ROND DE POLDERTORENS
Handelingen van de Kring voor Heemkunde en geschiedenis
Sint-Guthago
die bestrijkt de vroegere Vierschaar van Dudzele:
Lissewege Ambacht - Dudzele Ambacht - Oostkerke Ambacht - Moerkerke Ambacht
R. De Keyser, Dorpsstr. Oostkerke
W. Theerens , Dorpsstr. Westkapelle
Driemaandelijks Tijdschrift - Jaargang III – Nr 1 – maart’61 ( P.C.R. : 536.419 )
------------------------------------------------------------------------------
BIJ HET INGAAN VAN HET 3e JAAR
De twee voornaamste middelen waardoor de betrekkingen tussen de Leden van de Heemkundekring Sint-Guthago onderhouden worden, zijn de Wandelingen en het Tijdschrift. Daaraan medewerken is de zaak van de Kring op de beste wijze dienen. En daaraan medewerken kunt U op twee manieren: ten eerste door de steun van uw lidgeld, dat de uitgave van “Rond de Poldertorens” helpt betalen; en ten tweede door rechtstreeks mee te werken door het insturen van KORTE MEDEDELINGEN.
Deze rubriek zou moeten een van de voornaamste zijn van ons Tijdschrift.
Ze zou moeten samengesteld zijn uit korte nota’s betreffende alle mogelijke feiten rakende kultuur, folklore, geschiedenis of plaatsnaamkunde van ons werkterrein. Voorbeelden zijn niet moeilijk om vinden. Nu nog komt het op Moerkerke voor dat gelovige mensen, bij het bouwen van een nieuw huis, een kruislievenheer inmetselen onder de dorpel van de voordeur. Tot voor enkele jaren bestonden er te Damme bijzondere gebruiken bij begrafenissen. Te Lissewege ging voor korte jaren de uitklinker op rust. Te Oostkerke werden voor vijftig jaar de bollingen van de zondagnamiddag na de noen aangekondigd door een trommelaar die door het dorp trok. Dan zijn er de gebruiken bij geboorte, huwelijk of sterfgeval; b.v. een zoon of dochter trouwt niet op de dagen waarop een vroeger overleden vader of moeder over aarde lag; er wordt een kom of een emmer water in de hamer van de stervende gezet.
Wilt U zelf de nota niet schrijven, vertel dan hetgeen U weet aan een van de Bestuursleden. Maak bv. een lijstje op van de namen die NU gebruikt worden voor het tuig waarmede een paard bekleed wordt; van de namen van landerijen, weiden, wegen, waterlopen enz.
Vertel ons spookgeschiedenissen, het ontstaan van kapeiletjes; maak een lijstje van al de maatschappijen die ITU bestaan op uw dorp.
Wij verzamelen ook oude afbeeldingen of postkaarten van gebouwen, personen en werktuigen; foto’s van gevels met een jaartal bv. Dit alles wordt dan bewaard in het iconografisoh archief van de Kring ter beschikking van al de Leden.
En het zal in ieder geval niet meer domweg verloren gaan.
Wij geven graag als voorbeeld Mejuffrouw Tanger uit Moerkerke, die door haar belangstellende zorg een heel familiearchief heeft gered en bewaard, waarover U eerlang in”Rond de Poldertorens~ wel het een en het ander zult kunnen lezen. Denk niet te gauw dat iets geen belang heeft.
Rene De Keyser,
Voorzitter.
------------------------------------------------------------------------------
INHOUD
Bij het ingaan van het derde Jaar - Rene De Keyser - 1
Duinschouwingen en Gevaar voor Overstromïng - Knokke 1680 - Broeder Gaëtan - 3
De Heren van Oostkerke gedurende de XIIe Eeuw - Rene De Keyser - 13
Het indijken van de Sperrnaliepolder Lapscheure 1681 - Antoon Vermeersch - 26
Mededelingen :
Enkele Aanmerkingen bij Heldewijs’ Register - L.T.A. 29.
Aanbevelingen bij Opzoekingen in het Rijksarchief - René De Keyser 30.
Voorname Plechtigheid op Spermaliehoeve 1431 - A.Vermeersch 32.
Juiste Ligging van het 1e Hazegrasfort - Br. Gaëtan 33.
Strubbe's Kapelletje te Oostkerke - René De Keyser 35.
Klein -Lissewege naar Groot -Brugge - J. Ballegeer 55.
Korte Verslagen 37.