Duiding bij de foto op de (nieuwe) kaft

2021 02 02 094819We hebben dit jaar gekozen voor de afbeelding van een vlag een Heistse vereniging meer bepaald de Bond van Kroostrijke Gezinnen.  En dit om twee redenen.

Ten eerste omdat er zeer binnenkort een tentoonstelling doorgaat in het museum Sincfala over vlaggen van organisaties in Knokke-Heist en de Bond of vroegere Kroostrijke Gezinnen mag daar een prominente plaats innemen. 

Ten tweede omdat we ontdekt hebben dat de vereniging in Heist in 1925 werd opgericht (nationaal in 1921) en dus negentig jaar jong is dit jaar.  PROFICIAT.

We hopen in een komende editie een bijdrage te leveren over de geschiedenis van de Bond van Kroostrijke Gezinnen te Heist.

Hoewel de vereniging neutraal is zien we toch een duidelijk christelijke geïnspireerde afbeelding en ook een duidelijke verwijzing naar de visserij.

Deze en veel andere vlaggen te bekijken en bewonderen in het museum Sincfala, Pannenstraat 140 Heist n dit van 18 maart tot en met 26 april 2015.

De vlag zoals we ze nu kennen dateert uit de Middeleeuwen.  Ze werd als identificatiemiddel gebruikt bij veldslagen en men noemde ze standaards.  Later kwamen de wapenschilden met persoonlijk wapenschild van de edelman… en zo is de heraldiek ontstaan.  Landen, streken, steden en dorpen hebben tegenwoordig hun eigen vlag en eventueel wapenschild.  Bedrijven gebruiken nu een logo.

Heel wat uitdrukkingen verwijzen ook naar vlag en vaandel: hij is naar de vaantjes, onder vreemde vlag voeren, een vlaggenschip, de vlag dekt de lading niet, onder één vlag varen, de vlag denkt de lading niet, met veel vlagvertoon, de vlag voeren…

Duiding bij de foto op de (nieuwe) kaft

Redactie

Heyst Leeft
2015
01
003-003
BV
2023-06-19 14:49:21