Verslagen
Westkapelle, 28 februari 1988 – Zaal “Oud Westkapelle”
Voorstelling van foto’s, dia’s en archeologisch material

Germain Vandepitte

Buiten, een koude winderige namiddag.

Binnen, een troep goeie vrienden in een gezellig warm zaaltje, die zich verkneukelden in foto's en dia's van onze mooie streek en van uitstappen en reizen in andere oorden.

Dhr. Paul Braet bracht een - met smaak opgenomen en met nog meer smaak genoten door de aanwezigen - zegge een reeks over wandelingen van de leden van Sint-Guthago: in Nieuwvliet, Ter Hofstede, het Fort Nassau, het Retranchement, Sint-Kruis (bij Aardenburg), Watervliet, Nieuw-Roeselare, enz. Ook groepsfoto's van de deelnemers aan studiereizen naar Mechelen, Diest, Tongeren e.a.m.

Dhr. Jacky Devisch gaf mooie beelden van de laatste opgravingen te Damme en deze te Monnikerede, die onder de leiding stonden van ons geacht bestuurslid Bieke Hillewaert met assistentie van Dhr. Yan Hollevoet en een BTK-ploeg. Ook gaf hij ons beelden van de aanleg van de pijpleiding van Distrigas met o.a. de Diederik Vos-wal naast Zelzatebrug; en beelden die ook al tot het verleden behoren uit het havengebied van Zeebrugge.

Dhr. Albert Vandepitte had, naast fotomateriaal, ook een zeldzame postkaart uit 1917. Een luchtfoto van de stad Brugge en - het kan niet anders - een stuk uit een militair archief. Met zijn beperkte middelen had hij ook enkele details van die postkaart vergroot. Professioneel gemaakt, zou het zeer zeker waardevol studiemateriaal zijn. 

Vanuit Nieuwvliet in Nederland was onze sympathieke Jaap Fremouw de grens overgestoken met een reeks dia's over het vlas, van uitzaai tot oogst, waarbij we tevens een overzicht hadden van de evolutie van het landbouwmateriaal. Jammer genoeg kreeg onze Jaap de beelden niet helemaal op scherp.

Tijdens de pauze kregen de Leden de kans om gebracht studiemateriaal te bekijken. Onder andere was daar een verzameling archeologisch materiaal bij, uit de recente opgravingen in onze streek. Verantwoordelijk daarvoor tekenden B. Hillewaert en Y. Hollevoet. Andere leveranciers van foto's en dia's waren o.a. de heren Isidoor Anseeuw, Pol Danneels, P. Braet, A. Vandepitte.

Vervolgens werden we vergast op een montage door Dhr. Jan Devlieghe, die de Riante Polderroute voor onze ogen bracht in klank en kleur: al het mooie dat te zien is over de volle afstand van 55 Km, zand, zee, lucht en land. Ons land, het land van Nele en Tijl, maar ook van Lamme.

Dank aan onze leden die spontaan gereageerd hebben op de oproep tot medewerking; dank zij ook aan Dhr. Karel Aernoudts die instond voor de coördinatie van het geheel.

Verslagen Westkapelle, 28 februari 1988 – Zaal “Oud Westkapelle”

Germain Vandepitte

Rond de poldertorens
1988
02
085-086
Leonore Kuijken
2023-06-19 15:26:46