De distel in het wapen van Knokke

Prof. Dr. J. De Langhe

Een woordje over distels bij de hier gereproduceerde foto’s van twee kruisdistels. De distels, meestal stekelige planten, behoren tot twee verschillende plantenfamilies, ni. de komposietenfamilie en de schermbloernenfamilie. De echte distels zijn komposieten, het zijn o.a. planten van de geslachten cirsium (vederdistel) en carduus (distel)

De kruisdistels (geslacht Eryncium) zijn onechte distels uit de schermbloemenfamilie. Alleen de gewone vederdistel is een vervelende schadelijke plant, die bestrijding verdient. Doeltreffende bestrijding is erg moeilijk wegens de ondergrondse voortplanting met wortelstokken.

De planten van het geslacht kruisdistel zijn, ondanks hun naam, geen echte distels. Tot onze inheemse flora behoren slechts 2 soorten, nl. de blauwe zeedistel en de echte kruisdistel. De eerste soort, een fraaie plant, groeit bij ons in de duinen en op de zeereep. Het is een wettelijk beschermde plant. Mag dus niet worden uitgerukt, ook niet worden overgeplant in de tuin. De echte kruisdistel is in ons land veel zeldzamer dan in de buurlanden omdat zij door de onwetende distelbestrijders wordt uitgeroeid.

De hier gereproduceerde foto van een blauwe zeedistel werd gemaakt aan de voet van het duinklif op het hoge strand tussen Zeebrugge en Blankenberge. De foto van de echte kruisdistel werd gemaakt op de dijk langs het Zwin, tussen de grenspaal en Retranchement. Wie meer botanische informatie wenst over de voomoemde planten moet een flora raadplegen, zoals de Flora van De Langhe.

 

2016 03 18 144719A. Blauwe Zeedistel (Eryngium maritium) (foto juli 1938) Deze Blauwe Zeedistel prijkt in het wapenschild van Knokke

2016 03 18 144741B. Echte Kruisdistel (Eryngium cainpestre) (foto juni 1960)

De distel in het wapen van Knokke

J. de Langhe

Rond de poldertorens
1997
04
135-136
2023-06-19 14:41:38