In memoriam Arthur Nachtegaele

René De Keyser, voorzitter

Het meest aangrijpende bericht dat iemand kan ontvangen is zeker het droeve nieuw van het overlijden van een duurbaar familielid of van een goede vriend of weldoener.

Niets liet ons toe, bij zijn laatste bezoek aan Oostkerke, of op onze vergadering te Knokke, ook maar te durven vermoeden dat wij heden zouden moeten mededelen dat de achtbare heer Arthur Nachtegaele ons voor altijd heeft verlaten op 6 maart 1970.

Voor veel Leden van de Kring is hij misschien onbekend gebleven, want daar hij buiten Antwerpen woonde, kon hij niet regelmatig op onze vergaderingen aanwezig zijn. Toch was hij een grote vriend en een trouw lid van Sint­ Guthago. Niettegenstaande zijn hoge rang in de maatschappij en zijn drukke bezigheden als bedrijfsleider, was het hem een zeer groot genoegen, ja zelfs een behoefte, af en toe de streek te bezoeken waar hij geboren werd op 19 maart 1908 te Uitkerke, en waar zijn voorouders hebben geleefd.

De bijdrage in "Rond de Poldertorens" jg 1969 nr 2, door Ere-Rijksarchivaris Dr. Jos De Smet: "Boeren en Hofsteden in het Noorden in de 18e Eeuw" was aan de heer Arthur Nachtegaele opgedragen en betrof enkele van zijn voorouders op Knokke, Westkapelle, Hoeke en Zuienkerke. Deze studie heeft onze overleden Vriend zulk een groot genoegen gedaan, dat hij onmiddellijk een aantal exemplaren heeft aangekocht. Hij kwam ze op 9 augustus persoonlijk te Oostkerke betalen en schonk daarbij nog een milde steun aan de Kring. Enkele exemplaren van deze beknopte familiegeschiedenis deed hij mee naar Canada voor zijn dochter en zijn kleinkinderen aldaar en schonk er een aan de universiteit waar een familielid doceert. Zo wilde hij dat ook zij de banden met Vlaanderen blijven aanvoelen: wat zijn zeer grote heemverbondenheid bewijst.

En zelfs terwijl hij ginder was of bij zijn kinderen in andere landen van Zuid­ Europa, dacht hij nog aan zijn Heemkundige Kring en stuurde hij ons zijn hartelijke groeten. Voor ons was hij waarlijk een Vriend!

De heer Nachtegaele was een doorgoed mens. Als bedrijfsleider wordt hij geprezen als een waarlijk sociaal-voelend man. Dat hebben ons tientallen werknemers van hem bevestigd op de plechtige en toch zo intieme uitvaart op 12 maart te Schoten. De kerk van het H. Hart zat stampvol gedurende de ganse dienst en de Pastoor loofde hem als zijnde sedert ruim 20 jaar een vaste steun voor het parochiaal leven.

De heer Nachtegaele sympatiseerde niet alleen met onze Kring. Hij was lid van talrijke verenigingen voor Geschiedenis, Natuurkunde, Archeologie, enz. en hij was één van de rechthouders van het "Comité Flamand de France". Zijn lieve echtgenote is immers "è Vlamsche" uit Frans-Vlaanderen. Wat deed hij voor zijn werkvolk, voor "zijn" Zusters van Vorselaar?

De Kring Sint-Guthago verliest met de heer Nachtegaele een zeer toegenegen Lid dat ons met hart en ziel heeft aangemoedigd om onze werking vol te houden. Wij zullen zijn voorbeeld en zijn verlangen indachtig zijn.

Aan zijn achtbare familie en heel in het bijzonder aan zijn lieve, hartelijke Vrouw bieden wij onze innigste deelneming. En wij zeggen haar: ook ons hart bloedt om 't verlies van zulk een vriend.

In memoriam Arthur Nachtegaele

René De Keyser

Rond de poldertorens
1970
01
046-046
Eddy De Baere
2023-06-19 14:44:32