Bij de Vijftiende Verjaardag van de Heemkundige Kring Sint-Guthago

René De Keyser

Niemand had het ooit durven voorspellen dat we deze verjaardag zouden kunnen begroeten, en kunnen terugblikken op een hardnekkig volgehouden werken aan onze doelstellingen. En toch is het een feit.

Het groepje liefhebbers dat op 28 januari 1959 in Oostkerke samen kwam, bestond uit volgende personen: de eerw. heren A. Lowyck eindopsteller van "Ons Heem", G. Mayens pastoor te Oostkerke, J. Hoevenaghel pastoor van St.-Rita te Moerkerke; en de heren Jos Rau, Antoon Verminck, Willy Theerens, Raymond Vandenberghe en René De Keyser. Tussen deze liefhebbers "bestonden reeds maandenlange contacten. Het verlangen op iets te doen bij het 9e-eeuwfeest van Sint-Guthago, die op 3 juli 1159 te Oostkerke werd heilig verklaard, was de grote aanstoot tot de definitieve stichting van de Vereniging.

Benevens een bescheiden viering van het eeuwfeest, die bestond uit een geleide wandeling doorheen het heem van Sint Guthago hadden we echter ook andere doelstellingen, die nog steeds nagestreefd worden:

  1. ons eigen kultureel, folkloristisch en geschiedkundig bezit beter leren kennen en waarderen;
  2. dit eigen erf helpen beschermen en bewaren overal waar het kan;
  3. de kennis van, en de waardering voor het heemkundig en historisch bezit bij anderen aankweken en bij de jeugd wakker schudden;

Deze doelstellingen hebben wij proberen te bereiken op vier manieren:

  1. door het houden van voordrachten;
  2. door het organiseren van heemkundige wandelingen onder bevoegde leiding;
  3. door een eigen tijdschrift gevuld met bijdragen van eigen leden;
  4. door andere passende initiatieven.

Praktisch is het hierop neergekomen dat we doorheen elk jaar minstens vier voordrachten organiseren en evenveel wandelingen; dat het tijdschrift "Rond de Poldertorens", dank zij het onbaatzuchtig werk en de wetenschappelijke arbeid van een hele reeks eminente leden, zeer regelmatig om de drie maanden verschijnt, rijk met bijdragen gestoffeerd en van passende illustratie voorzien. Wij danken hierbij van harte Eerw. Br. Overste van de Broeder Xaverianen te Brugge en nog speciaal onze goede vriend Br. Norbert die zich sedert 15 jaar inspant om het drukwerk voor de Kring keurig klaar te maken.

Onder de andere initiatieven hebben we het grote aandeel in het Heem­kundig Museum Sincfala te Heist, en de eigen bibliotheek ondergebracht in een lokaal van de Zusterschool te Oostkerke. Sedert juni 1971 worden de mededelingen en de wandelingen en voordrachten aan de leden ter kennis gebracht langs het maandblad "St.-Guthago Tijdingen"; dit om "Rond de Poldertorens" te ontlasten en het contact met de leden beter te onderhouden. Telken jaren wordt een studie- en ontspanningsreis per autobus ingericht. Het spreekt vanzelf dat dit alles niet zou gaan zonder regelmatige bestuursvergaderingen die beurtelings ten huize van een der bestuursleden gehouden worden.

Deze verwezenlijkingen danken we eerst en vooral aan onze trouwe le­den. Zonder hun jaarlijkse bijdrage en hun morele steun, ware de Kring onleefbaar. Alle leden, en vooral de ereleden, zeggen wij hiervoor dank. Daarbij moeten vermeld worden de toelagen van de stad Knokke-Heist, de gemeente Oost­kerke, de stad Brugge (die deze post overnam van Koolkerke) en van de Provincie.

De doelstellingen van onze Vereniging zijn echter op verre na niet uitgeput na deze vijftienjarige werking. Hiervoor moeten we verder voordrachten en wandelingen organiseren; en wij verwachten ook veel lange en korte bijdragen en nota’s van alle leden, om in het tijdschrift op te nemen.

In het museum is nog plaats voor waardevolle stukken, en de biblioteek met boeken, kaarten, tijdschriften en archief, moet nog veel uitgebreid worden en meer geraadpleegd door de leden, zodat zij op de hoogte blijven van het heemkundig werk dat door onze Kring of door andere zusterverenigingen gepresteerd wordt.

Het bestuur van de Heemkundige Kring Sint-Guthago is nu als volgt samengesteld:

Erevoorzitter :

Yves Parmentier, Huize Monnikerede, 8301 Oostkerke tel.  050/63296

Voorzitter:

René De Keyser, Dorp 26, 8301 Oostkerke

Sekretaris:

Jozef Ran, Boudewijnlaan 18, 8300 Knokke-Heist 1 050/69616

Penningmeesteres:

Mw. Margriet De Keyser, Dorp 26, 8301 Oostkerke
Postrekening Nr 4507.73

Leden :

  • Johan Ballegeer, Europastraat 24, (Lissewege) 8380 Brugge 5    050/54539
  • Maurits Coornaert, Bessemstraat 70, 8790 Waregem 056/63379
  • Albert De Keyser, Pierslaan 8, 8300 Knokke-Heist 1 050/64240
  • Maurits Dekeyser, Irispad 8, 8390 Knokke-Heist 2 050/51660
  • Robert Huyghe, Vuurkruisersstraat 8, Knokke-Heist 2 050/53539
  • Jacques Larbouillat, Knokkestraat 24, 8390 Knokke-Heist 2 050/51277
  • Willy Theerens, Dorpsstraat 108, (Westkapelle) 8300 Knokke-Heist  1 050/65806
  • Germain Vandepitte, Blankenbergesteenweg 154, 8000 Brugge 050/16020
  • Antoon Verminck, Middelburgstraat 3, 8350 Moerkerke 050/50173

Het bestuur is enthousiast akkoord om verder in de mate van het mogelijke samen te werken tot de verdere bloei van St.-Guthagokring. Als eerste punten dienen nu verwezenlijkt te worden:

  1. het tijdschrift "Rond de Poldertorens" met off-set metode te drukken, wat het uitzicht zeer moet ten goede komen;
  2. ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan wordt een herdenkingskeramiek vervaardigd, die tegen de kostprijs ter beschikking van de leden zal zijn;
  3. in "St.-Guthago Tijdingen" wordt per aflevering een deel opgenomen van een lezing gehouden door wijlen Dr. Jos De Smet: Het Heemkundig werk. Deze lezing bevat zeer nuttige richtlijnen voor alle heemkundigen;
  4. aan alle leden wordt gevraagd suggesties of voorstellen te doen in verband met onze werking.

Wij hopen dat door een eendrachtig samenwerken van al de leden, de Heemkundige Kring St.-Guthago op de drempel staat van een nieuwe vruchtbare periode.

René De Keyser,
Voorzitter

Bij de Vijftiende Verjaardag van de Heemk. Kring St.-Gutago

René De Keyser

Rond de poldertorens
1974
01
001-004
Vincent Willem
2023-06-19 14:40:26