Feest in ’t Schuldhof

Weten jullie nog dat er ooit dicht bij het centrum van Heist, langs de Knokkestraat, een vismijn was? Of een schietplein voor de schuttersgilde? Nooit van gehoord ...

Gelukkig zijn er een aantal bewoners die dit herontdekt hebben en er ook de aandacht op vestigen. Heyst Leeft is dit zeer genegen en wil ook graag ruchtbaarheid geven aan het buurtfeest op 9 juli, want er zal zeker een stukje Heistse geschiedenis herleven.

We laten hen even aan het woord:

Het woord “Schuldhof was honderd jaar geleden niets anders dan en verbastering van de benaming Schuttershof. Je moet weten dat op het einde van de negentiende eeuw er heel wat minder straten bestonden dan nu: we hadden de Knokkestraat, de Vissersstraat, de Kursaalstraat en veel duinen. In de duinenpannen stonden 26 huisjes, kleine visserswoningen, die op het einde van de negentiende eeuw op bevel van de Provinciale Overheid door de gemeente Heist-aan-zee moesten onteigend worden.

Dit gebiedsdeel moest gesaneerd worden.

Eveneens in die duinen was er een terrein gelegen waar de schuttersvereniging of schuttersgilde schietingen inrichtte en oefende. Vandaar dat dit stuk gekend was onder de benaming Schuttershof. Hoe men kwam tot de verbastering naar Schuldhof weet men niet en men zoekt nog steeds naar een aanvaardbare verklaring, dat wellicht met ons dialect te maken zal hebben. In elk geval is het zeker dat we in de verslagen van de gemeenteraad steeds lezen over de onteigeningen van het Schuldhof.

En dan ging het over de gronden gelegen in de duinen begrensd door het begin van de Knokkestraat, de Garnaalstraat, de Vissersstraat, de Brouwersstraat en de Dwarsstraat. In het Belgisch Staatsblad van 19 december 1894 verscheen het Koninklijk Besluit tot onteigening. Over de onteigeningen, het tracé van de straten, het verdelen van de vrijgekomen gronden in de nieuwe loten en de verkoop ervan werd jaren gepalaverd maar met de eeuwwisseling kwam er groen licht en werden de eerste huizen gebouwd.

Contactadres: Norbert Maertens, Dwarsstraat 11 te Heist.

 

Feest in ‘t Schuldhof

Norbert Maertens

Heyst Leeft
2005
02
003-003
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22