Belangrijk om weten

Tentoonstelling impressionisten in Heyst en Knocke

Scharpoord tot 20 januari 2008 - elke dag van 10 u tot 18 u - inkom €5

Kinderen -12 jaar gratis.

Rond 1880 bezochten vooraanstaande kunstenaars uit de wereld van de literatuur en de beeldende kunst het vissersdorp Heyst en het landbouwgehucht Knocke. Theo Van Rysselberghe en Alfred Verwee beschreven beide oorden in superlatieven en lokten op die manier heel wat bekende kunstenaars naar de zee. Zo ontstond een hechte en levendige “artiestenkolonie” aan de Oostkust. In Heist vormden de platbodems op het strand, de onstuimige zee en de vissersbevolking dankbare inspiratiebronnen voor de schilders.

In Knokke bekoorden de Kerkstraat, de molens, de duinen en het vee in de poldervlakten de kunstenaars.

De tentoonstelling belicht de belangrijke periode 1870-1914 aan de hand van meer dan 250 schilderijen bijeengebracht uit privé-verzamelingen of ter beschikking gesteld door Belgische en Duitse musea.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling is er ook een prachtig boek verschenen dat een authentiek beeld geeft van het leven van de schilders in onze regio, aangevuld door een catalogus van alle tentoongestelde werken en als derde deel een biografisch overzicht van meer dan 220 kunstenaars. Dit boek is een must voor iedereen die van schilderkunst en van de streek houdt.

Verkoopprijs €39.

********************

100 jaar Kon. Harmonie St.-Cecilia Heist

Naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van de harmonie werd een boek samengesteld door Fons Theerens, waarin alle hoogtepunten van St.-Cecilia Heist worden beschreven. Er is aandacht voor een korte voorgeschiedenis, namelijk de Fanfaren maatschappij De Noorderklank in 1885.

Het is een blij weerzien van zovele Heistenaars, die ons ondertussen al hebben verlaten.

Het boek toont ons inderdaad heel wat prachtige foto’s uit het rijke archief van de vereniging en neemt ons dus ook voor een stuk mee door de geschiedenis van Heist, vooral de ontelbare leuke momenten waaraan de harmonie deelnam.

De muzikanten waren volksmensen en dat is precies het aantrekkelijke van dit boek waarin men zoveel bekende gezichten terug ziet. Geen BV’s maar BH’ s (Bekende Heistenaars).

Een ideaal eindejaarsgeschenk.

Contact: Anne-Mie Latruwe, Koudekerkelaan 14, 8301 Heist tel. 050/513296

Tentoonstelling impressionisten in Heyst en Knocke - 100 jaar Kon. Harmonie St.-Cecilia Heist

Redactie

Heyst Leeft
2007
04
003-003
Ludo Sterkens
2023-06-19 15:26:46