Bouwen te Knokke in 1911- Het "Jacobshotel" 

Waeghe Albert

61 jaar geleden werft het "Jacobshotel" - gedeelte westwaarts - gebouwd; dat was in ’t jaar 1911. De aannemer Philippe Proot had het werk aanvaard voor de som van 83.000 fr. Philippe Proot was van Westkapelle naar Knokke komen wonen, ter Lippenslaan, nabij het St.-Moritzhotel.

De werken werden door opzichter Charlo De Keyser geleid, een Waal, die regelmatig zegde: "'t Is ik ga drink een porto blanc bij Ko van de Veld". Deze Charlo De Keyser, samenwonend bij "Roste Marie" (Marie Huyghe), hield zelf café op de hoek van de Lippenslaan, waar later 't hotel "Ganda" gebouwd werd, maar dan iets wat teruggetrokken van de straat weg. ' .

Het "Jacobshotel" werd in opdracht van de familie Jacobs Emile opgetrokken. De arbeiders welke aan het hotel werkten, verdienden per uur: voor een metser-vakman 35 ct, dienders 28 tot 30 ct. Onder de metsers trof men Gusten Bassens, Leon Bastoen, Martony, de man van Marie, de vroedvrouw, later tramgarde, aan; man-voor-alle-werk was Rene Waeghe, later schildersondernemer, en hulpje-voor-alle-werk was Chiel Pulle (Achiel Byl).

Het plakwerk werd uitgevoerd door Dolf Beernaert, de vader van Tuur de Gentenaar, die daar ook reeds de "crepi" legde, waarvoor hij bekend was. Tuur de Gentenaar begon de week op donderdag te werken tot de zaterdag; de andere dagen waren zondagen...

Bouwen te Knokke in 1911- Het "Jacobshotel"

Albert Waeghe

Cnocke is Hier
1973
02
14
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:38:19