HomeActiviteitenActiviteiten 2009Open Monumentendag 2009 – Saint George’s Anglican Church - Knokke

 ramskapelle_begraafplaatsRondom de Sint-Vincentiuskerk van Ramskapelle ligt nog een ‘echt’ kerkhof, de enige begraafplaats in de gemeente Knokke-Heist kerk en kerkhof nog één geheel vormen. Er staan een 200-tal graven verdeeld in drie secties. De twee oudste delen liggen links en rechts van de toegangsweg naar de ingang van de kerk. Achter de kerk zijn de meest recente grafzerken gesitueerd.

Het dichtst bij de toren rusten de pastoors. Vooral het graf van E.H. Coucke, van 1932 tot 1935 pastoor in de parochie, trekt de aandacht.  Ook eerdere kerkvaders liggen er begraven: Joannes Franciscus Van De Vijvere (1824-1902), August Emiel Van de Walle (1853-1911) en Alfons Cossey (1857-1920). Verder zijn Hippolyt Van Steene (1815-1892), koster, ontvanger en onderwijzer van Ramskapelle, en gemeenteraadslid Charles Louis Huys (1850-1894) belangrijke namen voor de lokale gemeenschap.

De dienst Erfgoed van de gemeente heeft tijdens de zomermaanden een eerste grondige inventarisatie gemaakt van alle graven. Daarbij zijn niet alleen de namen van de overledenen genoteerd. Het gaat om een volledige beschrijving van het graf (type, stijl, materiaal, sculpturen, ontwerper, vervaardiger…), de aanwezige symbolen en ornamenten, de epigrafie (= grafschrift) en de toestand van het graf.

Opmerkelijk is een reeks gietijzeren kruisen in de sectie rechts van de toegangsweg naar de ingang van de kerk. Het aantal vervaardigers van grafzerken is eerder beperkt. Het meest komen voor: Dogimont (Heist), Demeyere (Blankenberge, Uitkerke en Brugge), Amys (Knokke) en Floreal (Koolkerke). Uit de inventarisatie blijkt dat de families Vermeire, Lierman, Burggraeve en Pintelon het meest aanwezig zijn op de begraafplaats. De grafstenen dateren uit het eind van de 19de eeuw tot heden.

Omheen de begraafplaats loopt een ‘beeweg’ met zeven kapelletjes van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten uit 1942. Het kerkhof is beboomd en ommuurd. In de westgevel van de zuidbeuk hangt een gedenkplaat voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en de gedeporteerden van de Eerste Wereldoorlog. Heti is een ontwerp van architect Neirynck. In de kerk zijn in een aparte kapelruimte een vijftal grafplaten in de muur ingewerkt.

Het resultaat van de inventarisatie wordt aan het publiek getoond tijdens Open Monumentendag. Meteen doet de dienst Erfgoed van de gemeente een beroep op de inwoners van Ramskapelle om ontbrekende en bijkomende info te noteren in een werkboek waarin alle infofiches zijn opgenomen.

Bronnen
• Jacobs, Marc – Zij die vielen als helden... Cultuurhistorische analyse van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, 2 dln., Brugge, 1995, Dl. 2, p. 328.
• Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. – 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).

DSC04314 (Small) DSC05370 (Small)

DSC04303 (Small)

DSC04294 (Small)