Het dagboek van Lodewijk Deklerck 1918 - Deel IV
Maandag 2 september
Vandage is de ordonnans van de Inspecteur van Westcapelle gekomen voor de staten van al de geiten na te zien; er waren er honderd en veertien. Deze namiddag zal de inspecteur met iemand van de gemeente op zes plaatsen bij de boeren gaan om de aardappels te gaan schatten. (Na de controle) zullen zij den minimum rekenen van al de hectaren die er geplant zijn.
Dinsdag 3 september
Gisteren zijn er maar drie boeren hunnen pattatten kunnen uitgedaan worden...Er zijn meermaals vliegmachienen overgekomen en er wierd veel op geschoten ....Tegenwoordig zijn er al eenige vreemdelingen op Knocke van de stad Brugge. Morgen moeten alle kieken kwekers op de commandanture komen die eijeren te kort gelever(d) hebben.
Woensdag 4 september
Deze namiddag was het controle van de melk die gegeven wierd aan zieke oude en kleine kinderen in de Zomerlust bij de Duitschen docteur.
Donderdag 5 september
Een bevel werd gegeven dat er dadelijk een gespan moest naar post 16 rijden aan de grenzen om een lijk te halen die gedood was door den electrieken draad.... Er is nog een wagon tarwe gelever(d), er zijn al pattatten in het magazijn binnen gekomen voor levering aan de Deutsche; deze moeten maandag naar Heyst gevoerd worden…..
Zaterdag 7 september
Deze voormiddag ontvang ik eenen brief komende van Leuven waarin stand dat den Eerwaarde Heer Ed. Van Damme overleden was, den twee en twintigste Augustus laatst begraven was…..
Vrijdag 13 september
Morgen is het verdeling van haver aan degene die paarden bezitten...Mme. Hofstad vroeger Mme. Claeys, de eigenares van het Hotel Germania is gisteren van Duitsland gekomen om haar Hotel na te zien en zegde voor twee maanden te (...) blijven (l).
Knocke. Hôtel Germania.
Zaterdag 14 september
Er kwamen veel vliegmachienen over in de achternoen en er was een groot gevecht boven Knocke en men zag eenen die getroffen was, dalen en naar Holland... Er was nog altijd veel beweging onder de Duitsche militairen. Vandage zijn er zesduizend kilos aardappels naar Heyst gevoerd voor de Duitsche Militaire.
Woensdag 18 september
Dinsdag toekomende is er eenen gemeenteraad voor eene nieuwe leening aan de Credit Communal van honderd of tweehonderd duizend frank voor onkosten te betalen gedaan door de Duitsche militaire…..Men hoorde zeggen dat Eerwaarde Heer De Puyt (2) van de gemeente benoemd was voor onderpastoor in vervanging van eerwaarde heer Van Caillie die zijn ontslag gegeven heeft voor ziekte.
Vrijdag 20 september
Gisteren zijn er veertig kanonschoten gelost uit de groote batterij....Serweytens ....deze namiddag van de pompiers....er was eenen brand bij boer Th. D'hoore die bezig was met dorschen met de om drie en half uren hoorde men alarm blazen machien. Men zag van verre rookwolken en in de avond hoorde men zeggen dat alle opgebrand was dat hij bezat van graan; al deze granen stonden dicht bijeen …..er zou vuur door de schouw van het machien de brand veroorzaakt hebben…..
Woensdag 25 september
Gisteren is een Duitsche politie en een soldaat de geheele Smedenstraat de huizen afgegaan om de braadpotten na te zien en deze die ze meenden teveel te hebben opgetekend en in beslag genomen. Er zijn drie wagons coks aangekomen....Zondag is er een koei die uit de weide van boer Paeye gesprongen (en) door een trein doodgereden. Zij is dadelijk naar Brugge moeten gevoerd worden en heeft er drie mark zestig de kilo voor gehad.
Donderdag 26 september
Er werd een affiche aangeplakt dat alle houders van koeien zes en dertig uren na het kalveren (dit) moeten aangeven aan de melkerij van Westcapelle. Morgen moeten alle paarden op de Dorpsplaats komen om gebrandmerkt te worden…..den eersten October moeten ook alle paarden voor de Commandature komen om bloed genomen te worden voor een onderzoek…..alle verkoop van paarden en muilezels is verboden.
Knocke. Formidable canon blindé de la batterie “Wilhelm II”
Eén van de kanonnen van de Wilhelm II batterij. Na de oorlog werd de site als museum ingericht. In de achtergrond de skyline van Knokke (Lippenslaan).
