Bezoek Canadese familie
For Freedom Museum

Canadese Familie Tuttle schenkt militaire Onderscheidingen van groot- en vader Norman Tuttle aan het For Freedom Museum

2020 01 14 112751Corporal Norman Eugene Tuttle, van de Highland Light Infantry of Canada was één van de Canadese bevrijders van Knokke-Heist op 1 november 1944.

Norman landde op D-Day, 6 juni 44 op de stranden van Bernières-sur-mer, Juno-Beach.

Zijn 9-de Canadian Infantry Brigade, leverde een bittere slag te Buron op 10 juli en bevrijdde vervolgens de ganse Pas-de-Calais. In de vroege uren van 9 oktober werd zijn regiment, met amfibievoertuigen, de Buffalos, via de Schelde, afgezet op de stranden van Biervliet, van waaruit de strijd om de bevrijding van Zeeland en de Zwinstreek aanving.

De strijd om de Scheldt-Pocket was zeer hevig, het door de Duitsers overstroomd gebied vormde een zoveelste obstakel.

Op 31 oktober werd de Belgisch-Nederlandse grens bereikt en kruisten de troepen met kleine roeibootjes het afwateringskanaal Sluis-Cadzand-Bad.

Eénmaal op Belgische bodem kreeg de Highland Light Infantry de opdracht, een versterkt geheel van bunkers, genaamd Klein Tobruk, in te nemen.

Dit bunkercomplex gesitueerd in de duinen van het Zwin lag te midden een mijnenveld, omgeven door Concertina prikkeldraad.

Intussen waren Norman's luitenant en sergeant reeds uitgevallen en was hij alléén in bevel van zijn uitgedund peloton. (23 man i.p.v. 36).

Hij baande zich een weg, door de prikkeldraad en het mijnenveld, sluipend op zijn buik en priemend in het zand met zijn bajonet, terwijl hij onder vuur werd genomen door de Duitsers.

Zijn peloton volgde de zo gemaakte enge doorgang tot bij de bunkers en de vijand werd tot overgave gedwongen. Een Luitenant-Colonel, 7 officieren en 250 manschappen werden gevangen genomen.

Voor deze daad van moed en zelfopoffering werd Norman gedecoreerd met de Distinguished Conduct Medal (DCM) op 12 juli 1945 door de Britse Koning George VI in Buckingham Palace.

Norman Tuttle overleed op 48-jarige leeftijd in 1964.

Intussen was zijn zoon, eveneens Norman genaamd, uitgeweken naar de USA, waar hij een gezin stichtte en vier dochters het levenslicht zagen.

Dit jaar ging zoon Norman definitief op pensioen en nam hij samen met zijn dochters het besluit een reis naar Europa te ondernemen en de waardevolle onderscheidingen van wijlen zijn vader te schenken aan het For Freedom Museum, Knokke-Heist.

Het was dan ook een grote eer voor conservators Freddy en Danny Jones, in het bijzijn van Ere-Schepen Danny Lannoy, de eretekens van bevrijder Norman Tuttle, DCM, en held van onze badstad, in ontvangst te mogen nemen.

De militaire onderscheidingen van Norman Tuttle en Peter Willigen (Hickman-brug, 31 oktober) krijgen een eervolle plaats in het For Freedom Museum.

Bezoek Canadese familie - For Freedom Museum

Redactie

Cnocke is Hier
2018
55b
012-012
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:49:21