Het zomerse confettibal

André Desmidt

Wie herinnert zich nog de prachtige zomeravonden en de confettibals op 21 juli en 15 augustus?

Het waren letterlijk en figuurlijk hoogdagen voor jong en oud. De jongeren hadden wellicht de meeste pret want het was een unieke gelegenheid om de jonge meisjes eens te voorzien van een goede portie confetti in de haren gewreven, in de hals of... in de blouse. Vaak de start van een wandeling richting ’t bosje... en het binnendoen van een zomerlief, want ook de dochters van de “vreemdelingen” (onze toeristen) namen deel aan dit volksfeest. Ten minste als men vader en moeder kon kwijtspelen in die volksmassa... Er zijn er op die avonden veel verloren gelopen!

carolientje zeedijk heist

De fanfare speelde heerlijke marsmuziek en er hing een feestelijke stemming en ik herinner me nog steeds die grote blaasinstrumenten die aan hun uitgang beschermd werden door een nylonkous, zodat er geen confetti in zou komen. Hier en daar stonden kraampjes opgesteld waar men zakjes confetti kon kopen.

Caroline speelde met haar orgeltje en wie een ijsje wilde lekken, kreeg beslist ook wat papier mee naar binnen. Er liepen ook altijd een aantal “pezewevers” op de dijk die het niet konden verdragen dat zij ook doelwit waren van de confettigooiers. Zij maakten zich dan kwaad, tot groot vermaak van de jonge bende.

carolientje zeedijk heist 02Men wandelde in gezinsverband langs de zeedijk, en de kinderen kregen geld om een zakje confetti te kopen. Heerlijk was dat.

En zoals het een groots feest past, werd het afgesloten (afgeschoten) met een prachtig vuurwerk, meestal gesponsord door de sigaretten Saint-Michel (met als slogan: de sigaret van de sportman ???). Toen mocht men nog publiciteit maken voor sigaretten.

Maar waar komt dit gebruik van papiersnippers gooien eigenlijk vandaan ?

Het is een oeroud gebruik. Aan de basis ligt een uitdrukking van eerbied voor diegene die de straat betreedt. Het begint eigenlijk met het water gooien en het besprenkelen van de weg met water... zeg maar de weg stofvrij maken. Belangrijke personen werden zo welkom geheten, de weg werd voor hen vrij gemaakt en gereinigd. (Denken we maar aan het verhaal in het Nieuwe Testament waar Jezus zijn intrede doet en de mensen ook kledingstukken op de weg leggen en wuiven met palmtakken).

Nu zijn er nog dergelijke gebruiken in de Oost-Europese landen waar men bij huwelijken de straat besprenkelt voor de stoet met de jonggehuwden. In Oosterse landen gooit men bloemblaadjes, zoals wij later nog deden tijdens de processies. De bloemblaadjes werden vaak ook vervangen door papiersnippers. Ook het hangen van bloemenkransen rond de hals als eerbetoon past in deze omschrijving. Maar keren we terug naar het gooien van bloemblaadjes...

Later werd dit vervangen door papiersnippers, geknipt door de kleutertjes en door de bejaarden in het rustoord. Voor de processie werden daar dikwijls ook blinkende papiertjes en zilverpapier in vermengd, kwestie van wat meer effect te hebben. Hoeveel jonge meisjes stapten niet op in stoeten en processies met een mandje vol papiersnippers die zij dan elegant (met de zwaai van een zaaiende boer) over het wegdek heen strooiden?

En zo komen we tot onze confetti en de vele plezante momenten die we op dergelijke avonden konden meemaken. Confetti wordt trouwens nog altijd geassocieerd met feesten. Houden we maar even voor ogen de grote Amerikaanse parades, waarbij de bewoners van de wolkenkrabbers confetti gooien naar hun vedette.

En dichter bij ons het carnavalsfeest. Hoeveel ton papier zou er niet gesmeten en geschoten worden? Immense hoeveelheden die door onze stadsdiensten naderhand moeten verwijderd worden. Want als het blijft liggen komt het in de rioleren en die kunnen verstoppen.

************

Rechtzetting

In ons vorig nummer over Hotel Bristol werd er terloops ook gesproken over het Square Hotel op De Kinkhoorn. De zetduivel speelde ons parten waardoor een verkeerde familienaam werd vermeld. Uiteraard wordt het hotel nog steeds succesvol uitgebaat door de heer en Mevrouw Albert Neyts - Gheyle Pascale.

Waarvoor onze verontschuldigingen.

Nog steeds te koop

De prachtige poster die vroeger gemaakt werd om het toerisme in Heist te promoten is nog steeds te koop bij de dienst toerisme, Knokkestraat 22 te Heist tegen de prijs van 15 euro. Het is een echte aanrader hetzij als kader in uw woning hetzij als verzamelobject. Eveneens te koop zijn de kleine poppetjes met authentieke klederdracht van de vissers vroeger. Wie op zoek is naar een origineel geschenk zal daar zeker ook succes bij boeken.

Een ideaal cadeau is natuurlijk nog steeds het schenken van een abonnement van ons tijdschrift aan vrienden of kennissen. Een geschenk waar men lang deugd van heeft.

Neem daarvoor gerust contact op met ons bestuur.

Het zomerse confettibal

André Desmidt

Heyst Leeft
2007
02
003-005
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22