Knocke Souvenir de la guerre/of the war 1914-18.
Abris Wilhelm II - Shelter-house Wilhelm II.
Zaterdag 28 september
In den nacht om twee uren hoorde men eenen grooten kanonslag, daarna een trommel slaan, het was alarm. De grote batterij en andere hebben geschoten, wet een uur lang, naar de zee. Het was de vloot die uit zee begon te bombarderen. Joanna Baes is deze morgend overleden...men zegde dat zij van het groot verschot eene benauwdheid heeft gekregen. Dieven zijn dezen nacht ingebroken in de villa van de mademoisellen Malou,....ze hebben geheel de kelder keuken geplunderd en gans hunnen waste mede genomen die gereed lag voor te strijken.
Maandag 30 september
Er is eene verordening gebracht dat er de naaste week eene parade moest zijn voor de commandature van de trek ossen...deze moesten geleverd worden tegen de maand october. Gisteren avond is Siska van den molen uit den Oosthoek gestorven (*).
Een bevel dat er zes mannen moesten genoemd worden die al de mannen van vijftien tot twintig jaren moesten vermaand worden om ten vier uren op de commandature te zijn met eten voor drie dagen (....) om te vertrekken richting Maldeghem. Het was eene gasche pannijk (paniek) op de gemeente. Om vier uren begonnen er samen scholingen te komen op de Verweeplaats,... deze die Hollands geboren waren mochten blijven....zij wierden bewaakt door soldaten met geweren en moesten naar het Frans klooster...drie wagens wierden gevraagd voor de pakken te voeren....kreupel en manke mochten ook blijven...al de mannen zijn al zingend vertrokken ofschoon het donker wierd en regende. Een vijftigtal mannen waren niet afgekomen.
Verplicht tewerkgestelde Knokse vrouwen onder toezicht van politieagenten Raymond Amys en Julien Baervoets.
Zondag 6 oktober
Een gerucht verspreid dat er gedacht was van vrede zeggende dat de Duitscher de veertien voorwaarden van Lyon George aanvaard hadden, alle mensen verheugen zich…..er zijn vele zwijnen geslacht, men rook om zo te zeggen in alle huizen zwijnen gebraad. Men zal moeten het vrouwenvolk aan het dorschen zetten als men brood graan zal willen hebben.
Maandag 7 oktober
Eenieder benieuwd wat er vandaag zou gebeuren (...) Op de commandature zegden zij dat ze nog enige dagen zouden blijven... meer en meer wierden er voorwerpen van de Duitsche oorlog toestellen weg gedaan... al de tramwagons en machienen stonden gereed in de Avenue Lippens....in de namiddag om twee uren hoorde men zeggen dat er vrede zou zijn…..de soldaten zeiden dat zij naar Oostende moesten tot verder orders…..al de verloren beesten werden te samen gebracht in eene weide op het Hazegras. Men heeft overal occagie van te kopen van soldaten van allerhande artikels aan gematigde prijzen.
Dinsdag 8 oktober
Om twee uren stonden in de Lippenslaan van vijftig tot zestig wagens bespannen met paarden. Er was meel tekort voor de bevolking.
Duitse officieren ter hoogte van Hôtel de Bruges en 'Café du Tram' in de Lippenslaan (verz. E. Lambrecht).
Vrijdag 11 oktober
Zij hebben vandage in al de huizen met peletons van zeven soldaten huiszoekingen gedaan voor koeien, geiten en schapen en zwijnen. Deze werden opgehaald en naar het Hazegras gebracht bij Constant Van Assel. De koebeesten moesten naar Desire Mengé uit vrees dat zij zouden kunnen gepakt of gestolen worden. Er waren nog 33 koeien, verdeeld twintig voor de bevolking, tien voor boter te maken op de hofstede van Mengé, drie bij Dombrecht en één bij Paeye en één bij Stroo voor de jonge zwijnen te kweken.
Dinsdag 15 oktober
Na het gehoord te hebben dat de Duitsche gingen vertrekken zag men veel beweging met wagens bespannen en gaan en keren; de Duitsche die bij Vincent (Fincent) woonden kwamen mij adieu zeggen en iedereen was van meening dat het nu gedaan was.
