Mededeling
Het Heemkundig Museum voor Polder en Visserij

De Heemkundige Kring St.-Guthago, gesticht te Oostkerke in 1959 stak reeds in de zomer van 1960 van wal met een bescheiden Poldermuseum dat ondergebracht werd in het lokaal Saeftinghe te Lissewege. Er was veel goede wil om de stille getuigen van ons verleden voor het nageslacht te bewaren. We vonden het immers zo jammer dat al het alaam dat door de dorpsambachtslieden gemaakt was, door de algemene mechanisatie verloren ging.

Conservator Johan Ballegeer nam onder zijn hoede alle voorwerpen in verband met heemkunde, folklore en toponymie. Alles werd gerangschikt in een zaal die achter, behalve als museum, ook nog voor andere doeleinden werd gebruikt. Toon die andere doeleinden tenslotte volledig de zaal in beslag namen, moest een nieuw onderdak gezocht worden voor het museum.

Dit onderdak werd ons door het Gemeentebestuur van Heist aangeboden in de oude gemeenteschool in de Pannestraat. Op 2 mei 1970 word het te Heist heringerichte Poldermuseum plechtig geopend en werd tezelfdertijd de pas uitgestippelde Polderroute ingereden. Het Gemeentebestuur van Heist, samen met het Bestuur van de Heemkundige Kring St.-Guthago, haalden eer van hun werk.

Een museum inrichten, onderhouden en openhouden brengt echter veel kosten mede en er is een degelijke leiding vereist. Een reorganisatie van het museumbestuur drong zich op. Het gemeentebestuur was bereid de onkosten te helpen dragen indien de fondsen oordeelkundig en met vrucht werden beheerd.

Met dit doel werd op 21 november 1970 de vereniging zonder winstbejag "Heemkundig Museum Sincfala voor Polder en Visserij" gesticht. De maatschappelijke zetel werd gevestigd te Heist op het gemeentehuis. Namen aan de stichtingsvergadering deel, de heren: Ballegeer Johan, Braet Paul, De Corte Robert, De Keyser René, Gobert Hubrecht, Larbouillat Jacques, Parez Eric, Rau Joseph, Theerens Willy en Vandepitte Firmin.

De heer De Corte Robert, Coudekerckelaan 11 Heist, afgevaardigde van Burgemeester en Schepenen, werd volgens de statuten van de V.Z.W. benoemd tot voorzitter van de Raad van Beheer.

Als leden van de Raad van Beheer werden aangesteld:

  • Rau Joseph, Boudewijnlaan 18 Knokke, tel. 69616
  • De Keyser René, Dorp 26 Oostkerke
  • Ballegeer Johan, Europastraat 24 Lissewege, tel.54539
  • Gobert Hubrecht, Vuurkruisersstraat 12 Heist, tel. 52694
  • Vandepitte Firmin, Pannestraat 15 Heist, tel. 52008
  • Braet Paul, Dorp 11 Oostkerke, tel. 66373
  • Larbouillat Jacques, Knokkestraat 24 Heist, tel. 51277

Zij stelden aan als:

  • Ondervoorzitter, J. Rau
  • Conservator, J. Ballegeer
  • Penningmesster J. Larbouillat

Tot technisch Directeur werd aangesteld de heer E. Parez, Elizabetlaan 24 8390 Knokke-Heist, tel. 519 80.

Voor alle voorwerpen die aan de zorg van het museum zijn toevertrouwd, bestaat een dubbele reeks steekkaarten waarop alle gegevens betreffende het voorwerp, de schenker (of de aankoop), genoteerd worden. Voorwerpen geschonken aan de Heemkundige Kring, blijven eigendom van deze Kring. De voorwerpen geschonken aan de V.Z.W Sincfala behoren aan deze V.Z.W. Iedereen kan voorwer­pen afstaan of in bruikleen geven aan de Heemkundige Kring St.-Guthago of aan de V.Z.W Heemkundig Museum Sincfala.

Al de voorwerpen aan het museum toevertrouwd, zijn door verzekering gedekt. Het Gemeentebestuur van Knokke-Heist (de ondertussen gefusioneerde gemeenten) heeft de heer Albert Thiryn Sterrenlaan 19 Knokke-Heist 1, tel. 637 49, aangesteld als bestendig bewaker die tezelfdertijd de voorwerpen reinigt en in goede staat van bewaring houdt.

Niet alle voorwerpen kunnen in de ons toegemeten ruimte tegelijkertijd tentoongesteld worden. Daarom worden telkenjare een reeks voorwerpen uit de tentoonstellingszalen vervangen door andere, genomen uit de reservekamers.

De heer Eric Parez, technisch directeur, zorgt op uitstekende wijze voor de goede gang van zaken, voor de benodigdheden in de tentoonstellingszalen, de catalogus en de propaganda.

Het werkgebied waaruit de voorwerpen voor het museum verzameld worden, is in principe hetzelfde als het werkterrein van de Heemkundige Kring St.-Gu­thago nl. de gemeenten of gewezen gemeenten Lissewege, Heist, Knokke, Dudzele, Ramskapelle, Koolkerke, Oostkerke, Westkapelle, Hoeke, St-Anna-ter-Muiden, Damme, Lapscheure en Moerkerke. Van deze regel wordt bij interessante gevallen wel afgeweken voor zover het voorwerpen betreft die bij ons in gebruik zijn geweest, als deze in ons werkgebied niet meer beschikbaar zijn.

Toen het museum Lissewege verliet, bezaten we iets van 290 stukken. Einde 1972, drie jaar later, beschikt het museum over meer dan TWAALFHONDERDVIJFTIG (1250) stukken!!! Hier past een woord van dank en felicitatie aan allen die deze museumstukken bijeenbrachten, maar toch heel in het bijzonder aan de heer Paul Braet die met onvermoeide ijver honderden stukken wist aan te brengen. Langs deze weg danken wij natuurlijk ook de vele schenkers die ons museum hielpen verrijken, en hen die voorwerpen in bruikleen gaven en zo hun vertrouwen betoonden.

Het museum is tot nog toe toegankelijk geweest op alle dagen van de maanden juni, juli, augustus en september. Er wordt gestreefd naar een ruimere openingsperiode.

R.D.

Mededeling - Het Heemkundig Museum voor Polder en Visserij

Redactie

Rond de poldertorens
1972
04
134-135
Ludo Sterkens
2023-06-19 15:26:46