Heyst Leeft steunt Lissewege als mooiste dorp
De Heistenaars willen even hun nek uitsteken en hun hulp aanbieden aan grote broer Brugge waar de historische “witte” stad Lissewege een deel (pareltje) van is.
Waarom ???
Heel eenvoudig, Heist (eerst Koudekerke) is ontsproten uit Lissewege en onze visserij heeft een specifieke band met Lissewege.
1. Aan de stichting van Lissewege is een legende verbonden.
Heistse vissers vonden in een waterloop in wat nu Lissewege heet een Mariabeeldje en namen het mee naar huis. Op onverklaarbare wijze keerde dit beeldje ongezien terug naar de vindplaats, en dat meerdere keren.
Een hemels teken dat Onze Lieve Vrouw in Lissewege wilde verblijven!
Later was het een privilegie van de Heistse vissers om dit wonderbeeld te dragen in de jaarlijkse processie te Lissewege.
Daarvoor betaalde de parochie in de 17de en 18de eeuw de onkosten gemaakt door de vissers in Lissewege (teruggevonden in de kerkrekening 1596-1608).
2. Bij de aanleg van de Evendijk (einde llde eeuw) werden diverse schorrenkreken afgedamd en in de uiterste Noord-Oosthoek van de parochie Lissewege ontstond zo een polder met een Rugge (verhevenheid of terp) waarop in 1188 reeds een kapel stond.
(Te situeren Boerenhof en hoeve André Desmidt).
Reeds voor 1221 werd er een parochie gesticht Koudekerke genaamd en behoorde dit gebiedsdeel sindsdien niet meer tot de parochie Lissewege.
De nieuwe autonome parochie werd toegewijd aan Sint-Antonius de Eremijt.
3. In het wapenschild van Knokke-Heist vindt men de drie Sint-Jacobsschelpen verwijzend naar de historische band met Lissewege dat een stopplaats was voor de bedevaarders op weg naar Compostella waar Sint Jacob wordt vereerd.
Men zegt dat elke bedevaarder een schelp bij zich had om water te scheppen en zo te kunnen drinken.
(bron lic. M. Coornaert - Heyst en de Eieslnis)
Ondertussen is gebleken dat De Haan het mooiste dorp van West-Vlaanderen werd en dat Limburg met de titel mooiste dorp van Vlaanderen bekroond werd.
Maar dit staat niet in de weg dat men eens een bezoekje kan brengen aan Lissewege en op het kerkhof rond de kerk zal men er wellicht nog bekende namen zien...
Van veel Heistneaars liggen de “roots” immers in Lissewege al kan dat teruggaan tot 400 jaar.