Keizer Joseph Versyck op stadhuis

In de pers...

2018 06 18 145403De feestvierende vereniging Maandagwip met in hun midden keizer Joseph Versyck na de officiële ontvangst ten stadhuize. Aanwezig hierbij waren o.m. de vier uit Knokke die reeds de nationale titel wisten te behalen, nl. Gilbert Delobel, Joseph Versyck zelf, Gerard Dryepondt en Albert Van de Walle (foto onder).

2018 06 18 145437Het grote schild met de wapens van de St-Sebastiaansgilde van Knokke werd in hout gebeiteld door Eduard Verbruggen.

Het was een grote dag voor Joseph Versyck die te Knokke officieel op het stadhuis ontvangen werd als Keizer van België, zijn gemalin aan zijn zijde. De nationale titel van de boogschutters werd met hem mee nog maar viermaal in de wacht gesleept door een kampioen uit de buurt, zulks sedert in 1898 de erelijst ingezet werd door Gustaf De Hulster uit Steenbrugge.

Na een onderbreking van alle aktiviteit sedert 1876, stak de St-Sebastiaansgilde van Knokke in het voorjaar van 1890 de koppen weer bijeen en een nieuwe pers werd gekocht en opgericht bij de Lippenslaan ter hoogte van het Verweeplein. Een grote periode van bloei was ingezet en nu nog leeft men in de herinnering aan het bemoedigend bezoek van koning Leopold II.

De vorst zou een week lang verblijf houden in het „Grand Hôtel” bij de pas aangelegde eerste stenen zeedijk. Op donderdag 3 sept. 1891 bracht Leopold II een bezoek aan de St-Sebastiaansgilde, vergezeld van zijn groot-hofmaarschalk Graaf d’Oultremont en zijn officier-ordonnans Maioor Baron de Wyckersloot de Royen. De pers was feestelijk bevlagd en kommissie van leden van de gilde vormden de erehaag. De koning loste een schot en het bezoek werd geakteerd en ondertekend.

In herinnering hieraan werd besloten de jaarlijkse schieting van “Keizer van België” in te richten op ieder eerste zondag van september. In 1898 verleende Leopold II de keure waarbij de St-Sebastiaansgilde de officiële titel mocht laten schieten door alle kampioenen van een schuttersvereniging uit het land. In hetzelfde jaar waren ze reeds onder de staande wip te Knokke. Enkel de oorlogen zouden de voorname strijd onder de sires onderbreken. Er diende tot 1951 gewacht te worden om voor de eerste maal een Knokkenaar te zien Keizer worden.

74e Keizer van België

Omringd van meer schepenen begroette de h. De Grauwe op het stadhuis de schutters met hoofdman Pierre van de Velde van St-Sebastiaan, ook de feestvierende ploeg van de Maandagwip met Fernand Wtterwulghe. Hij zou herinneren aan de historie van de Keizerschieting, die de namen onthouden heeft van de beste schutters uit het Vlaamse land, het Brusselse en Wallonië.

De vier Knokkenaars die op hun beurt de titel behaalden, waren op de ontvangst aanwezig: Gerard Dryepondt (Kustvrienden) die de eerste was in 1951, Albert Van de Walle (Stokkeschutters) in 1958, Gilbert Delobel (Kustvrienden) in 1975 en dan Joseph Versyck (Maandagwip) in 1982.

Waar telkens de sires van de verschillende verenigingen kunnen mededingen, is het wel merkwaardig dat deze van de St-Sebastiaansgilde er nog niet in slaagde om de hooggaai af te schieten. Maar noch de Zaterdagschutters noch de Noordschutters vierden evenmin hun Keizer. Nu is het wel zo dat iedereen lid is van St-Sebastiaan en enkel de aloude gilde op de staande wip schiet.

Joseph Versyck werd de 74e Keizer van België. Hij mocht de bijzondere felicitaties ontvangen, met de wens dat hij nog vele titels in de wacht zou slepen, bij de eerstkomende gelegenheid deze van Keizer der Keizers, te gepasten tijde eveneens te Knokke betwist.

Het verlopen jaar der schutters (… staande en liggende pers!)
Bron: Brugsch Handelsblad

2018 06 18 150904Stokkeschutters

Het was keizer Joseph Versyck die bij de Stokkeschutters in de “Noordse Zeevogel” te Knokke-Heist reeds bij de eerste beurt van de kamping de sirevogel afschoot. De andere mededingers: Albert Claeys, Fernand Wtterwulghe, Gerard Styns, Patrick Verheye en Elisa Oostvogel kregen maar weinig kans. Keizer Versyck, de schutter in vorm, werd duchtig gevierd.

