Wie helpt het bestuur van St-Guthago ?

Broeder Gaëtan

Vanwege de heer Gouverneur van West-Vlaanderen ontving onze Voorzitter volgend schrijven:

"Ik heb de eer U mede te delen dat de Provincie West-Vlaanderen een studiecommissie heeft opgericht met het oog op verbetering van het Streekeigen uitzicht van de provincie. Deze commissie heeft o.a. het plan opgevat, waar het verantwoord is, verdwenen eigen Vlaamse plaatsnamen te rehabiliteren. Met dit doel voor ogen worden de erkende Geschied- en Oudheidkundige Kringen in de provincie verzocht, voor de door hen onderzochte gemeenten, lijsten op te stellen van verdwenen maar eigen Vlaamse plaatsnamen."

"In dit verband wordt in het bijzonder gedacht enerzijds aan namen van oude heerlijkheden, leengoederen, wijken, gehuchten, pleinen, straten, hoeven, velden, bossen; en anderzijds aan oude huisnamen die de handelaars, herbergiers, restaurant- en hotelhouders zouden kunnen inspireren tot het geven van een verantwoorde, streekeigen naam aan hun inrichting."

"Deze lijsten van eigen Vlaamse plaatsnamen, die bij voorkeur zo duidelijk mogelijk geografisch gesitueerd moeten worden, zullen naderhand aan ieder betrokken Gemeentebestuur worden medegedeeld. Het wordt niet uitgesloten geacht dat U op militaire stafkaarten gegevens zult aantreffen i.v.m. gehuchten, hofsteden e.d.m. “ (Nota van de Redaktie: Pas op met de stafkaarten, want ze staan op dit gebied vol fouten!)

"Het zou zeer op prijs worden gesteld kon uw Kring het Provinciebestuur behulpzaam zijn bij het verwezenlijken van dit plan. Uw antwoord wordt uiterlijk tegen 1 september a.s. ingewacht.

(get. Ridder P. van Outryve d'Ydewalle)

De Bestuursleden van onze Kring hebben spontaan hun medewerking toegezegd. Maar het ware ten zeerste wenselijk dat ook vele andere Leden hun steentje bijbrengen om de lijst voor hun eigen gemeente zo volledig en zo degelijk mogelijk op te maken.

Dudzele, Heist, Koolkerke , Lissewege, Moerkerke, Oostkerke, Uitkerke en Westkapelle zullen er wellicht betrekkelijk goed van af gebracht worden. Maar dan blijven nog Ramskapelle, Lapscheure, Hoeke, Knokke en Damme. Alle hens aan dek!

Wie helpt het bestuur van St-Guthago ?

Broeder Gaëtan

Rond de poldertorens
1966
02
075-075
Achiel Calus
2023-06-19 14:44:32