Mededelingen
3. Een vervalst zilverstuk, naar verluid geslagen te Mude

Roger Crois

In de verzameling van het Koninklijk Muntenkabinet te Brussel, komt een zilveren groot voor, dat naar aanduidingen op het muntstuk, geslagen werd te Mude; d.i. St.-Anna-ter-Muiden.

In "Revue belge de Numismatique" 1938 blz. 73/78, weerlegt de Heer V. Tourneur de autenticiteit van dit stuk en bestempelt het als een vervalsing van een groot Tournoois van Philips de Schone.

Het mooi gegoten stuk is langs de ene kant dikker dan langs de andere kant. De vervalsing werd bekomen door op het oorspronkelijk stuk "TURONUS" te verbangen door "MUDENCIS". Deze vervalsing is duidelijk zichtbaar.

Een "groot" is een zilverstuk in omloop vanaf de 13e eeuw, en het had een waarde van 12 penningen. Onder Karel de Grote werden uit een karolingisch pond, 240 denieren of penningen geslagen. Deze penningen golden in de volgende eeuwen als het voorbeeld voor aanmunting in de Europese landen.

Door de bloei van handel en ekonomie ontstond er een tekort aan geldstukken. Rond het midden van de 13e eeuw liet de Franse koning grote zilveren munten slaan, ter waarde van 12 penningen, onder de benaming van "groot tournoois". Ook Vlaanderen nam de groot tournoois als voorbeeld van zijn muntslag. In 1337 werden te Gent de eerste vlaamse groten geslagen, met een waarde van 12 penningen.

Wie kent er nog munten van MUDE? En in welke verzameling?

Mededelingen - 3. Een vervalst zilverstuk, naar verluid geslagen te Mude

Roger Crois

Rond de poldertorens
1973
01
033-034
Astrid Theerens
2023-06-19 15:26:46