Abraham Hans
(St-Maria-Horebeke 12 febr. 1882 - Knokke-aan-Zee 6 juli 1939)
Er was eens...Er was eens een tijd toen geen televisie bestond. Tijdens de lange avonden verdiepte men zich in een roman, van Conscience, van Dumas in vertaling, van Buysse (als de kinderen naar bed waren), maar zodra de volgende morgen de krant in huis kwam, sloeg moeder die open aan de feuilleton van Hans.
Tussen beide oorlogen zorgde de volksschrijver voor de dagelijkse lektuur, lichte kost, boeiend tot het einde doorheen de vele dialogen.
Ik zie nog steeds de schrijver in de telefooncel van het postkantoor het vervolg van de roman dikteren naar “Het Laatste Nieuws”. In zijn woning ter Leopoldlaan had hij geen telefoon. Zo trok hij ieder dag naar de Lippenslaan voor de afspraak met de redaktie te Brussel. Op het blad wist niemand hoe het verhaal zou eindigen. Men besefte zelfs niet dat personen die hij hij reeds begraven had, bij gelegenheid weer levend in het dialoog opdoken. Zo bleef het ook als de roman achteraf in een lijvig boek terecht kwam. Zo zal het echter ook zijn met Hans zelf, steeds met vele werken in onze Willemsfondsbiblioteek.
Abraham Hans verbleef te Knokke vooral tijdens de zomermaanden in hst huis "Marion" ter Leopoldlaan 72. Het was zijn domein, niet enkel om de roman een vervolg te geven, maar vooral om de wekelijkse 32 bladzijden voor de jeugd klaar te hebben. Het zijn dan de Hansboekjes die van hem de "grote schrijver” maakten waar wij als kinderen naar opkeken. Met mijn 25 centiem zakgeld van de zondag trok ik, in 1926, recht op de krantenwinkel af om een Hansje te kopen. En zo was het vele Jaren lang, waar geschiedenis, heemkunde, folklore, avontuur en verbeelding ook onze kennis verrijkten, ons vooral leerden lezen. Niet te verwonderen dat het de grootste eer was uit zijn handen het boek te mogen ontvangen toen hij aanwezig was op de prijsuitreiking bij het afsluiten van het schooljaar in de gemeenteschool.
Te Knokke was hij zo bekend dat meester Ward Vervarcke hem op school in de galerij der letterkundigen geplaatst had en aan hem een studie gewijd werd. Het was dan Georges Cattrysse, nu gemeenteraadslid, die de opdracht kreeg, in 1935, Hans nader te belichten in een voordracht ”Uit het leven van A.Hans, de verteller van Vlaanderen". Hoe Abraham in het lage schoolhuisje te St-Maria-Horebeke geboren werd en moeder hem Brammetje heette. Hoe hij Bram werd en tenslotte Hans. Dan besloot Georges zijn uiteenzetting: "In Hans' boeken ruist de Noordzee, ruisen de bomen van Vlaanderen, golven onze heuvels, rijzen onze torens van 't verleden, lijdt en zwoegt ons volk en draagt het zijn lot met moed, met geloof en vertrouwen!”
Hans schreef hier boekjes als "Heks uit de duinen","De jongens van de waterkant", "De verdronken stad", "De veerman van 't Zwin", "t Grafje in de duinen","Het spook in de duinen","De schat in de duinen","Aan de kust" met legende en historie van Knokke. Zijn dochters Annie en Helena Hans schreven in 1936 al evenzeer een vervolgverhaal voor "De Illustratie","Een bewogen tocht" die zich te Knokke en bij het Zwin afspeelde.
Abraham Hans is hier in 1939 overleden en zijn naam blijft aan Knokke verbonden.