Op het bureau gekomen deze morgend (...) dat Voermane voor goed weg was met drie andere van de Commandature en de overige hun pakken en goederen mede genomen (hebben). In de dag zag men grote groepen vertrekken. Er was sprake dat om de 100 m langs de tram route putten werden gedolven om dynamiet te voorzien. Een nieuwe commissie kwam bijeen voor de koehouders om verplicht melk te leveren voor de bevolking.
Woensdag 16 oktober
Van gisteren avond af brachten zij de tram wagens van Oostende tot Knocke. Een Knokkenaar is in de nacht van Oostende gekomen ...daar was alles weg ....hij is juist met een marchandise tram kunnen medekomen. Men hoorde in de namiddag niets dan ontploffingen. Op de commandanture was er bijkans niets meer...zij gaven nog requisitie bons maar betaalden niemand meer ...alles moest van de gemeente gedaan worden.
Donderdag 17 oktober
Benieuwd deze morgend, als er nog Duitscher(s) waren…..Alle trams waren weg met het personeel en bureaus en vele andere alsook het ziekenhuis met al hun materiaal. In de namiddag heeft de groote batterij veel geschoten op Oostende of in zijn ronde....men zag groote rookwolken langs de zeekant...men zag de burgers van Knocke met geladen karren hout ten alle kanten afkomen....al hout die zij door soldaten mogen hebben uit de pioniers parken en andere batterijen en schuttersnesten...alles deed vermoeden dat zij gereed waren om te vertrekken.
Een troep soldaten passeerde in de avond met zwaar beladen wagens en een drietal geiten; een trommelaar zorgde voor de begeleiding; men hoorde ook gebel van koebeesten. De soldaten hadden overal koeien uit de weiden gehaald.
Vrijdag 18 oktober
In de morgend vroeg is men mij vroeg komen halen naar de Commandanture...onder weg kwam ik de Platz Major tegen die zegde dat hij twee weerbare mannen moe(s)t hebben om wagens te voeren voor vijf dagen. Een half uur namiddag zijn er veel soldaten vertrokken. Men hoorde zeggen dat de Belgen in Blankenberghe waren. In de avond is er in de weide van Desire Mengé een ontploffing is geweest. Later is de Platz Major te paard (vertrokken) en de veldgendarmen van achter. Geheel de…….
Zaterdag 19 oktober
Dag der inkomst der Belgische soldaten ...er wierden geen soldaten meer gezien tenzij de pastoor die in het Marineheim nog geslapen had en die 's morgens al vroeg vertrokken was. Iedereen was verwonderd na een ontploffing in de groote batterij, eenen verschrikkelijke slag, alle huizen daverden en al de vitrinen wierden uitgerukt??....., stukken ijzer vlogen honderd en honderden meters verre, niemand wist wat gedaan; er volgden nog enkele zware slagen.
Het Frans Klooster en stadhuis.
Een compagnie Belgische militairen arriveert te Knokke bij het stadhuis, omringd door de enthousiaste bevolking.
Men hoorde zeggen dat er al Belgische soldaten in Heyst waren, den docteur Lamoral (4) die van daar kwam had er tegen gesproken, ze gingen dezen achternoen tot Knocke toekomen. Een uur nadien was er al een bijeenkomst op den hoek van de pastory in verwachting van hun komst.
Een weinig nadien is den eersten Belgische soldaat van Brugge gekomen, de zoon van Eugène D'hooghe. Zij zijn op gezegden tijd aangekomen (vanuit Heist); wij hebben ze wel ontvangen met drapeau, muzikanten die er nog waren speelden de Brabassone en gans de gemeente was over van vreugde. Zij zijn allen gaan slapen in het Frans Klooster, de officieren in de villa 'La Liberté'; zij waren overal wel gekomen, gegeten (...) volkssoep, de officieren in het 'Hôtel de Bruges'. Twee Duitsers hebben hun overgegeven die naar Brugge werden gebracht.
Zondag 20 oktober
Het was een rustige nacht, overal werd gepatrouilleerd door de militairen na verzameling aan de pastorij nadat de commandant de bevelen had uitgedeeld. Er werden zes Hollandse soldaten op Belgische grond aangehouden. Vele Knokkenaars kwamen vanuit Holland, wat voorlopig nog verboden was. Volgens de commandant zouden er geen militairen te Knocke verblijven, wel zou een gendarmerie worden geïnstalleerd. Velen hebben nog hunne koeien, zelf er zijn nog paarden, eene had hem verborgen in eene strooi vume, brouwer in zijn kelder, de bevolking zit zonder meel deze week. Het is ook nodig dat de duinen onderzocht worden voor de draden of kabels die daar zouden kunnen liggen en die ze aan te raken ontploffingen veroorzaken.
