1 februari 1953
Heist staat onder water

De ouderen onder ons zullen zich wellicht nog de grote overstroming van 1 februari 1953 herinneren.

Springtij en storm brachten vernieling en schade. Onrust bij de bevolking over familie op zee. Onrust bij de bewoners over het kolkende water dat de zeedijk vernielde en Heist binnenstroomde.

In vorige edities hebben wij reeds een en ander toegelicht, onder meer aan de hand van de herinneringen van Pierre Vantorre die als secretaris van het hulpcomité een bevoorrechte getuige was. In een tentoonstelling hebben wij beelden gebracht en ook een film vertoond.

Het museum Sincfala heeft nu in samenwerking met Heyst Leeft en Cnoc is Ier het idee opgevat om tijdens de zomer een tentoonstelling aan deze natuurramp te wijden.

50 jaar later zullen inwoners en toeristen opnieuw geconfronteerd worden met de vernielende kracht van de zee.

De Kursaalstraat onder water, de grote hotels op de Zeedijk met ondergelopen kelders, burgemeester de Gheldere die het leger opvorderde, de grote bres in de Zeedijk, het sas van Heist dat zwaar geteisterd werd, auto’s die verzakt lagen in diepe putten uitgehold door het zeewater,...

OPROEP

Om deze tentoonstelling tot een goed einde te brengen is het nodig dat er heel wat documentatiemateriaal verzameld wordt. Wij doen dus een oproep bij U om eens na te gaan of u nog foto’s thuis hebt, of krantenknipsels, of herinneringen...

Alles kan binnengebracht worden in het museum Sincfala. Let wel, foto’s worden onmiddellijk ingescand en dan ook onmiddellijk teruggegeven, zodat er geen risico bestaat dat er iets zou verloren gaan.

Misschien weet u ook waar nog bepaalde zaken kunnen gevonden worden en kunt u ons daar naartoe verwijzen.

In alle geval rekenen wij op uw gewaardeerde medewerking om van die tentoonstelling een echte attractie te maken, boeiend voor u en de toeristen die grote belangstelling hebben voor Heist en de visserij.

Heist staat onder water (Oproep materiaal 1953)

Redactie

Heyst Leeft
2002
04
016-016
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22