SINT-GUTHAGO BESTAAT TIEN JAAR!

René De Keyser

Op 28 januari jongstleden bestond onze Kring 10 jaar!                  

 Inderdaad, werd op 28/01/59 definitief overgegaan tot de stichting van een Heemkundige Kring voor de Ambachten Oostkerke, Dudzele en Lissewege. Ik wil vooraf de nagedachtenis oproepen van twee intussen overleden Mede-stichters, nl. Ere-hoofdonderwijzer R. Vandenberghe uit Damme en E.H. M.Maeyens, pastoor te Oostkerke. Waren op deze stichtingsvergadering  ook aanwezig: E. Br. J. Rau, dhr. Willy Theerens van Westkapelle,  onderwijzer A. Verminck van Moerkerke, E. H. Hoevenaghel,  pastoor op St-Rita, E.H. Pollet, pastoor te Lapscheure, en uw dienaar. De stichtingsvergadering werd voorgezeten door E.H. L. Lowyck legeraalmoezenier; en die vond plaats in mijn woonkamer te Oostkerke. Rene De Keyser en Broeder Gaëtan (J. Rau) werden - voorlopig - aangeduid respectievelijk als Voorzitter en als Sekretaris.

Aanleiding tot deze stichting was de belangstelling van alle aanwezigen voor onze streek; en dat op alle gebied. Onze doelstelling was:

  1. samen te werken om te waken over ons kultureel en historisch bezit; en te helpen beletten dat het vernietigd of ontvreemd wordt;
  2. samen te werken om ons kultureel en historisch bezit beter te leren kennen door  persoonlijke studie en werkvergaderingen; 
  3. de eerste twee doelstellingen aan te wakkeren bij de bevolking van onze streek door voordrachten, eventueel een tijdschrift, en heemkundige wandelingen.

Als naam werd gekozen: "Heemkundige Kring Sint-Guthago"; omdat op 3 juli 1959 het 8e eeuwfeest viel van de zaligverklaring te Oostkerke van de plaatselijke Heilige Guthago.

Aan deze doelstellingen hebben wij met alle beschikbare middelen gewerkt. Dit wordt bewezen door de verslagen die regelmatig in ons tijdschrift "Rond de Poldertorens" verschijnen. Dit tijdschrift dat samengesteld en verzorgd wordt door E. Br. Rau, verschijnt viermaal per jaar en werd als voorbeeld genomen door verschillende Zusterkringen. Het heeft nu telkens een oplage van ruim 350  exemplaren.

In dit tijdschrift dat gemiddeld 40 gestencileerde bladzijden telt, worden de bijdragen opgenomen door onze Leden geschreven over onderwerpen door hen bestudeerd. En hun wetenschappelijk werk wordt ook buiten de Kring ten zeerste gewaardeerd. Onze hartelijke dank aan al deze vrijwillige Medewerkers voor hun flinke bijdragen en voor de hulp bij het in stand houden van "Rond de Poldertorens". Al deze bijdragen zijn steeds ondertekend door de Auteur, en in een volgend nummer verschijnt de lijst van al hun artikels.

Ook voor het welslagen van de Wandelingen wordt geen moeite gespaard en daarom wordt elke wandeling door de gelegenheidsleider  stevig voorbereid. De telkens opnieuw verrassend ruime belangstelling is dan ook steeds de grootste voldoening voor de inrichters. Hierbij een hartelijk dankwoord aan de bereidwillige bestuurders van de auto's die telkens hun vrije plaatsen ter beschikking stellen van de niet gemotoriseerden.

Uit onze ijver om ons kultureel en historisch bezit voor vernietiging of ontvreemding te bewaren, groeiden 2 initiatieven:

  1. het heemkundig museum dat voorlopig werd ondergebracht in "Saeftinghe" te Lissewege, onder het waakzaam oog van conservator J. Ballegeer. Alle milde schenkers die voorwerpen afstonden of in bruikleen gaven - of nog zullen geven - zijn wij zeer erkentelijk. Het Bestuur doet een warme oproep om suggesties en hulp voor een definitief lokaal.
  2. De bibliotheek werd ondergebracht bij de E. Br. Xaverianen te Brugge en toevertrouwd aan de goede zorgen van Br. Rau. We beschikken nu over ruim 350 boeken, zonder de tijdschriften; een kleine lijst daarvan wordt U ook in een volgend nummer bezorgd. Deze boeken kunnen door de Leden steeds geleend worden bij Br. J. Rau, Mariastraat 79 Brugge.

De bibliotheek kwam tot stand dank zij schenkingen en ook door aankoop met een deel van de lidgelden en met de toelagen van de Provincie en van het Kultuurverbond van Knokke, waarvoor onze welgemeende dank. Ik dank ook in naam van al onze Leden de milde schenkers van partikuliere geldelijke steun, alsook al diegenen die de Kring op een of andere wijze behulpzaam waren.

Ik meen dat wij met voldoening kunnen terugblikken op onze tienjarige werking. Het ledenaantal bewijst dat de Kring beantwoordt aan een behoefte, de behoefte namelijk om samen met familie, vrienden en kennissen, wandelingen en voordrachten in verband met de heemkunde bij te wonen, en om in de huiskring te lezen, te studeren en te schrijven over een bepaald onderwerp aangaande onze streek. Het is de schoonste vrijetijdsbesteding!

Wij willen ons tienjarig bestaan vieren door een gezellig samenzijn, dat zou moeten de inzet worden van vele nieuwe tienjaarlijkse vieringen.

Onze Heemkundige Kring was tot hiertoe een echte Vriendenkring, waar iedereen belangloos aan medewerkte, zonder onderscheid van rang of stand, verenigd door de liefde voor ons Heem, en dit in de ruimste betekenis van dit woord.

Voor deze gehechtheid aan ons Heem dank ik zeer hartelijk al onze Leden en ik hoop dat de Heemkundige Kring Sint-Guthago nog lange jaren te hunnen dienste mag staan en even vruchtbaar werk mag leveren als in de tien voorbije jaren.                  

Rene De Keyser, Voorzitter.

Sint-Guthago bestaat tien jaar!

Rene De Keyser

Rond de poldertorens
1969
01
001-003
Achiel Calus
2023-06-19 14:44:32