Diverse berichten 1967 04

In juni ll; overleed de schoonvader van ons Bestuurslid Johan Ballegeer. Aan hem en aan Mw. Ballegeer bieden wij onze innige deelneming aan.

In augustus werd ons ijverig Medelid Kristiaan Heyneman diep beproefd door het afsterven van zijn vader. Ook in zijn rouw hebben wij deel en wij gedenken de overledene in ons gebed.

----0000000----

Op 5 november werd het nieuwe jeugdboek van Johan Ballegeer : "De Scheepsjongens van de Keyserinne" door de Provincie bekroond. Proficiat!

Onze Leden kunnen wellicht St.-Niklaas een handje toesteken, zodat hun spruiten bedacht worden met een van de andere jeugdboeken van dezelfde auteur - zij spelen zich af rond de Poldertorens:

  • Hansje Kriek en Konijntje Snif - Castermen, Doornik
  • Klontje, het kleine Ezeltje - Altiora, Averbode
  • Van een Wonderbeeld - Verbeke-Loys, Brugge

--00000--

Ons Medelid dhr. Adriaan van Overbeek, Kruishoeve 33, Keerbergen, is bezig aan een boek over de Pestpatroon Sint Adriaan. Alle gegevens over verering, devotie, kapellen, voorstellingen e.a. van St.-Adriaan zijn hem nuttig. Wie weet bv. iets over de kapel van St.-Adriaan tussen St.-Kruis en Damme ?

--00000--

De restauratie van de kerk van Lissewege kost 10 miljoen. Johan Ballegeer heeft zich terdege ingespannen om van de bevoegde instanties de uitgifte te bekomen van een biezondere postzegel met toeslag en met de afbeelding van deze machtige Poldertoren. Zo pas ontving hij de verzekering dat deze postzegel er komt in 1968, nl. in een reeks genoemd "Nationaal Belang", gecreëerd naar aanleiding van de zegel van Lissewege.

--00000--

Heemkundige wist U ... ?

R. De Keyser

  • …. dat een oliepijplijn wordt aangelegd tussen Zeebrugge en Gent, door Texaco? De pijp heeft een diameter van een halve meter en loopt op de zuid­west zijde van de twee afleidingsvaarten op ongeveer een anderhalve meter diepte. De sleuf die hiervoor gemaakt wordt, laat toe de grondlagen na te gaan bv. turflagen en kreekruggen zijn goed te onderscheiden. Op de grens van Oostkerke en Dudzele, noordoost bij de Ronsaartader, werd een oude bewoning blootgelegd, met een overvloed aan scherven. Deze pijpleiding doorsnijdt ons gebied van de Zee tot voorbij Moerkerke.
  • …. dat op de muur bij de ingang van de hoeve van G. Adriaensens op het Hazegras een mooi paard staat geschilderd? De heer G. Adriaensens wist te vertellen dat dit paard het oude kenteken is voor hoeven waar hengsten gehouden worden.
  • …. dat te Sluis de ” Westpoort” wordt hersteld? Zij werd gebouwd omstreeks 1360. Ze telde twee verdiepen en was op een brede zoom bedekt met natuursteen. De rest is mooie baksteen. Onder de poort zijn de twee sluisjes blootgelegd, die toelieten water in de stadsgracht te steken van uit het Zwin, of zelfs de streek rond de stad onder water te zetten.
  • …. dat men te Dudzele bezig is de vermaarde torenruïne van de oude kerk te restaureren? Daarmee is deze monumentale ruïne gelukkig voor een hele tijd tegen verder afbrokkelen gevrijwaard. Ook te Damme zal binnen kort begonnen worden met de volledige restauratie van het merkwaardig Stadhuis. Hoe nodig! En hoe verheugend dit nieuws!

--00000--

De Wandeling op Uitkerke, de 6 augustus 1967

B. Coornaert

Een heerlijke zondag. Wij rijden met 14 auto's op de Tweede Evendijk en houden halt bij een oude dijkbreuk met "vingerling [*]”. Onze uiteenzetting over het bouwen en verdedigen van aarden dijken in de Middeleeuwen, werd met belangstelling beluisterd. Daarna zagen de wandelaars de 2 grote “vingerlingen” vóór de hoeve “Raaswalle”, die op een terp staat; verder een bewaard stuk van de Evendijk.

[*vingerling = waterbouwkundige term : boogvormige dam aangelegd bij het herstellen van een doorgebroken dijk]

Te voet ging de groep naar de St.-Amandswegel en het Kasteel van de heren van Uitkerke. Ondertussen wachtte de pastoor ons reeds op voor zijn huis. Vol entoesiasme leidde hij ons rond in zijn kerk. Geïnteresseerd bekeken we de meubelen, de altaren en de vele schilderijen. De pastoor was zo wel­ willend om ons in de sakristie de kerkschatten te laten bewonderen, o.a. een enig stuk goudbrokaat, terwijl hij sappige kommentaren ten beste gaf.

Na de rustpauze begaven we ons naar het knooppunt Blankenbergse Dijk­ Tweede Evendijk, en naar de vervallen herberg Kanada, waar de Eerste Evendijk en de Westdijk samenkomen.

Doorheen de drukke seizoenbedrijvigheid reden we tenslotte naar cle Graafjansdijk aan de brede KustLaan. Over een "arm" van de dijk wandelden we naar de duinen. Zodoende maakten de nog overblijvende wandelaars kennis met de dijkputten tussen de vroegere aarden zeedijk en de later gevormde duinengordel.

Vóór ons lag het strand en vanop de hoogte toonden we de plaats waar ongeveer de oudste zeedijk van de Oudemaarspolder moet gelegen hebben. Daarmee was het programma volledig afgewerkt.

--00000-­

De redaktie heeft nog in haar lade artikels en mededelingen door de Heren Leo Vandepitte, Hubert De Schepper, Johan Ballegeer en Dr. Jos De Smet. Wij zullen er bij de volgende jaargang zeer dankbaar gebruik van maken.

---0000000---

Diverse berichten 1967 04

Redactie

Rond de Poldertorens
1967
04
130-131
Achiel Calus
2023-06-19 14:44:32