100 jaar schoenhandel Cinderella
Danny Lannoy
Knokke was rond de eeuwwisseling een badplaats in wording.
De Steenweg naar Westcapelle of latere Smedenstraat was de enige geplaveide weg die verbinding had met Westkapelle en het binnenland. In deze belangrijke straat waren enkele handelszaken en herbergen gevestigd.
Tegenover de café In de Voorstad van Knocke woonde schoenmaker Auguste Slosse (°Knokke 1881).
Langs de Zeeweg of Lippenslaan werd volop gebouwd, woningen, hotels en handelspanden rezen uit de grond. Auguste kocht in 1907 een perceel aan de Zoutepolder, groot 1 a 14ca voor 1.596 Bef., naast het Hôtel du Lion d’Or aan de oostkant van de Lippenslaan. Lokale aannemer Ingelbert Heyneman bouwde er het handelspand. De schoenhandel deed goeie zaken maar in 1920, op 40 jarige leeftijd, liet Auguste de zaak over aan zijn neef Maurice Slosse (°1888).
Maurice Slosse was toen vertegenwoordiger in stoffen voor de firma Faché in Diksmuide. Auguste bleef nog 15 jaar schoenen lappen in de werkplaats achter de winkel. Na het overlijden van zijn echtgenote, huwde hij nog tweemaal, en ging ondertussen rentenieren in de buurt van de groentemarkt. Hij overleed op 12 december 1967 in de kliniek Ter Linden.
Maurice Slosse. - Het echtpaar Maurice Slosse.
De schoenhandel naast Hotel du Lion d’Or
Publiciteitskaart van de schoenhandel van Auguste Slosse.
(Een gekend figuur destijds te Knokke was de broer van Auguste, namelijk Fiel Slosse, eveneens schoenmaker in de Boudewijnlaan. Hij was gehuwd met de moeder van Napoleon De Groote. Hij was een verwoed supporter van Royal Knocke Football Club).
Meer en meer werd aandacht geschonken aan de schoenenverkoop in zoverre dat Maurice een bijhuis opende in de Dumortierlaan voor zijn zoon Michel die kort na WO II overleed. Op gevorderde leeftijd, in feite twee maanden voor zijn dood op 30 augustus 1958, liet Maurice de zaak over aan het pas gehuwde koppel Joseph Slabbinck en Monique Van Parijs. Joseph’s moeder, Martha Slosse, was de zuster van Maurice en gehuwd met Frans Slabbinck die uit een gezin van 16 kinderen kwam. De kroostrijke familie Slabbinck woonde dichtbij de Kalfduinen.
Vanaf 1958 zou het echtpaar Joseph Slabbinck - Van Parys de zaak uitbaten en regelmatig moderniseren. Joseph zette zich gedurende jaren in bij de plaatselijke middenstandvereniging AKMV en bleef de belangen van lokale handelaars in Knokke-dorp verdedigen bij het gemeentebestuur.
In 1993 kwamen zoon Frederik en Kathleen Vlietinck in de schoenhandel om de traditie verder te zetten. Kwaliteit voeren ze hoog in het vaandel.
Proficiat, en voor nog enkele decennia!
In 1912 kostten een paar “bottines” 10,50 Bef
Joseph Slabbinck en Monique Van Parys in 1982 bij het 75-jarig bestaan van de schoenhandel Cinderella.
Joseph, Monique, Kathleen, Frederik, Wouter en Brecht.