KLASFOTO’S

Wat is er gezelliger dan met een groepje oude vrienden of vriendinnen foto’s bekijken uit de oude doos?

Zeker als het om oude klasfoto’s gaat... Want dan wordt het een raadseltje wie allemaal nog herkenbaar is. En wat doet die nu, en waar woont die nu?

Om dan maar niet te spreken over de vroegere leerkrachten. Amai, dat was een “dulle”, of weetje nog dat die zo mooi kon vertellen?

Het begon allemaal toen Eric Engelrelst zijn vijftigste verjaardag vierde. Samen met Charles Verbeke en de klasgenoten van toen werden foto’s bekeken en uitgewisseld. Het was het begin van Eric’s verzameling.

Zijn vrouw Anne-Marie had er natuurlijk ook en dochter Véronique kreeg ook de verzamelwoede. ’t Potloodje werd het lokaal inzamelpunt en met succes (nu kan dat in de Crazy Corner).

Maar de grootste karwei was natuurlijk om alle mensen te identificeren. Meestal kenden de leveranciers wel een aantal medeleerlingen maar nooit allemaal. Dus ging men de baan op en werden heel wat mensen bevraagd die op hun beurt dan wel weer andere foto’s hadden.

Toen “Cnoc is Ier” enkele jaren terug een tentoonstelling inrichtte met dergelijke Knokse foto’s besloten Eric en Anne-Marie om de draad weer op te nemen en hun collectie te activeren. In samenwerking met het museum Sincfala rijpte het idee om deze foto’s ook eens te exposeren wat nu voorzien is voor de periode november 2009 tot februari 2010.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan want men wilde dat alle Heistse scholen aanwezig zouden zijn:

  • de frères en de zusters (nu OLVO)
  • de rijksschool, nu gemeenschapsonderwijs
  • de gemeenteschool
  • de technische school
  • de visserijscholen
  • de school voor bijzonder onderwijs

Niet zo evident want de schoolarchieven zijn voor een deel verdwenen of beschikken niet over dergelijk (foto)materiaal. Dus moet men de leerkrachten en leerlingen benaderen.

Vandaar bij deze onze oproep :

LEERKRACHTEN EN LEERLINGEN VAN ALLE SCHOLEN VAN HEIST KUNNEN HUN KLASFOTO LATEN INSCANNEN IN HET MUSEUM SINCFALA EN KRIJGEN HUN ORIGINELE FOTO ONMIDDELLIJK TERUG.

BIJ AFGIFTE VAN DE FOTO BEST OOK EEN LIJSTJE VOEGEN MET DE SCHOOL,

DE KLAS EN HET GEBOORTEJAAR EN NATUURLIJK OOK DE NAMEN VAN DE LEERKRACHT EN DE LEERLINGEN.

EVENTUEEL KUNNEN DE FOTO’S OOK AFGEGEVEN WORDEN IN THE CRAZY CORNER OP DE HOEK VAN DE KARDINAAL MERCIERSTRAAT EN DE KERKSTRAAT TE HEIST.

TENTOONSTELLING

Alle ingezamelde foto’s zullen worden tentoongesteld in het museum Sincfala van november 2009 tot einde februari 2010. Heyst Leeft werkt uiteraard graag mee aan dit project.

Om U een voorsmaakje te geven drukken wij hieronder alvast één van de foto’s af.

Geboortejaar 1948 - zesde leerjaar bij meester Walter Van Thomme (broeders Xaverianen) Lagere school Sint-Jozefsintituut (de frères)

2018 07 25 105354

We herkennen op de foto (van links naar rechts en boven naar onder)

Richard Savels, Hubert Gheselle, Hector Snauwaert(+), Vlietinck, Achiel Calus, Kamiel Bogaert, ?, Wilfried De Schepper ?, ?, Michel Buidin, Lucien Droogmans, Neyts, Eric Vanhulle, ?, André Desmidt, ?, Joseph Gheselle, Dirk Van Eecke, Roland Vandenbussche, Dyserinck, Marcel Ryckaert, ?, Jean Rombout, ?, ?, Vantorre Robert, ?, André Vanparijs, Daniël Vanhalewijn, Germain Maes, Masschelein

Klasfoto's (Oproep Museum Sincfala)

Redactie

Heyst Leeft
2008
04
003-004
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22