Klakkertjes.
"Ik begrijp niet dat men van overheidswege (de gemeente) niet meer inspanningen gedaan heeft om die prachtige groep in stand te houden en zelfs nog te laten uitgroeien tot echte ambassadeurs van de badplaats. Ik erger mij er ook telkens weer aan dat men meisjes moet verkleden in jongens om toch nog koppeltjes te kunnen laten dansen..."
Als kind zong hij al zeer graag en in de gemeenteschool had de leraar oog voor zijn talent en werd hij gestimuleerd om daar iets mee te doen.
Zijn eerste applaus kreeg hij als winnaar van het zangcrochet ingericht door Appolinaris op het Statieplein. Hij was toen amper 10 jaar.
Hij zong uit volle borst het lied: mijn moeder was een Wenerin... en zorgde voor een speciaal stemarrangement door als kind zeer lage tonen te zingen wat een bijzondere indruk maakte op de applausmeter (want ook alle vrienden waren aanwezig om lawaai te maken).
Jimmy vertelde ook hoe hij enthousiast achter de liberale fanfare liep met een trommeltje en genoot als geen ander van de muziek. Later vernam hij dat de fanfare door de straten van Heist ging om halt te houden bij de collaborateurs wiens inboedel in brand gestoken werd en van wie de haren afgeschoren werden. Dit maakte zeer grote indruk op hem en blijft een bittere ervaring.
Maar evenzeer is hij nog steeds onder de indruk van de Duitsers die in het gelid door de straten marcheerden en zongen van a lie, a lo, a la. In die tijd waren er nog zeer veel cafés in Heist en bijvoorbeeld met carnaval hadden die een Cap-orgel staan. Jimmy lag in zijn bed mee te zingen en ook wel eens wat te dansen.
Uit die tijd herinnert hij zich ook nog die heerlijke ranzige geur van de "kaantjessaus"... gesmolten vet dat werd gebraden.
Tijdens de oorlog werd zijn vader zwaar gekwetst door zes schrapnelles en hij werd op een brancard te voet van Gent naar Heist gebracht. Jimmy Frey liep school in de gemeenteschool en herinnert zich nog goed meester Vanpoucke de directeur en zijn eigen meester Meseure. Zijn meeste vrienden gingen naar de frères.
Hoewel hij nu een fervent fietser is (gemiddeld zo' n 40 km per dag) had hij als kind geen fiets maar wel een trotinette.
Vooral met Herman Verheecke had hij zeer grote vriendschap hoewel de contacten later verwaterden want in die tijd moesten de jonge gasten allemaal vroeg veel werken. Zo was het ook met Joseph De Groote in de bakkerij.
Verder had hij nog als vriend Wilfried Desmedt van melkhandelaar Tuur smid, Leo Demeire van de snoepwinkel waar later café Groen en Wit kwam, Joseph Maenhoudt van de beenhouwerij en Roger Wittewrongel.
Ze speelden veel op de hoek van de Brouwersstraat en de Dwarsstraat aan Marietje Blomme. Veel herinneringen heeft hij ook aan het kapot huis waar er ook al eens met een steen vanuit dit verwaarloosd pand naar elkaar werd gegooid.
Er werd ook veel gespeeld aan het rond muurtje palend aan de zustersschool waar er duchtig gemarbeld (geknikkerd) werd dicht bij café De Dageraad. Ook de hoepels waren fel in trek om maar te zwijgen van de schietlappen.
In die tijd speelde men nog op straat de traditionele "volksspelen" zoals marbelen, bikkelen, bollen of toppen...
In de zomer werd er op het strand met de knikkers gespeeld van de "Tour de France" en werd op de rampe (helling op het strand in verlengde van de Parkstraat - nu onder het zand) een knikkerpiste gemaakt om de knikkers naar beneden te laten rollen.
Er werd ook veel aan sport gedaan en dan vooral op het strand waar er duchtig gevoetbald werd. Maar ook en vooral aan de "Statieplekke" (tussen tramkotje en Heldenplein).
Topper was Fernand Goyvaerts naar wie iedereen opkeek omwille van zijn grote vaardigheid. En vader Goyvaerts was ook wel eens van de partij.
