Museumbladzijde

A. Oudheidkundige Vondsten

Jacques Larbouillat

1. Heist

Tijdens graafwerken bij verbouwingswerken aan bet Instituut

O.-L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangenis in de Kursaalstraat, werden de resten van zes houten vaten en belangrijke potscherven gevonden.

Dank zij de bijzondere aandacht en de belangstelling van Rudy Geselle, de zoon van de aannemer, werden deze vondsten voorzichtig uitgegraven. Door Firmin Vandepitte, adjunct-conservator van het Museum Sincfala, werden deze in het museum ondergebracht en in een afzonderlijke kast tentoongesteld.

Bovenvermelde oudheidkundige vondsten omvatten een gaaf gebleven kruik in lichtgrijs aardewerk en een belangrijk aantal vrij grote fragmenten van kleine en grote kogelpotten in donkergrijs aardewerk. Verder werden allerlei fragmenten in roodbruin aarde­werk, waarvan sommige geglazuurd en met versieringsmotieven, ge­vonden. Ook nog de steel van een braadpan in roodbruin aardewerk met geglazuurd binnen oppervlak, de oren van kommen in roodbruin aardewerk waarvan enkele geglazuurd, stukken van een oude schoen.

Naar een eerste vergelijkende studie (1) dateren sommige vondsten naar alle waarschijnlijkheid reeds uit de 14e eeuw.

Volgens archiefonderzoek bevond zich op de plaats van deze opgraving anno 1525 een "vishuis", later een dorpsbrouwerij (anno 1631,1657, 1670,1825). (1) Wat er vóór 1525 op dit perceel stond, is nu nog een open vraag.

Voetnoot

1. Fr. Van Bellingen, Middeleeuws Aardew. te Heist, R.d.P. jg. IX, nr. 2,juni 1967, blz. 37-41.

 

2. Ramskapelle

Gedurende de zomer 1978 werd de rest van een kreekeiland, gelegen ten zuiden van Ramskapelle langs de Heistlaan verder afgevoerd. Bij het aanleggen van de nieuwe baan van Heist naar Zelzatebrug in 1962, werd reeds een stuk van dit kreekeiland genivelleerd en oude bewoning vastgesteld (2).

Met de steun van Burgemeester-Volksvertegenwoordiger E. Desutter en met de welwillende toelating van de sympathieke eigenaar, de heer Albert Kint uit Waregem, mocht er ingevolge aanvraag van Firmin Vandepitte gezocht worden naar archeologisch materiaal.

Door Firmin Vandepitte en Jacques Larbouillat, beiden lid van de Raad van Beheer van het museum, en Johan Coppens de secretaris, werden een aantal vaststellingen gedaan en diverse fragmenten ma­teriaal gevonden.

In het deel van de heuvel dat nog overbleef, werden verscheidene formaten "moefen" gevonden tot op + 60 cm onder de oppervlakte. Deze bakstenen lagen er in los verband en hadden volgende afmetingen: 30 x 15 x 7, 27 x 12 x 6 cm, 25 x 12 x 5 cm, 20 x 9 x 4 cm. Ook stukken geglazuurde moefen, fragmenten van rode tegels en een nagel werden er gevonden.

De talrijke verzamelde potscherven bestaan uit diverse fragmen­ten aardewerk: wanden, boorden, halzen, bodemvoetjes van grijze kogelpotten, een handvat in blauwgrijs aardewerk. Roodbruin gegla­zuurde fragmenten aardewerk van allerlei huishoudelijk gerief.

Vele stukken vertonen bij vergelijkende studie kenmerken van producten uit de 14e eeuw en zullen verder onderzocht worden. Ook beenderen en een hoorn van vee werd er bovengehaald.

B. Nieuwe Aanwinsten

Dank zij de giften van talrijke sympathieke schenkers en door bemiddeling van Onder- Voorzitter René De Keyser en Beheerders Paul Braet en Johan Ballegeer, is de verzameling van het museum in het afgelopen jaar met meer dan honderd verschillende voorwerpen aangegroeid.

Deze aanwinsten omvatten: klompenmakers gereedschap, iconografische en volkskundige documenten voor de zeevisserij: netten, naalden, documentatie en boeken, zeevissen op sterk water. Militaire voor­werpen; huishoudelijk gerief; oud speelgoed voor kinderen; kledingstukken einde 19e begin 20e eeuw; landbouwgereedschap en kappersgereedschap.

Voetnoten

  1. Coornaert, Heist en de Eiesluis, uitg. Lannoo Tielt 1976, Blz. 410, en 458.
  2. Coornaert, Oude woonplaatsen, Rond de Poldertorens Jg. IV 1962 nr. 3, blz. 110.

2021 03 09 091654

Museumbladzijde - Oudheidkundige Vondsten - Nieuwe Aanwinsten

Jacques Larbouillat

Rond de poldertorens
1978
03
153-155
Chantal Dhondt
2023-06-19 14:40:26