Verslagen en mededelingen: Varia 1970-03

Vergadering te Knokke - 25 januari 1970

Nummers 1 en 2 van deze jaargang zaten zo proppensvol dat er geen plaats meer overbleef voor verslagen - misschien vonden wij het ook een beetje gemakkelijker zo! - Toch willen wij de traditie getrouw blijven en proberen om in ons tijdschrift ook een beeld te laten naar voor treden van de bijzonderste activiteiten van onze Kring.

Het werkjaar 1970 werd ingezet met een voordracht met lichtbeelden over: "Folkloristische Stoeten en Processies in West-Vlaanderen". Wij hadden al meer de heer Ingenieur Verlonje aan het woord gehoord en we weten nu al heel goed wat een aangenaam causeur hij is. Waar we deze keer vooral verbluft over stonden en waar we dan ook ten zeerste van genoten hebben, waren zijn prachtige kleurendia’s. Zijn detailopnamen van de Boeteprocessie van Veurne en van de Gouden Boomstoet te Brugge, deden ons smekken. Natuurlijk was er veel vo

 -------------------------

4. Voordracht te Heist - 22 februari 1970

In de bovenzaal van "Ravelingen" waren een 60 tal Leden komen luisteren naar Dr. Jos. De Smet. Als grote steun van St-Guthago, houdt onze vriend Ere-conser vator van het Rijksarchief er aan om elke winter alleszins een voordracht te houden voor onze mensen. Dit keer ging het over : "Het dagelijks leven op de buiten in de 18e en de 19e eeuw". Hoe het in de smaak viel wordt best geïllus- treerd door het feit dat er gedurende de pauze en ook na de spreekbeurt druk werd nagepraat over allerlei naar voor gebrachte aspecten van dat dagelijks leven. Herinnert u zich b.v. de manier waarop de arme kortwoners samen één oven hadden waarin ze beurtelings hun brood bakten?

------------------------

5. Voordracht te Westkapelle – maart 1970.

Wij hadden eigenlijk meer volk verwacht en daarom de grotere zaal te Westkapelle klaar gezet. Maar het weder was vuil en koud... en er waren ook allerhande andere bijeenkomsten die dag ... en belangrijke voetbalmatchen!

Dr. Frans De Brabandere kwam ons onderhouden over de betekenis van Familienamen. De 30 aanwezigen hebben zeer aandachtig geluisterd en sommigen hebben over hm eigen familienaam of die van anderen een heleboel bijgeleerd.

 -----------------------

6. De Heropening_van_ons Poldermuseum en het Inrijden van de Polderroute - 2 mei 1970

Deze 2 mei 1970 werd een heel bijzondere hoogdag voor de Heemkundige Kring St-Guthago! Dit was te danken aan veel voorbereidend werk, waarin de Gemeente Heist met aan het hoofd de Secretaris Huib Gobert, de ondernemende Werker Eric Parez en de stille Organizator Baert het reuzenaandeel hebben gehad.

De dag- en weekbladen hebben zowel vóór als ná 2 mei veel artikels gepubliceerd waarin het doel en de uitstippeling van de Polderroute werden uiteengezet. Wij moeten alleen maar een kort verslag uitbrengen over het verloop van deze feestdag.

De dag begon om 10 u. met een academische zitting in de raadzaal van het stadhuis van Heist, waarop gehandeld werd over het doel van een "Natuurpark" in het algemeen en het reeds verwezenlijkte "Schelde Natuurpark” De heer Michel Zwaenepoel zette het projekt uiteen van het Hatuurpark "Het Zwin" .

De grote helft van de vele aanwezigen waren Leden van Sint-Guthago.

Om 12.30 u. werd in de Schuur van het Boerenhof een lekkere maaltijd aangeboden door de reeds beroemd geworden "Visbakkers van Heist". Gul, overvloedig en gezellig!!!

Dan volgde de officiële ontvangst op het stadhuis.  Na de erewijn - hoe verdrongen zich de talrijke genodigden - een korte inleidende vergadering voorgezeten door de heer J.B. de Gheldere, burgemeester van Heist, de heer E. Mattelaer, burgemeester van Knokke en Graaf Leon Lippens ("voor de POLDERS wil ik toch geen belet geven" ! ), een korte vergadering waarop Johan Ballegeer, conservator van het Polder-museum, en Br. Jos Rau, secretaris van St-Guthago, heel  bondig de 2 volgende activiteiten inleidden.

De eerste van die activiteiten was de plechtige heropening van het Mu­seum, dat van uit Lissewege werd overgebracht naar de Pannestraat te Heist.

Het werd een overrompeling. Niemand had zoveel volk kunnen verwachten. De heer Eric Parez en zijn medewerkers hebben hier in korte tijd een klein mirakel verwezenlijkt. Maar om alles goed te zien zullen we moeten terugkeren!

Het tweede punt van het programma voor de namiddag was het inrijden van de Riante Polderroute. Drieënvijftig auto's en twee groepen fietsers legden de 45 km af. De deelnemers lieten hun kaarten aan de onthaalposten ( Knokke-Vogelreservaat, Oostkerke-Kerk, Damme-Stadhuis, Lissewege-Ter Doest) afstempelen en kwamen tegen 19 uur weer bijeen in het Boerenhof, waar zij als aandenken een kunstvolle reproductie meekregen van een schilderij van de Schuur door kunstschilder Leo Vande Kerckhove.

Was dat een driedubbel succes! een prachtige dag, ook voor het Westvlaams Verbond voor Heemkunde, waarover vooral ons medelid, de heer Rudolf Six, de ijverige wroeter, bijzonder fier mag zijn!

------------------------------------

Een Brokje Volkspoëzie

Langs de Polderroute

Waar kunnen wij nog beter zijn?     
zo zongen Zichems Heren.

Maar ook voor ons telt dit refrein,   
Of moeten we 't nog leren?

te Knokke
Streke van geluk en vree
met al die mooie villa's
zijn strand en rusteloze zee
en af en toe wat "Dolle Mina's"

te Westkapelle
Landlijk dorp nabij de grens
waar nog vurig wordt gebeden
tot genezing van de mens
die er komt met stramme leden

Hoeke
't Onbekende polderrijk
hoe schoon staan er de bomen
langs de oude Krinkeldijk
plekjes om er bij te dromen.

te Oostkerke
Met zijn reuze poldertoren
kleine huisjes rond de kerk  
en het land vol rijpend koren
vreugde in het daaglijks werk.

te Lapscheure
't Dorp van Pastoor Helderwijs
ruisend riet in oude kreken
wie nooit en vond dit paradijs
heeft goed en wel zijn kans verkeken

----------------------

Verslagen en mededelingen: Varia 1970-03

Redactie

Rond de poldertorens
1970
03
121-123
Achiel Calus
2023-06-19 14:33:01