Maandag 21 oktober
Al de mensen waren bezig aan hunne vensters te vermaken, er waren geen timmermans te krijgen en ook geen glas. Mannen van de gemeente hebben handgranaten opgezocht en veilig opgeborgen. In de namiddag werd vergaderd om allerlei zaken te regelen.
Men wierd ons gezegd dat de zoon van Casimir Dombrecht is aangehouden als spion...in de namiddag zoud de vader naar Westkapelle gegaan zijn om hem te bezoeken en zou ook aangehouden zijn (5).
Het is een schrikkelijk schouwspel om de batterijen te zien die ontploft zijn...vele munitie is er daar nog te vinden. De militaire genie is van gedacht dat alles te komen onderzoekingen.
Vernielde kanonnen bij het strand (Hamburgbatterij–Albertstrand).
Woensdag 23 oktober
Er waren vele jongelingen die van Holland gekomen waren en die zich als vrijwilligers overgaven aan de Belgische overheid.....zij wierden met een soldaat naar de major van Westcapelle geleid en na onderzoek met een bewijs die zij aan de burgemeester van hunne gemeente moesten afleveren. Een colonel is dezen noen te paard aangekomen die zegde aan de burgemeester (...) alle gebouwen, barakken, stallen en schuilplaatsen die door de Duitsche bewoond waren moesten onaangeroerd blijven. Nu en dan kwamen soldaten op Knocke die een verlof voor een of twee dagen hadden voor hunne familie te bezoeken. Men hoorde schrikkelijk schieten uit het front sedert twee dagen…..Niemand mocht vandage de gemeente verlaten zonder pasport van de majoor getekent....alle eten voor de militairen kwam toe; koeien en meel voor de bevolking.
Om elf uren is er een voorpost velorijders komen zeggen dat er in de namiddag veel soldaten gingen komen om te vernachten…..een luitenant is komen zeggen dat er tweehonderd mannen van Brugge op weg waren om in Knocke te verblijven.... tot verder order, om 5 u. hoorde men een trompet en zij waren daar met al hunne toegehoorten, eten en veldkeukens. Men moest hen logement bezorgen....er waren zeven officieren waaronder een majoor. Alle bijzondere gebouwen zoals gasfabriek, waterkasteel moesten (van een post voorzien worden).
Donderdag 24 oktober
Er waren vele soldaten die in verlof kwamen om hunne familie en ouders te bezoeken. Er moest eene staat opgemaakt worden wat op Knocke tekort was zoals vleesch, coffie, rijst, chicorei, gaz, elektriciteit, petrol, bougies…..Gemeenten onder de vijfduizend inwoners kwamen onder toezicht van een arrondissementscommissaris…..eenen commissie diende te worden aangesteld, goedgekeurd door de gemeenteraad. De Bever en nog enige andere zijn maandag naar Holland geweest; in bet terugkomen waren de grenzen bezet en ze zijn door de soldaten naar Westcapelle geleid en deze avond maar los gelaten; dit wierd gedaan uit voorzichtigheid van de spionagie.
Vrijdag 25 oktober
Het was gemeenteraad om tien uren ....het affiche werd gelezen....vijf mannen gestemd voor de commissie. Een officier kwam melden op het bureau dat om 3 u een muziek en concert zal gegeven worden op de Place Verwee en het moest ruchtbaar (gemaakt) worden aan de bevolking.
Zaterdag 26 oktober
ledereen moest een nieuw Belgisch pasport hebben. Maandag moeten alle beesten van de gemeente op de Place Verwee komen om een staat op te maken. Er zal ook elektriciteit zijn 'enige tijd'……Aan het huis van Charlotte Tavernier is aangeplakt dat het verboden is het huis binnen te treden voor militairen…..in den namiddag zijn er honderd vijf en twintig militaire paarden aangekomen die moesten gestald worden in de nabijheid van de zee....in de avond gingen er nog honderd bijkomen…..
Zondag 27 oktober
Er zijn zestig mannen ingekomen en morgend nog zestig (....) om alles na te zien van munitie. Er was grote drukte op het stadhuis voor het uitreiken van de nieuwe identiteitskaarten.
