Toerisme... vroeger en nu

Heist staat in 't nieuw: in de Knokkestraat is er een nieuw toerismekantoor geopend, en dit is meteen een gelegenheid om het kort even te hebben over toerisme in Heist. Op jaarbasis worden ruim 15.000 vragen gesteld en mag gerekend worden dat er 30.000 mensen over de vloer komen, en weet dat het de eerste indruk is die telt.

Dit kan nu veilig en wel, en in een aangename omgeving voor de klanten en het personeel, met ruime parking voor de deur. Voor de fusie was toerisme in het stadhuis gevestigd, met een "antenne" of info-kantoor in de put op het Heldenplein.(de restanten zijn nog te bezichtigen). Dit gebouwtje werd in 1961 in gebruik genomen, met een nationale persconferentie.

Au service du villégiateur2015 06 19 141423

Persbericht La Dernière Heure

Na de fusie werd het RTT gebouwtje in gebruik genomen, deels ook in gebruik door De Lijn, vandaar de benaming: 't tramkotje. Het was ruimer en beter uitgerust. Maar de tand des tijds knaagde ook daar en nu is er een volledig nieuw onderkomen.

Dat toerisme altijd al een belangrijke plaats bij ons heeft ingenomen mag blijken uit de rondschrijvens die wij hierna afdrukken.

Bijzonder is wel de brief van 1953 waarin we lezen dat Heist zich bijzonder dynamisch opstelt en met man en macht de geleden schade van de overstroming (1953) herstelt zodat het geslaagd zomerseizoen een goede pleister op de diepe wonde zou kunnen zijn.

BADSTAD HEIST-DUINBERGEN
Comité voor Initiatief en Toerisme
P, C. R. : Nr 4898.65

M„

De stormramp van 1 Februari 1953, die onze badplaatsen teisterde, heeft aan onze toeristische uitrusting eveneens zware schade aangericht.

Ten einde de valse geruchten tegen te gaan die overal in het binnenland verspreid werden, zijn wij meer dan ooit verplicht geweest onze publiciteit op te voeren en hebben wij ons een uitzonderlijke inspanning, vooral op financieel gebied, moeten getroosten.

Deze uitbreiding van onze publiciteit heeft onze uitgaven aanzienlijk ver­hoogd, te meer daar de nieuwe publiciteitsfolders, die tegen begin Januari van de pers kwamen, ook een aanzienlijk gedeelte van ons budget opeisten.

Door het Stadsbestuur en het Comité voor Initiatief en Toerisme werden het maximum gepresteerd om het seizoen 1953 te doen slagen.

Meer dan ooit in het verleden, doen wij thans een dringend beroep op uw financiële hulp, ten einde de zware onkosten, die wij ons getroost hebben, te helpen dekken.

Wij zijn er van overtuigd dat U de werking die wij ten bate van Heist-Duinbergen en van U allen gevoerd hebben, naar waarde zult weten te schatten en dat U ons een minimum-bijdrage van 100.— Fr. niet zult weigeren.

Wij danken U bij voorbaat en verzekeren U onze gevoelens van oprechte hoogachting.

HET COMITÉ VOOR INITIATIEF EN TOERISME:

De Secretaris,                         De Ondervoorzitter,                         De Voorzitter,                         De Schatbewaarder,

Groothaert Charles jr.                Warmoes Julien.                  Advokaat De Kefelaere Alberf.                     Everaert Armand.

Bestuursleden :

Abrams Paul - Boûten Eduard - Devlieghe Jan -  de Wispelaere Bernard - Dewispelaere Robert
Friedericns Charles - Obtebeke Joseph - Verstraete Achiel - Wittesaele Victor

GEZIEN EN TEN ZEERSTE AANBEVOLEN :

Burgemeester en Schepenen,

de Gheldere Jan. - Parez Gsorges - De Grauwe Wllly

Alle stortingen zijn te doen op P. C R. 4898.65.

BADSTAD - heist-duinbergen - 15 maart 1957

HEIST-DUINBERGEN
Comité voor Initiatief en Toerisme
P. C. R. : Nr 4898.65
TEL.: 610.10

M. ,

Het Comité voor Initiatief en Toerisme van Heist-Duinbergen, aangemoedigd door het succes van de "Wedstrijd der versierde Tui­nen", heeft besloten deze wedstrijd opnieuw in te richten voor het seizoen 1957 en hem met talrijke waardevolle prijzen te begiftigen.

Wat het criterium van deze wedstrijd betreft, zal rekening ge­houden worden met de esthetica, hetgeen insluit: stijl, het verband "tuin-huis", waterpassing, vijvers, oppervlakte, grasperken, de aan­leg van paden en beplantingen, zichtpunten, bouwkundige versierin­gen, enz., de staat van de beplantingen, de staat van de tuin in het algemeen, alsook de aanplanting van BOMEN, waaraan te Duinbergen een groot tekort bestaat.

Ten einde geen deelnemers te bevoordeligen, worden er twee af­delingen ingevoerd, nl.:

  • voor de liefhebbers die zelf hun tuin onderhouden;
  • voor de personen die hun tuin laten aanleggen en doen onderhouden door beroepsbloemisten.

Voor iedere afdeling is een kristallen beker Val-Saint-Lambert voorzien en zullen de prijzen ook evenredig verdeeld worden. De beker kan slechts éénmaal door dezelfde villa gewonnen wor­den gedurende een periode van drie jaar. Bovendien zal een erediploma uitgereikt worden aan het mooiste geheel van een groep hovingen.

De jury zal tweemaal rondgaan om de tuinen te bezoeken, nl. éénmaal in de eerste veertien dagen van juli en éénmaal in de eer­ste veertien dagen van augustus,

De deelneming is kosteloos en wordt voorbehouden aan de per­sonen die in 1956 hun jaarlijkse bijdrage van minimum 100 –F. ge­stort hebben aan ons Comité. De personen die dit zouden verzuimd hebben en toch verlangen deel te nemen aan deze wedstrijd, worden verzocht deze storting voor 1956 te verrichten op P.R. 4898.65.

Zo U wenst U te laten inschrijven, volstaat het ons het volgen­de op te geven :

  • naam en volledig adres van de deelnemer;
  • naam en volledig adres van de villa te Duinbergen;
  • categorie:
    1) liefhebber; 
    2) beroepsbloemist.

Indien U deelneemt aan de wedstrijd van het beste geheel van een groep hovingen, gelieve de namen van de villa's op te ge­ven, die deze groep vormen.

De inschrijvingen staan open tot uiterlijk 30 juni 1957-

Gelieve te aanvaarden, M., de verzekering onzer oprechte ge­voelens van hoogachting.

In naam van het Comité voor Initiatief en Toerisme :

Charles GROOTHAERT jr.                                       Advocaat Albert DE KETELAERE.

Toerisme.., vroeger en nu

Redactie

Heyst Leeft
2003
01
014-016
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22