Vuurtoren herleeft in kunstwerken

■ KNOKKE-HEIST De heem- kundige kring Heyst Leeft schreef naar aanleiding van de restauratie van de oude vuurto­ren een schilderwedstrijd uit. Aan de wedstrijd namen 12 kunstenaars deel. Zij zetten elk op hun manier de vuurtoren op het doek.

Uit het juryverslag blijkt dat de leden werden be­koord door de middeleeuwse monnikenprecisie van Hugo Van Daele. Hij plaatste de toren in een virtuele wereld van spe­ciale lichteffecten. Hij verwerk­te in zijn creatie plandetails en inscripties discreet op de achtergrond.

Een bijzondere ver­melding ging naar Raymond Tetaert uit Bredene die de cul­tuurprijs in de wacht sleepte. Marie Christine Lepez behaalde de prijs van de Dienst Toerisme. De oude vuurtoren was de eer­ste betonconstructie langs de kust. Daarom werd het gebouw in 1975 opgenomen in de inven­taris van de industriële archeo­logie. Het lichtbaken heeft sinds jaren geen functie meer door de hoge bebouwing op de zeedijk. Daarnaast bevindt het gebouw zich in een natuurge­bied.

De heemkring ijvert om een wandelpad aan te leggen naar het bouwwerk. Dat is evenwel niet eenvoudig omdat het
door natuurgebied moet. De vereniging zoekt tevens het dertig jaar oude informatiebord dat was bevestigd aan het­
gebouw.

De kunstwerken zijn de ganse zomer te bekijken bij Foto Jones in de Knokkestraat. (NM)

2015 06 19 160242

***************

 Prijzen Grenzeloze Humor uitgedeeld

DAMME - Zondag werden de winnaars van de zoektocht .Grenzeloze Humor’ in het stadhuis van Damme bekend gemaakt. Het initiatief, dat liep tijdens de voorbije zomer, had de bedoeling de Zwinstreek te herontdek­ken vanuit een aparte invalshoek. De familie Rootsaert uit Aardenburg kaapte de hoofdprijs, een luxe-arrangement, weg. „Het initiatief wordt volgend jaar alvast herhaald. We sluiten hiervoor aan bij het Europese project rond de molens in de Zwinstreek. Zowel Sluis, Knokke- Heist als Damme hebben prachtige, nog wer­kende molens die de rode draad kunnen zijn voor een volgende grensoverschrijdende zoek­tocht in de Zwinstreek”, aldus Paul Geerincxkx van VVV-toerisme Knokke-Heist. (MBD)

 

De vuurtoren op doek en in poëzie

Redactie

Heyst Leeft
2005
01
019-020
Ludo Sterkens
2023-06-19 15:26:46