Impressionisten in Knocke & Heyst (1870-1914)
Rond 1880 bezochten vooraanstaande kunstenaars uit de literaire- en schilderswereld het vissersdorp Heyst en het landbouwgehucht Knocke.
Theo Van Rysselberghe en Alfred Verwee beschreven beide oorden in superlatieven en lokten op die manier heel wat bekende kunstenaars naar zee. Zo ontstond een hechte en levendige “artiestenkolonie” aan de Oostkust.
In Heist vormden de platbodems op het strand, de onstuimige zee en de vissersbevolking dankbare inspiratiebronnen voor de schilders. In Knokke bekoorden de Kerkstraat, de molens, de duinen en het vee en de poldervlakten de kunstenaars.
Nu, meer dan 100 jaar later, worden nog altijd doeken ontdekt die specifiek in Knokke en Heist geschilderd werden.
De tentoonstelling IMPRESSIONISTEN IN KNOCKE & HEYST belicht de belangrijke periode 1870-1914 aan de hand van meer dan 200 schilderijen bijeengebracht uit privéverzamelingen of ter beschikking gesteld door Belgische en Duitse musea.
Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een verzorgd, interessant boek dat uit drie delen bestaat.
Het eerste deel schetst een authentiek beeld van het leven van de schilders in Knokke en Heist van weleer aan de hand van zeldzaam fotomateriaal, documenten en gegevens van onder meer Emile Verhaeren, dichter en kunstcriticus.
Wie was met wie bevriend? Waar verbleven ze? Wat ondernamen ze? Wie weet er dat Camille Pissarro in 1894 in Knokke verbleef?
Een tiental kunstenaars die een nauwere band met Knokke & Heist hadden, worden intiemer belicht zoals Paul Baum, Geo Bernier, Anna Boch, Paul Parmentier, Dario de Regoyos, Felicien Rops, Willy Schlobach, Theo Van Rysselberghe, Alfred Verwee en Emmanuel Viérin.
Het tweede deel bevat de viertalige catalogus van al de tentoongestelde werken. Tot slot bestaat het derde deel uit een biografisch overzicht van meer dan 220 kunstenaars die ooit schilderden aan de Belgische Oostkust.
Dit boek is een “must” als u van schilderkunst houdt en mag zeker niet ontbreken in uw boekenkast!
Tentoonstelling in Scharpoord van 24 november 2007 tot 20 januari 2008.
Initiatief: Sincfala, Museum van de Zwinstreek.