Te gast in Duinbergen bij Rigo Denoyel

André Desmidt

Wie in Duinbergen de naam Denoyel uitspreekt denkt aan een garage... en wij dachten aan Rigo. Tijd om een afspraak te maken met de bedoeling de geschiedenis van de garage vast te leggen en te achterhalen wat Rigo zo allemaal heeft uitgespookt tijdens zijn actieve leven en wat hij nu nog doet in zijn vrije tijd.

Garage

Het was grootvader Cyriel die samen met zijn broer Theophiel startte met een garage in de Knokkestraat.

2021 01 28 105831Van links naar rechts Yvonne Delie (ma) en Cyriel Denoyel (pa), Cyriel (grootvader) en Emely (grootmoeder) en Irma en Simonne (schoondochters van Cyriel en Emely)
Zittend de kinderen Johan en Dora

Een garage betekende toen verkoop van benzine, verzekeren van transport en het verzorgen van klein onderhoud. Daarenboven stonden ze ook in voor excursies.

Onderhoud van de wagens hield onder andere in , het aftappen van de olie, smeren van de massa smeernippels en grafiteren van het chassis (inspuiten van grafiet tegen het roesten van de onderzijde van het voertuig)

De rest van de afgedraaide olie werd gebruikt als brandstof voor de verwarming.

Na verloop van tijd stopte de samenwerking en verhuisde Cyriel naar de Duinbergenlaan. Naast de garage had de vrouw van Cyriel, namelijk Emily, een meubelzaak "de cosy corner" genaamd , alwaar nu Duinbergen Clinic is gevestigd.

In 1955 verhuisde vader Willy dan samen met zijn echtgenote Yvonne naar de Elizabetlaan 270 waar vroeger nog een café en een "pottenwinkel" was geweest.

2021 01 28 105905Zicht op de Elizabetlaan met de oude tram en het vroegere tramkotje
Uiterst links de café (later garage Denoyel)

2021 01 28 105925Willy en Yvonne aan "de naftepompe" ( begin 1960)

Het gebouw werd dikwijls verbouwd , zeg maar uitgebreid en gemoderniseerd. Ook de garage werd meerdere malen verbouwd.

2021 01 28 105947Zo zag de garage er uit in de jaren vijftig.

Rigo wordt geboren

In 1952 ziet Rigo het levenslicht en groeit hij op in Duinbergen. Hij loopt er school met vele herinneringen aan zuster Marie-Raphael ;zuster Marie Martha , meester Duponcheel en anderen.

Zoals velen loopt hij verder school bij de Broeders Xaverianen in de Sportlaan te Knokke.

Uiteindelijk voltooit hij zijn studies A2 Mechanica aan het Vrij Technisch Instituut in de Stuiverstraat te Oostende.

Later volgden nog vele cursussen bij het auto merk.

Maar het was geen zorgeloze jeugd want het noodlot sloeg toe. Op veertienjarige leeftijd reeds verloor hij zijn vader. Vader Willy was pas 50 jaar geworden ; Moeder zette moedig de zaak verder tot in 1970 met de toenmalige vertegenwoordiger Octaaf.

In 1970 stierf moeder Yvonne op zeer jonge leeftijd en Rigo moest de zaak verder zetten. Onmiddellijk na de school werd hij geconfronteerd met de harde werkelijkheid van het zakelijk leven der volwassenen.

Rigo werd 18 jaar en kon de plaats van zijn vader innemen. Dit ging niet zonder slag of stoot want eerst diende hij meerderjarig verklaard te worden. Dank zij zijn zuster Dora, die onmiddellijk de zaak in handen heeft genomen , kon die periode tot meerderjarigheid van Rigo, overbrugd worden. Zij heeft dan ook verder meegewerkt tot hij Kris leerde kennen.

Tussendoor had hij toch nog wat tijd om echt jong te zijn. In 1971 leerde hij zijn huidige vrouw Kris kennen . In 1974 huwde hij met Kris Verplancke die haar hele leven lang zijn rechter hand is geweest en veel voor de zaak heeft betekend.

Zij was de draaischijf in de boekhouding en het onthaal in de garage . Massa mensen en massa telefoontjes heeft ze verwerkt. Nummerplaatherkenning was wel haar grootste troef, "zeg een nummerplaat en ik zeg van wie die is !!!"

Ditzelfde jaar werden nog grote verbouwingen uitgevoerd aan de garage.

Samen kregen ze twee kinderen nl Yves en Ann. Yves heeft enkele jaren meegedraaid in de zaak en werkt nog steeds in de autowereld .

Rigo en Kris hebben samen de garage gerund tot eind 2003 .

2021 01 28 110006Rigo en Kris bij hun Renault 4 cv uit 1956. (foto 1998)

Wie " Denoyel " zegt, denkt aan Renault... de merknaam die gekoesterd werd.

Als jonge ondernemer en jongste Renault dealer van heel Belgie, moest Rigo zich waar maken. Hij concentreerde zich op de verkoop van nieuwe wagens maar ook op goede tweedehandsvoertuigen en natuurlijk de na-verkoop.