Maandag 28 oktober
Een bevel van de major inzake een kwestie van vreemd geld, werd in twee talen uitgeplakt. Al het materiaal voortkomende van de Duitsche militairen, ook koper buizen moesten vergaard worden op eene plaats. Om 9u waren al de koeien, schapen, geiten op de Verweeplaats....er waren nog wel zeventig koeien die (zich op de) verst afgelegen (plaatsen bevonden). De boeren werden vermaand dat zij moesten dienen voor de militairen (....) en voor de zieke menschen.
Dinsdag 29 oktober
De gemeente mag vijf à zes zwijnen slachten voor de bevolking, voor elk honderd grammen..… Men hoort niets meer aangaande van den oorlog…..men ontvangt alleenlijk dagbladeren van Brugge en deze spreken weinig van oorlog....de genie soldaten zijn bezig met de Batterijen te onderzoeken in de duinen van Serweytens. De politie ging in alle huizen controleren of er geen Duits materiaal aanwezig was.
Woensdag 29 oktober
Het paard van Remi Van Belleghem is door de Belgische Militairen aangeslegen om de werken van de gemeente te doen, zoals reinigingsdienst en ruimdienst. Deze morgend was er eenen nadienst in de kerk voor de zoon van Max Roland (6) er was nog al veel volk. Er stonden op beide kanten van de lijkbaar vijftien soldaten met geweer....er waren veel officieren die den dienst bijwoonden.
De grenzen worden goed bewaakt. Gisteren zijn de drie dochters van Sys uit de wijk in het gevang gestoken; de reden was dat er eergisteren een Duitsche soldaat gevonden is geweest in de villa van de Brouckère volgens het schijnt in betrekking geweest was met hen…..temeer dat er gedurende den oorlog geen goed van hen te zeggen was.
Donderdag 31 oktober
Er is geen vleesch voor de bevolking met den hoogdag.... Er was gemeenteraad in den namiddag en er wierd gesproken over den reinigingsdienst en den ruimdienst; er moest een overeenkomst gemaakt worden met Van Belleghem. Er ging een brief gericht worden aan de Commissaris Generaal om paarden te verkrijgen om aardappelen van het land te halen en het zaaien van het graan voor het toekomende jaar. Men hoorde de geheelen nacht schieten van het front komende!!!
Vrijdag 1 november
Hoogdag van Allerheiligen om elf uren.... kwam er een officier en soldaat naar het bureau waar dhr Milord (secretaris) werd aangehouden (7), hij werd naar het gevang van de Couronne geleid. Er waren al zeven gevangenen, drie dochter van Weduwe Tavernier, Weber en vrouw Pauwels, De Witte Leon.
Om drie uren namiddag was er muziek op de Verweeplaats en er was \/eel volk van Knocke. Er zijn heel wat moeilijkheden voor de verdeling van de melk.
Zaterdag 2 november
Door de aanhouding van de secretaris en de moeilijkheden met de verdeling van de melk werd de gemeenteraad dringend bijeengeroepen. Er werd beslist om Van der Weyden voorlopig aan te duiden als secretaris. Zijn vandage nog gevangen genomen Mme Milord. Gisteren avond om zeven uren hoorde men vliegmachienen boven Knocke die bommen geworpen hebben ...drie zijn er gevallen omtrent Standaerts die in het Zoute wonen....alle vensters zijn stuk geslagen en eene dochter is gekwetst aan de hand. Verder zijn er nog geworpen op Zeebrugge.
Zondag 3 november
Er is eenen auto aangekomen om de gevangenen naar Brugge te voeren....er was groote beweging voor de Couronne waar de gevangenen zaten tegen de Hoogmis. Milord was de eersten... vele mensen hebben geroepen maar gemeenlijk zijn het deze die niets van de zaak weten... er wierd veel geroepen en gefluit... Deze namiddag is de minister Van de Velde in het Hotel de Bruges aangekomen om met de officieren te spreken....heeft beloofd voor vleesch en eten te zorgen voor de bevolking.
Maandag 4 november
Er is veel beweging op de bureau voor pasporten en vrijgeleiden te bekomen, ook wordt er gewerkt voor te onderzoeken van deze die in het voordeel gewerkt hebben van de Duitsche…..of deze die vrijwillig voor hun gaan werken hebben. Het kind van de dochter Hippolyte D'hooghe is in het huis der verlaten kinderen aanveerd. Men denkt dat wij morgend of overmorgend electriek licht zullen hebben.
