Mededelingen 1961-04 (vervolg)

3. De leggers bij de kaarten popp

Wij hebben er vroeger nog op gewezen dat de kadastrale kaarten van Popp zeer waardevol zijn voor de plaatselijke “zoekers”. Zeer dikwijls slaagt men er echter niet in, om met de kaart, ook de daarbijhorende legger te vinden. De legger is de lijst van de eigenaars en van de oppervlakten van de percelen waarvan de nummers overeen stemmen met de nummers op de kaart. Het Rijksarchief te Brugge bezit in het fonds “Watering Blankenberge” de kadastrale leggers (zonder de kaart) van Koolkerke, Damme, Dudzele, Heist, Hoeke, Knokke, Lapscheure, Lissewege, Moerkerke, Oostkerke, Ramskapelle, Uitkerke en Westkapelle. (zie blz 6 van de inventaris van dit fonds)

000000000   000000   0000000000

4.    Uit onze fotografische dienst

Z. E. Broeder Filip stelde zijn fotografische kunde met de meeste bereidwilligheid ten dienste van al de Leden van de Kring door volgende k a a r t e n  te fotograferen op formaat 24 x 18:

1. Kaart Maillart van l’an 7, aanduidende “Département de la Lys Divisé en trente neuf Cantons”.

2. Kaart voorstellende de troepenbewegingen in 1604 tussen Aardenburg, Sluis, de Noordzee en Brugge.

3. Kaart van het Vrije: de streek van het Zwin, 1622, door Visscher en Hondius.

4. Kaart van Sluis, het Zwin en cle Schansen langs beide zijden, in 1627, door Claes Janszoon Visscher.

5. Kaart van het Retranchement, einde 18e eeuw.

6. Kaart van het Vrije “gravé par Icelin” zonder datum.

7. Plattegrond van de stad Sluis, zonder datum.

8. Kaart van de streek tussen het Fort St-Donaas, het Fort Izabella en het Zwin, met de limietscheiding van 1664, zonder datum.

9. Plan van Sint—Anna—ter—Muiden, met de limietscheiding van 1664, z. datum.

Al deze kaarten kunnen ter inzage gevraagd worden bij:  René De Keyser, Oostkerke.

5.     Een stille werker maar zeer verdienstelijk medelid

Het is niet onze gewoonte in “Rond de Poldertorens” elkaar te bewieroken of lof toe te zwaaien. Maar nu we zijn werk moeten vermelden en aan de leden voorstellen, willen we toch eens speciaal de heer - G e r m a i n  V a n cl e p i t t e - bedanken voor het fijne kunstenaarswerk waarmede hij onze documentatie verrijkt. Met een stille glimlach zegt hij “Ja”. Dat is al; maar dan krijgt ge na enkele dagen een zeldzaam of oud plan, zo fijntjes gecopieerd dat ge er verrast bij staat. Zo bezorgde de heer Vandepitte reeds:

  1. Een mooie Beginkaart van de Watering Moerkerke Noord over de Lieve, 19e Eeuw
  2. Een plan aantonende de gelegenheid van de Wateringen langs de zuidzijde van de Reie tussen Brugge en Damme, en verder zuidoost van cle Zoute Vaart tussen Damme en Sluis, naar een model van 1665.
  3. Een kaart van “Diverse Couppeuren ligghende inde Graef Jansdijk” naar het origineel van 1772.
  4. Een plan aanduidende de posten van soldaten op de grens tussen Brugge, Knokke en Maldegem, naar origineel van laatste deel van 18e eeuw.
  5. Een plan aanduidende de limietscheidingen van 1664 en van 1718 tussen Fort St-Donaas, Sluis en de Papenpolder (Lapscheure) naar origineel van 1775.
  6. Idem daarbij aansluitende, tussen Sluis, St-Donaas en Fort St-Pauwel (Knokke).
  7. Caerte van een deel vant Hazegars genaemt t Schorre van St Paul ofte Soete Schorre, (van ‘t dorp Knokke tot Izabellefort) naar origineel door Donche in 1778.

Ook deze kaarten liggen ter inzage bij Rene De Keyser.

