Vlag van de Knokse duivenmaatschappij 'De Noordduif' in Sincfala

Rita Peckelbeen

Willy Desmedt, verwoed verzamelaar van alles wat verband houdt met het vroegere Knokke en commissaris van de heemkundige kring “Cnoc is ier”, heeft de vlag van de Knokse duivenmaatschappij “De Noordduif” geschonken aan het museum Sincfala.

Hiermee is de collectie van het museum andermaal uitgebreid met een unieke vlag. Naar aanleiding van de tentoonstelling “Dekt de vlag de lading” in december 1999 werd een oproep tot de lokale verenigingen gericht, om oude vlaggen in het museum in bescherming te geven.

In de loop van 2000 werden daarop de vlaggen gedeponeerd van de Karabijnschutters Knokke, KLJ Westkapelle, Moeder Zwinneblomme en de wapenbroeders van Knokke uit 1918.

De vlag die Willy Desmedt na het uitsterven van de duivenmaatschappij “De Noordduif” jarenlang heeft bewaard en aan het museum heeft overhandigd, is enig in zijn soort.

vlag knokse duivenmaatschappijDe nieuwe aanwinst in museum Sincfala gepresenteerd door de hr. Willy Desmedt, Alfons Theerens (secretaris), en Harold Van Eeckhoute.

Op 1 november 1902 hadden enkele duivenliefhebbers een maatschappij gesticht onder de naam “De Noordduif” bij Engelbertus Heyneman te Knocke-aan-Zee, ter herberg “De voorstad van Knocke” in de Smedenstraat.

De vlag, symbool van de jonge vereniging, werd in 1905 geschilderd door een zekere Hincerickx. Ze was één vierkante meter groot en afgeboord met franjes in de Belgische driekleur. Ze diende om het lokaal te versieren en werd nooit meegedragen in stoeten of optochten.

Boven de naam van de duivenmaatschappij, staat het Knokse schild in een stralenkrans. Links en rechts staan de schilden van de provincies West-Vlaanderen en Brabant. Onderaan zijn het oude Margarethakerkje, de molen van Lievens en uiteraard een 'blauwe geschelpte' vereeuwigd.

De duivenmaatschappij werd ontbonden onder de oorlog 14-18, maar werd op 1 januari 1923 weer opgericht onder dezelfde naam. Het lokaal is dan bij Andries Van Landschoot in de herberg “De Noordduif” in de De Klerckstraat te Knokke.

Op 1 januari 1946 werden de maatschappijen “De Noordduif” en “De Reisduif” samengesmolten.”'De Noordduif” bleef zijn lokaal behouden bij Marcel De Brock, Gemeenteplaats 6 en “De Reisduif” bij weduwe Camiel Traen in de Boudewijnlaan 1.

De oudere duivenliefhebbers werden in de loop van de tijd bijna niet meer vervangen en zo zijn de beide maatschappijen stilaan uitgestorven.

Het museum Sincfala zal de vlag, getuige van een verdwenen vereniging, bewaren voor het nageslacht. Liefhebbers die de vlag willen zien, kunnen dit dagelijks doen in het museum van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. De toegangsprijs bedraagt 50,-fr voor inwoners van Knokke-Heist.

Vlag van de Knokse duivenmaatschappij "De Noordduif" in Sincfala

Rita Peckelbeen

Rond de poldertorens
2001
03
126-127
Mado Pauwels
2023-06-19 14:41:38