1e november 1979: 6e Canadese Bevrijdingsmars.

Danny Lannoy

De 6e herdenkingsmars van Hoofdplaat naar Knokke kende een nog groter sukses dan de vorige jaren. Duizend deelnemers wa­ren er paraat op het Verweeplein om de bus te nemen naar de startplaats. Bij het vertrek liep het wel wat uit de hand, doch de vele wandelaars uit binnen- en buitenland prezen deze prachtige tocht langs dijken en polders.

Als speciale gast naast het peleton Canadezen uit Lahr had­den we Murray Williams, een veteraan die in 1944 beide benen verloor te Retranchement bij het plaatsen van een baillybrug. Williams werd gedurende de Canadaweek hartelijk onthaald door de plaatselijke bevolking. Hij keerde terug naar Canada met veel geschenken die hem steeds zullen blijven herinneren aan die mooie dagen te Knokke-Heist en West-Zeeuws-Vlaanderen.

Wij danken langs deze weg ook allen die hun steentje hebben bijgedragen tot het welslagen van deze organisatie.

Col Strong was er de le november om bloemen te leggen aan het monument in naam van Canada. Na de redevoeringen in het gemeentehuis begaven de officiëlen zich naar het Boudewijncentrum waar de tentoonstelling werd geopend door veteraan Williams. Men kreeg er een overzicht van de marsen alsook foto's uit de bevrijdingsdagen van november '44.

Op 2 november was de H. Margarethakerk volgelopen voor de plechtigheid opgeluisterd door "Cantabile" en de "Triooltjes". De Ambassadeur van Canada, dhr Lamoureux, was er de eregast.

Op het militair kerkhof te Adegem was er een ontroerende hulde aan de gesneuvelde jonge Canadezen. Vele bloemenkransen werden aan het centraal kruis neergelegd, o.a..door M. Williams die enkele vrienden verloor in Retranchement. Na de ontvangst op het gemeentehuis te Adegem waren de Canadezen de gasten van de Vaderlandse Verenigingen.

In "Scharpoord" richtte het Willemsfonds de "Canada-avond" in voor een nokvolle zaal. Naast de "Triooltjes" had men er de balletgroep "Le Cygne" en de dansgroep "Heliopsis" en de harmonie “De Zeegalm” die voor 'n geslaagde avond zorgden.

De volgende dagen waren de Canadezen te gast in de gemeenten van West-Zeeuws-Vlaanderen.

Een afscheidsparty beëindigde deze Canadese Week te Knokke.

Voor onze leden - Mededelingen:

* Van een onzer leden, namelijk dhr Ph. Keymel uit Den Haag (Nederl.) verschijnt in mei '80 een boek over de bevrijding van West-Zeeuws-Vlaanderen en de streek rond Knokke.

Deze uitzonderlijke lijvige uitgave zal in de handel ver­krijgbaar zijn. Verdere inlichtingen bij D. Lannoy, Gr. Jansdijk, 244A, 8300-Knokke-Heist.

* Op 1 november '80 wordt de 7e Canadese Bevrijdingsmars in­gericht van Hoofdplaat naar Knokke: 33 km.

De dagbladen zullen tijdig alle informatie publiceren.

* In januari '81 wordt door de Heemkring de tweede kunstten­toonstelling gehouden onder het motto “Schilders van Oud-Knokke”. Deze zal plaatsgrijpen in het Cultureel Centrum "Scharpoord".

Een geïllustreerde kataloog zal te deze gelegenheid worden uitgegeven.

Personen met schilderijen uit de periode 1880-1910 kunnen steeds kontakt opnemen met het bestuur voor eventuele in bruikleengeving.

Nog te verkrijgen:

“Alfred Verwee en Knokke” de kataloog en levensschets van de schilder C1976 – prijs: 150 fr. (+ 20 fr. port) te storten op rekening van Cnoc is ier. Deze brochure werd uitgegeven naar aanleiding van de tentoonstelling op 't gemeentehuis in juni 1976.

1e november 1979: 6e Canadese Bevrijdingsmars

Danny Lannoy

Cnocke is Hier
1980
15
028-029
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:33:01