Heistenaars in Russische Sint-Petersburg ?

André Desmidt

2015 06 19 134507In Knokke is men er terecht fier op dat er een schilderij van Pissaro in het befaamde museum Het Louvre in Parijs hangt.

Op dit schilderij staat er een prachtige afbeelding van het oude kerkje van Knokke. Maar ook in Heist waren er heel wat schilders aanwezig. Halfweg de twintigste eeuw werden de kunstenaars aangetrokken door de naam en de faam van Heist en kwamen ze er genieten van de zee, het landschap en vooral ook de rust.

Zo was er ook de Franse schilder Louis Gallait, die gefascineerd bleek door het landschap, en de mensen. Vissers hebben een zeer expressief gezicht, getekend door het harde werk, gekliefd door de Noordzeewinden en gebronsd door de zilte zonnestralen. Een van de prachtwerken van Louis Gallait hangt in het wereldberoemde museum Ermitage in Sint-Petersburg.

Sint-Petersburg werd gesticht door de Russische heerser Peter De Groote in 1703. Het is tot op heden een levendig bewijs van de welstand en hoge cultuurbeleving in Rusland in die tijd. Peter De Groote reisde doorheen Europa om befaamde kunstenaars aan te trekken en ook een grote kunstverzameling samen te stellen.

Het is dan ook fantastisch dat in dit wereldberoemde museum een Heistse visser, met vrouw en kind, aanwezig is.

Alleen jammer dat we niet weten wie poseerde voor dit tafereel.

Heistenaars in Russische Sint-Petersburg?

André Desmidt

Heyst Leeft
2002
01
014-014
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22