2018 06 18 151006Zaterdagschutters

Marc Styns was bij de Zaterdagschutters in lokaal “Noordse Zeevogel” te Knokke-Heist de enige om de vogel te schieten. De jonge sire kreeg Lucien Verheye als baljuw mee en werd gefeliciteerd door de nieuwe voorzitter mevr. Suzanne Dryepondt.

2018 06 18 151051De Kustvrienden

De Kustvrienden waren te Knokke in lokaal “De Noordduif” aan de beurt voor de siretitel. Ze kwamen enkel met twee in de eindkamp en na drie beurten haalde Marcel Claeys het op André Dryepondt. Voorzitter Willy Segers feliciteerde de nieuwe sire en overhandigde een trofee aan de aftredende Lucien Verheye.

2018 06 18 150937Noordschutters

Voorzitter Pierre van de Velde van de “Noordschutters” had het genoegen Dirk Dael te mogen feliciteren als jonge sire in “De Noordduif”. Ze worden hier omringd door medekampers J. Doosche, A. Driessens, R. Maertens en R. Rossenue, terwijl Joseph Versyck baljuw werd. De aftredende sire Cyriel Tilleman mocht van zijn kant een tinnen bord in ontvangst nemen.

2018 06 18 151051Maandagwip

Bij de Maandagwip in lokaal “De Noordduif” te Knokke-Heist werd Ward Verbrugge met twee rake treffers in de eerste ronde onvoorwaardelijk sire. Wel schoten ook nog W. Styns en Anne-Marie de vogel af. Allen kregen felicitaties van voorzitter Fernand Wtterwulghe en ere-voorz. Etienne Tavernier, die ook aftredende sire Joseph Versyck vierden.

2018 06 18 151114Kampioen van Knokke

In de ontmoeting tussen de vijf verenigingen met liggende wip voor het kampioenschap van Knokke, haalde Herman Vlaminck van de Noordschutters het in de finale. Medekampers daarbij waren F. Wtterwulghe, S. Goovaerts, R. De Jonghe, A. Waeghe, M. Debedts, L. Dryepondt, Tilleman, C. Hots en A. Goethals. Voorzitter Segers van de Kustvrienden feliciteerde met hoofdman van de Velde van St-Sebastiaan de nieuwe kampioen, 16e in de reeks.

2018 06 18 151132Het bestuur van de St-Sebastiaansgilde Knokke anno 1983. Vooraan v.l.n.r. veteraan keizer G. Dryepondt, C. De Kempe, hoofdman van de Velde, erevoorzitter Parmentier, A. Reubens en A. De Kempe; achteraan G. ...selinck, R. Willemkens, R. Moerman, A. Dryepondt en R. Vermeire.

2018 06 18 151215Kampioenen van jonge Bastianen

Bij de St-Sebastiaansgilde van Knokke zorgen René Willemkens en Camille Walgraevens speciaal voor de toekomst, waar de onvermoeibare Cyrille De Kempe de kas verzekert. Het was met een massa prijzen dat hoofdman Pierre van de Velde de Jonge Bastianen kon feliciteren. Kampioenen werden, bij de juniores Ronny Meuleman, Luc Dryepondt, Pierre Boey bij de scholieren Geert Van Bossche, Peter Dryepondt, Philippe Boey.

2018 06 18 151239 “Cnoc is ier” met onze eigen Fons Lierman op alle schietingen, van de Zoutepolder en de Stokkeschutters tot al de andere.

2018 06 18 151254Zestig jaar boogschutter

De zoon van de wagenmaker is er ook altijd bij geweest, van Knokke tot Blankenberge (en beste groeten).

Geboren te Knokke op 8 mei 1919, begon Louis Vermeulen - nu wonende ter Vuurkruisersstr. 10 te Blankenberge - reeds op 14-jarige leeftijd de boogschutterssport te beoefenen om dat nu nog steeds te doen bij de Kon. schuttersvereniging “De Vrede” (gevestigd in lokaal “De Reisduif”) waarbij hij ondervoorzitter is. Voor zijn 60 j. boogschutter zijn werd hem hulde gebracht.

Sireschieting bij Sint-Sebastiaan

Gestart midden de stormwind werd het een moeilijke opdracht om op het gildeplein van St.-Sebastiaan te Knokke de sirevogel naar omlaag te krijgen. Het was uiteindelijk Johan Maenhoudt die, in een tweede ronde, als enige raak schoot. Hij werd gelauwerd door hoofdman Pierre van de Velde en zijn bestuur kreeg de ketting van zijn waardigheid uit handen van de aftredende Alfons Reubens.

2018 06 18 151154

Keizer Josephe Versyck op stadhuis - In de pers

Redactie

Cnocke is Hier
1983
20
052-054
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:33:01