Inhoudstafel en woord vooraf - 1982-02
Inhoudstafel 1
Woord Vooraf 2
Heistenaars in Engeland 1940—45 3-16
Mijn Vader, Jules Nollet 17-20
‘t Heistenaartje 21 24
HEYST LEEFT: vereniging voor behoud van het heistse volkseigen.
Voorzitter : Jos Degroote, O.L.Vrouwstraat 21 — 8390 Knokke—Heist.
Sekretariaat : Dany Vantorre, Marktstraat 4 8390 Knokke—Heist.
Woord vooraf
Heist, augustus 1982
BESTE LEZERS,
Dit jaar viert Heist een voor velen verrassend gouden jubileum.
Nadat op 8 oktober 1931 de eerste steen werd gelegd, werd op zondag 24 juli 1932 het huidige stadhuis plechtig ingehuldigd. Het gebouw werd naar de plannen van de architecten Gustave Bailyu uit Heist en Langeraert uit Gent opgetrokken.
Omtrent dit initiatief van toen zijn heel wat merkwaardigheden vast te stellen. In volle crisistijd kon het stadsbestuur met eigen geldmiddelen een stadhuis bouwen en een marktplein met aanpalende straten aanleggen met het oog op een nieuw stationskwartier dat er pas 20 jaar later zou komen. Had de eertijds katholieke meerderheid van Burgemeester Robert de Gheldere de nederlaag te danken, in de daaropvolgende verkiezingen, aan dit prestigieuze project ?
Wij komen uitvoerig terug op de gebeurtenissen rondom het heistse stadhuis in ons volgend nummer.
Onder de artikels in ons 2e nummer van ‘82 neemt dit over Jules Nollet een speciale plaats in. Dank zij de bereidwillige medewerking van zijn zoon Raymond, wordt er voor het eerst een beeld geschetst van een man die slechts als “ schoolmeester “ en auteur van “ Heyst—aan—zee en zijn verleden “ gekend is. U zult hem zeker ook leren waarderen als een dynamische figuur die heel veel gepresteerd heeft voor Heist in ‘t algemeen en voor de minstbedeelden in het bijzonder.
De hoofdbrok ditmaal is echter het verhaal van Raymond Gheselle die als jongen van 13 jaar tijdens de oorlogsjaren in Brixham terecht kwam en er 5 jaar van zijn leven doorbracht ver van zijn Heist.
Ik wens u zoals altijd veel leesgenot,
Dany Vantorre
Hoofdredacteur