20 jaar bloedgeverskring
Pierre Vantorre
Eigenlijk waren ze al lang vrienden, de Heistse bloedgevers. Maar in café “Vrolijk België“ - een naam die doet terugdenken aan de wereldexpo ‘58 - kreeg het kind een naam. Tussen pot en pint werd de “Vriendenkring der Vrijwillige bloedgevers van Heist“ gesticht. Leon Devoogt (Soepe) werd tot voorzitter “gebombardeerd“ en de andere medestichters waren: Etienne Delooze, Victor Reubens, Leon Dogimont, Mevr. Germaine Defruyt-Boute, André Baert, Karel Degrauwe, Albert Verbrugghe, Roger Viaene en Albert Monserez.
Op 27 mei ‘79 werd het 20 jarig bestaan van de bloedgeverskring met luister gevierd. Er stond zelfs een nationaal congres op ‘t programma, dat bloedgevers uit alle hoeken van het land naar Heist bracht. Het was een feestdag voor de meer dan 500 Heistse bloedgevers en niet in het minst voor de bloedgevers die een bronzen, zilveren of gouden erkentelijkheidsmedaille mochten in ontvangst nemen…
Heden brengen wij in het “Journaal van Heist“ niet enkel filmfragmenten over de feeststoet van 27 mei, maar ook beelden over een bloedkollekte. Tijdens de opnamen in de zaal Ravelingen viel het ons op in welke gemoedelijke sfeer een bloedaftapping haar beloop krijgt. Voor alle bestuursleden is daar een taak te vervullen, terwijl de donors ordelijk aanschuiven om de pré-formaliteiten te vervullen en daarna rustig hun prik-beurt af te wachten. Sommigen kwamen al voor de tiende keer, anderen gaven al 25, 40, 60, 80 of meer keer hun bloed om mensenlevens te helpen redden. Er waren op die dag 283 flessen met bloed gevuld en 16 nieuwe donors ingeschreven. Over het jaar 1978 werden 1106 bloedafnamen genoteerd wat ongeveer 390 liter bloed betekent.
“Al vele jaren vóór de stichting van onze vriendenkring lieten een tiental Heistenaars regelmatig bloed aftappen te Brugge“, vertelt ons secretaris Leon Dogimont. “We hebben in een latere periode geweten dat het Rode Kruis de bloedinzameling organiseerde in de gemeenteschool, Verheyestraat, te Knokke. De Heistse bloedgevers werden toen vanaf het Heldenplein met de auto van het Heistse politiekorps naar Knokke gereden. Maar vanaf het bestaan van onze vriendenkring, gingen we opnieuw naar Brugge met personenwagens die ons gratis ter beschikking werden gesteld.”
Secretaris Leen Dogimont, die van jongsaf op verschillende fronten van het verenigingsleven actief is, behoort samen met de huidige voorzitter Etienne Delooze, Mevr. Defruyt-Boute, schepen Karel Degrauwe en Albert Verbrugghe (Perten van ‘t slachthuis) tot de erg gekrompen kring van stichters die tot op heden nog deel uit maken van het bestuur.
“Vanaf 1963 begon de werking van onze vriendenkring zichtbare resultaten te boeken. Omdat er steeds meer bloedgevers aansloten, werd viermaal per jaar een autocar ingelegd voor de verplaatsing naar Brugge. Een jaar later waren er al twee autocars nodig. Vanaf 1967 konden wij de bloedkollekte te Heist organiseren. Eerst in de lokalen op het gemeentelijk sportstadion De Taeye en later in de zaal Ravelingen. Momenteel telt onze vriendenkring 555 bloedgevers!”
Naast het organiseren van de bloedinzameling viermaal per jaar, beleeft de vriendenkring ook het gewoon ontspanningsleven met allerhande activiteiten, zoals de jaarlijkse souper, een reis, een kaartprijskamp enz.....
“Het eerste souper, in ons lokaal bij Octaaf Defruyt, zal ik nooit vergeten,” zegt Loon Dogimont en hij geniet er nog van als hij er over vertelt.
Het was iets unieks met o.a. de catchwedstrijd tussen Karel en André. Geld om feest te vieren was er niet in kas, maar toch werd het een plezante avond. Voorzitter Delooze bracht er de stemming in met zijn hammondorgel en we hadden een zwijntje gekweekt, geslacht en.... opgegeten !
“Nu wordt er ééns per jaar voor 225 personen hutsepot klaargemaakt in de kelder van Ravelingen en de bloedgevers zelf zorgen voor de bediening.“
Het is niet onlogisch dat in een tijdsspanne van 20 jaar enkele activiteiten zijn weggevallen. Maar het is toch met weemoed dat de bloedgevers terugdenken aan de periode toen zij nauw betrokken waren met het tiendaags verblijf in het hotel Britania van een groep gehandicapten van het werk “Auxilia“. Ze hielpen de gehandicapten bij hun aankomst aan het treinstation en organiseerden ontspanningsfeesten voor hen. Zowel voor de gehandicapten als voor de bloedgevers waren het schone septemberdagen.
Het huidig bestuur van de vriendenkring van vrijwillige bloedgevers is samengesteld als volgt: Erevoorzitter Maurice Degroote, Voorzitter Etienne Delooze, Ondervoorzitster Mevr. Emelie Vanbelleghem, Secretaris Loon Dogimont, Public Relation Jean Pinoket en de leden Karel Degrauwe, de heer en mevrouw Defruyt-Boute, Cyriel Vankerschaver, Albert Verbrugghe, Julien Decuypere en de heer en mevrouw Rudy en Simonne Dezutter.
En tenslotte, voor wie het nog niet weet, de leeftijdsgrens om tot de bloedaftapping toegelaten te worden is op 65 jaar gesteld en niemand van de bloedgevers is daar gelukkig om. Integendeel ze hebben er allemaal spijt van dat ze er mee moeten stoppen.