Daar werd er vooral gespeeld met Karel Naert, Gilbert Donners, Wilfried Desmedt, Joseph De Groote en zoals gezegd de latere voetballegende Fernand Goyvaerts.
Vader Goyvaerts was tandtechnicus maar had een patisserie op de Zeedijk en later in de Kerkstraat. Zijn grote specialiteit was volgens Jimmy Frey de flan.
Maar als we over patissiers in de Kerkstraat spreken dan mogen we ook de heer Maes (Moastje) van recht tegenover de cinema niet vergeten. Met imposante snor en bril en wit voorschoot stond hij vaak in zijn deurgat en had hij voor elke voorbijganger een kort rijmpje.
In zijn uitstalraam maakte hij echte kunstwerken van chocolade en dit volgens de tijd van het jaar.
Ondertussen had Ivan Moerman Heist verlaten en begon hij een indrukwekkende carrière waarvan zeer veel mensen eigenlijk amper beseffen welke internationale figuur Jimmy Frey was en is.
Zijn eerste grote doorbraak kwam er met het programma Cansonissima op de BRT waar hij won met het lied: "Ik geloof dat God de Vader...".
Naar aanleiding van Expo 58 werd hij laureaat van de zangwedstrijd te Brussel met een lied van Jacques Brel. In 1959 behaalde hij de eerste prijs in een zangwedstrijd te Brussel. Tijdens zijn legerdienst nam hij deel aan een internationale wedstrijd voor de strijdkrachten en won er ook met een lied van Brel.
Jimmy ging op tournee in Frankrijk en mocht er zelfs ontvangen worden in de loge van Charles Aznavour.
Zijn eerste plaat heette: Aan de overkant. Het werd een groot succesnummer vooral in de streek van Aalst. Daarop volgde een TV-optreden in Tienerklanken wat enorm bijdroeg tot de nationale bekendheid. In 1967 deed hij mee aan de Knokke Cup met het lied: "Zo mooi, zo blond en zo alleen".
De successen volgden elkaar nu snel op:
- Als een kus naar tranen smaakt
- Rozen voor Sandra
- Zaragosa
"Rozen voor Sandra" werd eerder onverwacht gezongen in het programma Binnen en Buiten. Binnen de drie weken na de uitzending werden niet minder dan 70.000 platen verkocht en nog drie weken zaten ze al aan 130.00 exemplaren wat een absoluut record in die tijdsspanne is in Vlaanderen. Ondertussen was Jimmy Frey te gast op het muziekfestival te Cannes waar hij op de voorpagina prijkte van de brochure! En dat als Vlaming...
Hij startte vijf jaar na Will Tura en werd plots ook een grote mijnheer in Vlaanderen. "Geef die rozen aan Sandra" werd zijn grootste hit. In totaal werden 1.700.000 platen verkocht in niet minder dan 18 landen.
Hij had contractueel laten vastleggen dat hij zelf al de liedjes in het buitenland zelf zou inzingen wat goed was voor de royalties natuurlijk.
Jimmy Frey bracht vernieuwing in de muziekwereld en gaf het een soul-invloed op zijn Amerikaans. Hij zorgde voor de doorbrak van het moderne Vlaamse lied.
Viering
Jimmy Frey wil langs deze weg zijn dank en waardering uitspreken voor diegenen die het concert organiseerden op het evenementenstrand Heist.
Hij ergerde er zich wel aan dat er in de pers te lezen stond dat Knokke Jimmy Frey huldigde omdat hij goed weet dat het initiatief kwam van zijn goede vriend Joseph De Groote en Briek Ghevaert samen met andere vrienden uit Heist.
Wat Jimmy betreft is dit zeker voor herhaling vatbaar.
P.S. Jimmy bracht ook een liedje uit: Heist-aan-zee 1951
*********
HL QUIZ op vrijdag 15 oktober 2010 om 20 uur in de zaal Ravelingen - Deelnemen kan in ploegen van 4 personen. Deelname kost 4 - Quiz-master is JAN CLAEYS - supporters ook welkom - voorinschrijving