Woensdag 6 november
Van dezen die zondag weggevoerd zijn naar Brugge zijn de dochters van de weduwe Louis Tavernier terug gekomen, en men verwacht de andere ook. Erzijn tegenwoordig veel gendarmen in Knocke....vier op de grenzen, zeven in Westcapelle en Heyst is ook bezet.
Donderdag 7 november
De politie Julien Baervoets is ook deze avond teruggekeerd uit het gevang en die zegde dat de andere ook zullen in vrijheid gesteld warden. Er wierd verzekerd dat den hotelier Pauwels overleden was (8). Hij was dezen die zondag moest in het gevang gestoken worden maar omdat hij ziek was konde hij niet weggeleid worden.
Vrijdag 8 november
Er wierd in de namiddag door twee Engelsche officieren gezegd dat Duitschland de wapenstilstand getekend heeft met alle voorwaarden die de Entende voorstelde. Dat deed een groote vreugde (ontstaan) bij de bevolking en militairen op de gemeente.
Zaterdag 9 november
De major was om elf uren op het stadhuis om nog eene laatste vermaning te geven aan deze die moesten melk brengen. Jan Van de Pitte was er niet....deze ging hij zelf vermanen door eenen soldaat (te sturen). In de namiddag is het de begraving van Pauwels Mauris. Morgen na de hoogmis is het een 'Ten Deum'...de militairen zullen aan de ene kant zitten, de burgers aan de andere kant.
Zondag 10 november
Er waren veel soldaten in de mis, twee rijen in het midden van de kerk ....in den namiddag is de minister van voeding en twee volksvertegenwoordigers 't mijnen gekomen om te vragen wat de bevolking meest te kort had....ze beloofden dat allen binnen kort te kunnen bezorgen. Morgend zal er een generaal komen en zal op de place Verwee soldaten decoreren.
Maandag 11 november
In de nacht is de wapenstilstand getekend met de Duitsche en de soldaten van de artillerie gaan morgen vertrekken....de major kwam dit goed nieuws melden op den Bureau....er ging een geschrift aangeplakt worden meldende de wapenstilstand is deze voormiddag getekend om twee uren.. "Vive la Belgique- Vive le roi".
Dinsdag 12 november
Tweehonderd soldaten zijn vertrokken naar Brugge en twee uren nadien zijn er anderen binnen gekomen minder in getal…..(met) twee officieren. Er zullen ook 200 afgekeurde paarden in Adinkerke verkocht worden.
Woensdag 13 november
Ik (ben) deze morgend naar Dudzele gereisd met paard en kar van de Belgische Militaire; wij waren met vier in Brugge. Er was aangeplakt dat al de granen aangeslagen waren ....de prijs was acht en veertig frank voor de tarwe, vijf en vijftig frank voor de gerst en negentig frank voor de erwten.
De veldwachter meldde me dat twee geheime agenten me wilden spreken. Dombrecht Casimir (is) vandage naar zijn huis mogen komen met een rijtuig (...) met twee gendarmen er achter (met de) veto. Er was zeker geen bewijs tegen hem…..
Vrijdag 15 november
De naamdag van Koning Albert. Om twaalf uren zijn er een troep soldaten weg gegaan en om een uur de Lansiers, er zijn een mindere troep in de plaats gekomen.
Zondag 17 november
Men zag vandage mannen die uit Holland gekomen waren zonder pasport ....zij waren onder den draad gekropen…..De koning doet vandaag zijn intrede in Brussel....er zijn daar grote feesten ingericht....men zegt dat de Duitsche goed opschuiven naar hun land...dat moet volgens de overeenkomst met de Entente.
Woensdag 20 november
We zijn een uur vroeger begonnen op het stadhuis voor de pasporten te kunnen geven aan de boeren die naar de verkoping (van paarden) wilden gaan naar Aedingkerke. Knockaert die vroeger eerst bediende was in de Electrieke fabriek en die in Duitsche gevangenschap zat is thuis gekomen….. anderen die door de Duitsche Knocke moesten verlaten (...) zijn ook (regelmatig aan het terugkeren).
Donderdag 21 november
Er zijn gisteren honderd en twintig soldaten voetvolk in de Couronne gekomen die daar enige dagen zullen verblijven. Er komen nogal wat Belgische vluchtelingen uit Holland zonder pasport. Zij zeggen wat drinkgeld te geven aan de wacht!
