Het   Kloefenkappen

Jos Rau

Voordracht met dia's - Knokke 10 maart 1968

Dit werd een uitzonderlijke voordracht. De heer Ing. W. Verlonje sprak over het klompenmaken met zulk een virtuositeit en met zulk een kennis van zaken , dat veel toehoorders begonnen te denken dat hij van kindsbeen af als zoon van een klompenmaker die verdwijnende stiel van dichtbij had gevolgd.

Neen, het is alleen het resultaat van een volgehouden interesse en van een lange studie over meerdere ambachten die aan het verdwijnen zijn. Aan de hand van een reeks detail-foto's van Vlaamse schilderwerken uit de 15e en de 16e eeuw, wist spreker ons de voorlopers van de "kloef" en van de "galoche" aanschouwelijk te leren kennen.

Als een echte vakkenner heeft hij ons de verschillende soorten klompen leren onderscheiden en ons de opeenvolgende bewerkingen uiteengezet die de houtblok ondergaat van als hij uit de boom gezaagd wordt tot hij als sierlijke en gemakkelijke kloef aan de voet gedragen wordt. Een reeks kleurdia's van de laatste nog werkende kloefenmakerijen illustreerden deze voordracht waaraan we allen hebben zitten smekken.

De heer Verlonje had een serie modellen van klompen mee. En ons bestuurslid, dhr. Antoon Verminck schoolmeester te Moerkerke en zoon van de laatste klompenmaker in dit dorp, had een volledige en goedbewaarde verzameling allaam mee waarvan Ing. Verlonje ons al de namen kon meedelen en waarbij hij stuk voor stuk uitlegde waartoe ze achtereenvolgens werden gebruikt. Proficiat Mijnheer Verlonje, en konden wij maar de gelegenheid vinden om deze prettige studie eens te publiceren.

J.R.

--------- 00000000-----------

Familienieuws

Op 14 februari werd Christophe geboren, het eerste kindje van Dhr. en Mw. Willy Wintein - De Clerck.  Ons aller gelukwensen.

--------- 00000000-----------

Geheel de St-Guthagofamilie biedt de heer J. H. Gevaert uit Sluis hun kristelijke deelneming aan bij de diepe rouw die hem trof bij het overlijden van zijn geliefde echtgenote. Wij verzoeken hem beleefd, speciaal het rouwbeklag van onze vrienden uit de streek rond Sluis te willen aanvaarden.

Het Kloefenkappen

Jos Rau

Rond de poldertorens
1968
02
084-084
Achiel Calus
2023-06-19 14:44:32