Basket op de Bolle

Rita Vandewalle
Marie-Christine Dezutter

 

Op 9 maart 1881 besloot de gemeenteraad om aan de hoek van de Vlamingstraat en de Leopold II straat een marktplein aan te leggen, waardoor een aantal huisjes moesten gesloopt worden. Zo ontstond vanaf 1883 de dinsdagmarkt op enkele door het gemeentebestuur onteigende percelen.

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het marktplein de naam mee van “Canadezenplein” naar de bevrijders van onze streek. Sinds de fusie van 1971 wordt het “De Bolle” genoemd naar een zandbank vóór Heist. Hoe dan ook de “Lilas Blanc” keek uit op het klein marktje van Heist, toen nog belegd met kasseistenen.

Toen Dany nog op het college zat in Melle moest hij eens een zieke keeper vervangen in de voetbalclub. Hij had goed gespeeld maar was als goalspeler vuil van kop tot teen... Hij verkoos hoe dan ook de basket- boven de voetbalsport. Als 19-jarige richtte hij een basketploeg op in Heist nl. “De Danny’s”... en ja, het marktpleintje zou een ideale locatie worden voor zijn ploeg.

Daarvoor moest hij toestemming vragen aan de gemeente. Na 1 jaar zocht hij secretaris Gobert op, (vader van Huib Gobert) die toen voorzitter was van de voetbal. De secretaris stond weigerachtig tegenover de basketplannen, hij had de jongens véél liever zien sjotten...

Maar de “Danny’s” kwamen er toch!

Er werden spelers gezocht in Heist, en Dany speelde mee onder nummer 4. Joseph Bogaert, smid, maakte een panneau voor het net in smeedwerk, en de groep kon starten.
Grote derby’s tussen Knokke en Heist brachten altijd de nodige ‘spanning’ mee. Ondertussen werd uitgekeken naar een echte sporthal. Handen werden ineengeslagen, want Manu Dezutter zocht een grote zaal voor zijn middenstand-beurzen. Dus Manu zocht ‘ruimte’ en Dany zocht ‘hoogte’ voor zijn basketploeg. Zo werd een v.z.w. voor de Speelman opgericht langs de Heistlaan op de gronden van Slabbinck. Het initiatief werd gefinancierd door een groep sponsors.

In 1971 fusioneerde de Heistse basketploeg - als eerste sportclub - met de ploeg “OVRMS” (Rijksmiddelbare school) uit Knokke. Onder de naam “Danny’s Knokke- Heist.”

De speelman werd verkocht aan de gemeente toen Knokke een nieuwe sporthal kreeg nl. “De Sportmeeuw.” Na het overlijden van Huib Gobert in 1986 werd Dany voorzitter van het tenniscentrum Duinbergen. (T.C.D.) Het baskethoofdstuk was voorbij, het was een mooie tijd geweest

Damesploeg BCDamesploeg BC De Danny's met Lucien Van Hille, Jacques Vlietinck, Baert, Yvette Leyseele, jeanne De Vinck, Christiane Burggraeve, Liliane De Meulenaere, Marie-Jeanne De Brabander en Christiane Gheselle

familie bailyuBraderie in de Vlamingstraat (1939) met familie Bailyu

Voor wat zijn beroepsleven betreft, kan Dany Bailyu terugblikken op een ruim palmares.

Langs de Boulevard was hij architect van vele gebouwen. Ook in de O.L. Vrouwstraat staan woningen van zijn hand, o.m. het huis van Joseph De Groote, maar ook moderne appartementsgebouwen zoals de “Tornado” en de “Royale.” ‘De stijl van de gebouwen is heel sterk veranderd,‘ zegt Dany. ‘Iedere vierkante meter wordt nu optimaal benut,’ daarom noemt hij het “promotie-architectuur,” het heeft zo zijn consequenties. Ook de stedenbouwkundige reglementen zijn strenger geworden.

Op heden is Dany gepensioneerd en zijn jongste zoon Piet is opvolger. Dany bleef voorzitter van de tennis gedurende 15 jaar, en heeft op 65-jarige leeftijd de fakkel overgedragen aan een jongere kandidaat.

Hij kon dit interview niet afsluiten zonder nog eens zijn jeugdvrienden te vernoemen. Dit waren Jacques Ceys, postmeester, zij waren reeds bevriend van in de Frères, de vader van Jacques was koolmarchand. Dan had je Guy Decacourt van het Bristol hotel langs de Zeedijk, met wie hij als jonge gast kon uitgaan naar Knokke.

In die tijd had de jeugd nog geen vervoer, laat staan een auto. Ze kwamen te voet naar huis en waren na die nachtelijke wandeling op slag weer nuchter. Thuis, dat was “de Lilas Blanc” waar hij zich nog levendig al zijn buren herinnert zoals:

  • De horlogerie Musschoot
  • De dagbladwinkel van “Vostje”
  • De groentenwinkel van “Kokkers” (Van Dierendonck)
  • De vishandel “Au Saumon d’Or” van Gusten Bailyu (zijn grootmoeder)
  • En zoveel andere...

Het lijkt allemaal zo lang geleden, de vernieuwing is zó voelbaar en toch... Juist door dit schitterend verleden is het heden zo kostbaar. Heyst Leeft streeft nog elke dag om herinneringen levendig te houden, en onze leden helpen ons daarbij.

Dank U Dany voor dit verhaal dat wij op papier zullen voortvertellen....

Damesploeg BC heist de dannysDe eerste damesploeg BC Heist "De Danny's"

de dannys 1959Basket op 't klein marktje : De Danny's 1959

rosa en dany dumortierRosa en Dany Dumortier
Achtergrond St Michel (nu apotheek)

rosa en lucRosa en Luc
Van de Franco Beige

musschoot met zus yolandeMusschoot met zus Yolande

(postkaarten Pierre Vandekerckhove)

Basket op de Bolle

Rita Vandewalle - Marie-Christine Dezutter

Heyst Leeft
2004
01
011-015
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22