Vrijdag 22 november
Daar is een Fransche automobiel om aardappels gekomen naar Knocke en die tien frank betalen voor honderd kilos... Joseph De Vrieze is deze morgend gestorven in het hospitaal van Brugge en zal morgend naar Knocke (overgebracht worden) om er begraven te worden. Men is begonnen het zand (te ruimen op het strand), het gouvernement (staat in) voor de kosten....mannen van Knocke mogen helpen werken mits zij eenen korte wagen hebben...zij winnen vijftig centiemen per uur ....zij begonnen met 125 man.
Zaterdag 23 november
Eerstdaags komt er een schip met kolen aan te Zeebrugge (bestemd) voor de omliggende gemeenten te kunnen bedelen. Er zal ook vleesch geleverd worden door de militaire overheid.
Maandag 25 november
Er waren veel werkmenschen die hun kwamen aangeven op het stadhuis die voor de Duitsche gewerkt hebben en die niet betaald waren.
Dinsdag 26 november
Er wierd nog al veel gestolen in de onbewoonde villa's, meestal (met) medehulp van soldaten. De burgerwacht zou vermaand worden. Vandage is er een affiche in druk om de bevolking kenbaar te maken dat de gemeente de nodige maatregelen gedaan heeft tot het bekomen van meer ettelijke waren tegen overgestelde met hetgeen deze week (was) gezegd in en een bijeenkomst van de Burgerwacht door August De Bever (hij had de gemeente erop gewezen dat eerst de bevolking moest voldoende bevoorraad worden door de verantwoordelijken van het gemeentebestuur).
Maandag 2 december
Alle werken mochten in Vlaanderen geschieden te voet of met de velo zonder eene bijzondere toelating. Men zegde dat vandaag de Belgen over de grenzen in Duitsland gingen gaan ....de bezetting doen volgens hun overeenkomst…..Er worden nog altijd koeien gevonden door Knokkenaaren al de kanten van Eecloo. Van de beloftes over het leveren van vlees door de overheid kwam niets van terecht.
Dinsdag 3 december
Het was om negen uren gemeenteraad...en werd gesproken over de toestand van de kolen ook de geldelijke toestand van het werkvolk die niet betaald waren van de Duitsche....over de dansen en bals die voorlopig uitgesteld zijn…..over de kwestie van de voeding dat er terug tarwe en patatten moesten aangeslegen worden…..
Woensdag 4 december
Louis Van Bunnen
Vele vreemden komen hunne villas bezoeken en zien wat er mede te doen staat voor op te schikken om er zoo mogelijk in te komen. Mr. Van Bunnen begraven die zaterdag gestorven is (9). Hij is gedecoreerd met de Leopoldorde en de gemeente heeft daarvoor eenen brief geschreven aan de Hooge militairen van Knocke.
Donderdag 5 december
De begraving van Louis Van Bunnen om tien uren en half, (...) en er waren een veertigtal soldaten die hem begeleidden van aan zijn huis tot de kerk in twee gereien (rijen) aan weerskanten van het lijk...in de kerk op dezelfde manier, aan de offerande blaasden de trompetten en hebben hem begeleid tot aan het graf.
Vrijdag 6 december
De Colonel van Zeebrugge is deze achternoen ten mijnen gekomen om te zeggen dat ik een schuur moet aanwijzen om al het achtergelaten, door de Duitsche Militair, zink, granaten en alle andere munitie daar in te vergaren en ten dichten bij den tram die loopt naar het Zoute. De paardenstal van den vroegere tram is daarvoor aangewezen. Op een affiche werd vermeld dat de hoogste prijs voor boter negen frank is en voor de voortverkopers tien, en dat de winkels hunnen prijzen moeten aan de venster bekend maken.
Zaterdag 7 december
Een affiche vermeld dat de kinderen van vijf maanden tot achtien maanden dagelijks een liter melk moeten bezorgd worden door de gemeente....de andere menschen van zeventig jaren een halve liter. De buurgemeenten zullen moeten tussenkomen en strenge verplichtingen zullen daartoe genomen worden.
Dinsdag 10 december
Zeventien koeien zijn er tegenwoordig op Knocke...men vindt er nog alle dagen paarden…..er zijn veel moeilijkheden voor de melk te bezorgen…..men spreekt dat de soldaten (het voetvolk) eerstdaags zullen vertrekken. Den architect van den gemeente is volgens een schrift vandage aangesteld voor het onderzoek der schade aan gebouwendoor den kommissaris van het arrondissement (10).