6.    Vermoedens bevestigd

Het laatstgenoemde plan in de hierbovenstaande lijst, heet nog:

“ Carte figurative et nivellement du schorre de St Paul, autrement Soete Schorre, situé au villagde de Cnocke à l’orient de l’église, territoire du franc de Bruges en flandre, Competant son altesse Emmanuel duc de Croy, prince de Solre, de moeurs, comte de buren, baron de la ville de Condé, de maldeghem, guysen, etc. etc. prince du st empire, grand d’espagne de la 1e classe, gouverneur de la ville de Condé, lieutenant general des armées du roy et chevalier de ses ordres; arpentée et cartée à la requesition de Mons Pecsteen, conseiller pensionaire du franc et sous la conduite de françois Vermeire au mois d’octobre XVII cent soixante dix huit [1778] “. 

Het berust op het Rijksarchief Brugge, Fonds Waterering Blankenberge, portef. 54. nr 82.

Dit plan bracht zekerheid nopens de 2 vermoedens die ik uitsprak in het art. over Fort Sint-Pol (3e jaar Nr3 blz 101). Sebastiaen Nachtegaele woonde in 1778 zeker op Vijfhuize en voor hem woonde daar weduwe Marin vanhalsinghe, geboren Faeghel. Bij de letter S op het plan staat: “Corps de garde du cordon des troupes de sa majesté impériale”. Daar gebeurde dus ook het ongeluk op nieuwjaaravond 1783. Op een plan in hetzelfde fonds, portef. 45 nr 112, van rond. 1760, staat voor deze zelfde twee plaatsen: “B, à Cnocke, est le cense apartenant a la veuve marin van aelsinge occupee par elle d’ou l’on a delogé les troupes dans la baraque E construite sur la dique dite graefjansdyck”.

Br. Gaëtan

   7.   Mokken van de sultan

Het blijkt wel dat de helft van de Oude Knokkenaren het een of ander gekocht hebben toen het gestrande zeilschip “De Sultan” werd geveild. (zie ook vorig nummer) De heer Louis Van Landschoot is een echte Zoutenaar, want zijn ouders woonden in die tijd op een van de drie schone hofstedekes in de jonge Zoutepolder. Ook hij heeft van de Sultan nog een paar souvenirs. Vroeger hadden ze op ‘t hof, zoals bij zoveel anderen ook nog stukken zwaar hout afkomstig van de zeilboot. Maar in de met zeer veel goede smaak ingerichte woonkamer van zijn huis in het Oude Zoute, prijkt nu onder andere een merkwaardige “m o k k e “. Een mok of een mokke is een cylindervormige kom die dus zeer vast op de tafel staat, wat nodig was op een zeilschip. Er is een sierlijke oor aan en de glazuur geeft veelkleurige voorstellingen van het vissersleven.

Twee gelijkaardige kostelijke “mokken” ook al van de “suitan” zijn nu in het bezit van dhr Vande Veire uit de Fincentlaan. Hij heeft ze indertijd gekregen van andere Oude Knokkenaars, de familie Dhondt uit het Maegher Scorre, die ze bij de fameuze veiling hadden aangekocht.

Br. Gaëtan

0000000000000   000000   000000000000000

Duizend jaar  lissewege

Johan Ballegeer heeft het doorgedreven en met V.T.B - en Davidsfonds afdelingen van Lissewege het 10e eeuwfeest van zijn dorp herdacht. Op 15 november ll. hield hij ten Huize Saeftinghe een merkwaardige voordracht geïllustreerd met een lange reeks goede kleurdia’s die hijzelf te Lissewege heeft genomen. Wij durven hopen dat hij deze voordracht in het voorjaar voor onze voltallige Kring zal hernemen. Proficiat!

0000000000000   0000000   00000000000000

Mededelingen 1961-04: De leggers bij de kaarten Popp - Uit onze fotografische dienst - Een stille werker maar zeer verdienstelijk medelid - Vermoedens bevestigd - Mokken van de sultan - Duizend jaar Lissewege

Meerdere

Rond de Poldertorens
1961
04
152-154
2023-06-19 14:44:32