Editoriaal
Afscheid van onze ere-voorzitter

Cnoc is ier

Graaf Leon Lippens overleed op maandag 16 juni 1986, toen de lente naar de zomer neigde, toen limoenkruid in de Zwinschorre weer schuchter purper aan het bloeien ging. De zon was reeds vroeg tegen de Hoge Hul komen schijnen en beneden in de plas had hij nog de eenden gezien, in de bomen van het bos de vogels horen fluiten. In de Kalfduinen staken de rode daken boven en in de Tolpaertpolder kon hij de eeuwenoude Ceuvelhoe ontwaren. Ginder waar het begin van Knokke eide, waar de bakstenen uit de zware klei gewonnen werden om hoeve en villa op te trekken.

Ook om de eigen droom te bouwen op de hoogste duintop, De Hul, met zicht over de hele Zwinvlakte, van Sluis tot Brugge. Waar eens de Sincfal was, waar de zee de streek overstroomde, en bij het terugtrekken van het water de Graaf Jansdijk een dam werd tegen verdere rampen. Waar in 1784 Philippe-François Lippens kwam om een nieuwe Zeedijk aan te leggen om de Nieuwe Hazegraspolder uit te winnen, in rechte lijn naar Fort St-Pol, met de Zoutepolder die volgde. Zout van het zeewater was er nog lang de grond, met opstuivend duinenzand de Zoute-buurt geworden. Waar de eerste Zoektenaars als één grote familie reeds in de 19e eeuw kwamen huizen.

Tot de Compagnie opgericht is in 1908 en het allemaal zou veranderen, met Maurice en Raymond Lippens. En als de driekwarteeuw gevierd werd, was de zoon van Raymond, Graaf Leon Lippens, prezent met zijn beide zoons, Maurice en Leopold. De Gravin was er niet, en Suzy, de dochter van de oud-goeverneur van Kongo, Maurice Lippens, overleed in 1985. Anderhalf jaar later is Leon Lippens, ere-burgemeester van Knokke, haar in de eeuwigheid gevolgd.

Talrijk zijn zijn verdiensten geweest, in de wederopbouw en verdere uitbouw van Knokke-Zoute. Zo werd hij een figuur die (om het in onze taal te zeggen) geplakt zal blijven aan de geschiedenis van Knokke.

Graaf Leon Lippens was ook sedert de stichting van de heemkring ere-voorzitter van Cnoc is ier. Dan niet enkel als een grote steun maar ook steeds aktief bij veler gelegenheden, om dan fier het schild van Knokke te dragen, het kenteken van Cnoc is ier.

De betreurde zal ons een grote leemte laten, maar wij vergeten hem niet, waar zijn naam meeklinkt eensluidend met Knokke en het Zoute zelf: Lippens.

Heemkring Cnoc is ier

***********

Heemkring die de overleveringen en gebruiken van Knokke in ere houdt, met het achterhalen van geschiedkundige feiten.

De leden ontvangen voor het beperkt lidgeld ieder jaar de historische brochure en het lijvig Jaarboek.

Filmavonden, fietstochten, onthulling van platen, ruilbeurzen, Bevrijdingsmars, tentoonstellingen, medewerking, verstrekken van inlichtingen, e.a., behoren tot de Jaarlijkse werking van “Cnoc is ier”

- vereniging zonder winstbejag –

Lokaal: “Prins Boudewijn”, Lippenslaan 37 (tal. 601016), Boudewijncentrum

Studies hier verschenen, of uittreksels moeten bij nadruk verwijzen naar ‘Cnoc is ier’ en de auteur, ook naar de vermelde bron.

Lidmaatschapsgeld 250 fr. Ere-leden: bijdrage vrij.

Lidmaatschapskaarten in het lokaal of bij de bestuursleden of door storting op vermelde rek. nummers.

Jaarboek

Lay-out:

  • André D'hont
  • Danny Lannoy

Uitgave: “Cnoc is ier” v.z.w.

Bestuur

  • Voorzitter André D'hont, Zeedijk 639/47 (tel. 604260)
  • Ondvz. Danny Lannoy, Gr. Jansdijk 290 (609392)
  • Sekr. André Sandelé, Ieperstr. 10/6 (601643)
  • Penningm. Harold Van Eeckhoutte, Gr. Jansdijk 277 (607756)
  • Komm. Willy Desmedt, Boudewijnl. 67 (606443)

Bestuursleden

  • Alfons Lierman, Boudewijnl. 4
  • Gerard Adriaenssens, Hazegras 120 (602213)
  • Rudy Vermeire, Koningslaan 51
  • Gaspar Warnier, Van Cailliedreef 5 (515445)
  • Yves Tourrain, Lippenslaan 73 (612992)
  • Dirk Overstraete, Jan Devischstr. 57 (6001P1).

Afscheid van onze ere-voorzitter

Redactie

Cnocke is Hier
1986
23
002-002
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:33:01