Donderdag 12 december
Remy Van Belleghem die nu twee paarden heeft, haal(t) cokes naar Brugge die aan de burgers tegen tien frank het honderd kilo (verkocht worden). Er is een koopman van Belzeele gekomen met vijf paarden om op de gemeente ze trachten te verkopen. De boeren zien dat het jonge mannen zijn en dat het ook gerobberde paarden kunnen zijn en het gevaarlijk kan zijn ze te kopen.
Vrijdag 13 december
Morgend is er in de Lanciers Kazerne in Brugge verkoop van zeventig paarden....de boeren die willen gaan moeten een bewijs hebben van de gemeente. Er is tot nu toe nog geen vleesch op de gemeente te kopen .... ingelegd vleesch in doozen ware er deze week in het voedingscomiteit.
Tot hier het dagboek van de burgemeester.
Eenzelvigheidsbewijs van Lodewijk Deklerck (foto ontbreekt).
De Lanciers te paard gefotografeerd in 1918 in de buurt van de vuurtoren.
Knocke. Avenue Lippens
Voetnoten
- 'Hotel Germania' kreeg diverse benamingen, o.m. 'Hôtel de France', 'Grand Hôtel de l'Avenue' en 'St. Mauritz Hotel', later kwam er de electrozaak van Theo Morbee met appartementen, nu vinden we er Van den Borre.
- E. H. Henri Depuydt (Lichtervelde 21.03.1891/Brugge 7.12.1990) was onderpastoor van Knokke, ook leraar aan het College te Kortrijk en rector aan de St. Godelieveabdij te Gistel. Hij bleef in Knokke tot 1926. Hij schreef een boek over zijn wedervaren in de badstad en de strijd tussen liberalen en katholieken in het interbellum.
- Francisca Fincent (10.05.1842) beter gekend als Moeder Siska genoot enige bekendheid met haar wafels.
- Victor Lamoral (Hal 8.08.1866/ Schaarbeek 12.11.1917) was geneesheer die zich in Knokke vestigde. Hij was ook een verwoed golfspeler. Hij werd schepen te Knokke in 1904, herverkozen in 1907 onder burgemeester Theophiel D'hoore en in 1911 onder Lodewijk Deklerck. Lamoral was gehuwd met Lucie Schroell (Lux).
- Casimir Dombrecht (°Koolkerke 10.02.1861) was hengsteboer op het Hazegras. Hij was gehuwd met Leonie Nachtegaele. Het gezin had 5 kinderen. Zijn oudste zoon was Jules (°Koolkerke 7.02.1895).
- Max Roland (Hyon 26.01.1895) was de zoon van Max Theodore en Eugenie Delaue die het pension 'Roland' uitbaatten in de Leopoldlaan. Max was onderluitenant-vlieger en sneuvelde als waarnemer aan boord van een vliegtuig SPADXI. Hij werd begraven in De Panne. De familie woonde in de winter in Brugge; de militair staat ook vermeld op een herdenkingsplaat in Brugge.
- Milord werd in 1917 secretaris en was een vertrouwensman van de bezetter. Er zijn geen gegevens te vinden in de bevolkingsregisters. Lodewijk Du Bois (Brugge 1859/ Heist 1934) werd tijdelijk uit zijn ambt gezet. Hij woonde in Heist en was zowel gemeentesecretaris van Heist en Knokke.
- Maurits Pauwels (Blankenberge 16.09.1874) was hotel uitbater van het 'Pauwels Hotel', het latere Majestic langs de Zeedijk. Hij was gehuwd met Alexandra Hasaert (Gent 30.09.1873). Zij waren actief in de horeca sedert 1912. Latere uitbaters waren Georges Tavernier (Kn 1872) en Leonard Tavernier en Marie-Henriette Neirynck (°Oostende 1893).
- Louis Van Bunnen (Gent 30.11.1848) was medevennoot van het consortium (1ste verkaveling te Knokke met Alfred Verwee en Henri Dumortier). Hij was gehuwd met Marie De Vos (°Blankenberge 1892) dochter van een hotelhouder te Blankenberge. Het gezin telde 6 kinderen. Louis was ook bouwheer en uitbater van het 'Grand Hôtel de Knocke'. Hij was reserve officier van het Belgisch Leger. (30.11.18)
- Jules Wassenhove (Blankenberge 10.10.1878/ Brugge 27.03.1935) was timmerman-aannemer als hij in 1901 naar Knokke kwam met zijn echtgenote Alice Wisselez. Het gezin kreeg 3 kinderen. Hij werd in 1905 als bouwmeester aangeduid door de badstad Knokke.