In de werkplaats of garage werd zorg besteed aan het onderhoud van de wagens.

De koetswerkherstellingen werden ter plaatse uitgevoerd met eigen richtsysteem en eigen spuitcabine.

In totaal werd de infrastructuur drie maal verbouwd en uitgebreid.

2021 01 28 110024De garage eind jaren negentig (1998)

Elk jaar opnieuw werden er zowel in het voorjaar als in het najaar opendeurdagen georganiseerd.

Wat men nu ver doorgedreven marketing noemt deed Rigo reeds in de jaren zeventig... publiciteit op de zakjes bij de bakker.

Autosalon in de Speelman

Samen met de garagisten Dezutter, Bourgoo, Demeyer stond Rigo Denoyel aan de wieg van de jaarlijkse autosalons in Heist.Men noemde het toen een autoshow en die vond plaats in het sportcentrum De Speelman langs de Heistlaan.

Later werd dit project uitgebreid en nam Raymond Pauwels de touwtjes in handen.

2021 01 28 110024Een herinnering aan de autosalons met van links naar rechts Rigo Denoyel, Burgemeester Manu Desutter, schepenen Joseph De Groote, Omer Peere en Karei De Grauwe en op de achtergrond Raymond Pauwels.

Niet te vergeten dat deze autoshow ooit nog in de ruimte van Laguna en ook in Scharpoord heeft plaatsgevonden.

Helaas het was niet allemaal koek en ei want ook de oliecrisis liet zijn sporen na...

Engagement

Rigo beperkte zich niet tot zijn professionele activiteiten maar zag het wat ruimer.

Zo was hij op 14 juni 1984 medestichter van het Centrum Comité Duinbergen. (CCD) De bedoeling was wat leven te brengen in Duinbergen. Jarenlang was hij er secretaris van CCD.

2021 01 28 110059Leden van het Centrum Comité Duinbergen met van links naar rechts
Eddy Degroote, Jean Luc Engelen, Luc Verplancke, Serge Voordecker ,Eric Parmentier, Andre Dobbelaere, Paul Raes, Gilbert Vermeersch ,Rigo Denoyel

De actieve ploeg zorgde ervoor dat er weer een Kermis was in Duinbergen met een grote barbecue. Het internationaal vuurwerkfestival kreeg ook in die periode haar vaste stek in Duinbergen, een vlag van Duinbergen (13 juli 1986) werd ontworpen. Grote muziekkorpsen en Showbands werden naar Duinbergen gehaald , kaartingen en vogelpikwedstrijden ... teveel om op te noemen. De medewerkers waren allemaal mensen met een eigen drukke beroepsbezigheid. En natuurlijk ook de kermis op het Astridplein.

Bij gebrek aan opvolging werd de organisatie op non-actief gezet.

De Vossenhul

Een groepje volwassenen uit Duinbergen met Maurice Blanckaert, Emile Raes, Yvonne Denoyel, Norbert Janssens, Hugo Vandervoort...(sorry indien mensen vergeten zijn) richtten het jeugdhuis De Vossenhul op. Het was hun bedoeling om de jeugd op te vangen in een pand ter hoogte van waar tot voor kort het Parkhotel stond.

De jeugdclub was zeer actief en een van de vruchten is nog steeds de schuttersvereniging De Vossenhul die nu instaat voor karabijnschieten en pistoolschieten in een daarvoor speciaal ingerichte zaal onder de sporthal De Stormmeeuw.

Hobby Pottendraaien en keramiek

2021 01 28 110121Wegens de drukke dagelijkse bezigheden heeft Rigo nooit eerder de tijd gehad voor vele hobby's . iets maken was altijd zijn doel.

Hij schreef zich in voor de activiteiten van het Vrij Atelier in de Academie en vervolmaakte zich creatief in de cursus pottendraaien en later keramiek .(van potten pakken naar potten bakken...)., maar soms wordt het teveel.

Voorlopig niet meer actief, maar naar zijn zeggen ,kriebelt het toch om daar zeker weer mee verder te gaan , want "creeren " is zalig en het is een blijvende herinnering .

Shantykoor Blankenberge

Al ruim tien jaar zingt Rigo zeemansliederen in het Shanty koor van Blankenberge . Een ideale oefening voor goede ademhaling.

Het koor beperkt zich niet tot lokale activiteiten maar treedt ook op in binnen- en buitenland en neemt ook deel aan internationale festivals in Frankrijk en Nederland.

Zo leer je nieuwe mensen kennen en maak je nieuwe vrienden want het koor komt om de veertien dagen samen voor de repetities.

In de loop der jaren zijn een aantal leden gestopt, maar gelukkig aangevuld door nieuw jong bloed.

Met enkele vrienden van het Shanty koor werd de groep 4Beaufort opgericht. Ze brengen amusement, meezingers en sketchen. Een kolfje naar de hand van Rigo die de mensen graag aan het lachen brengt met een aantal typetjes.

Compostmeester

Rigo is ook een liefhebber van de natuur en het tuinieren. Dat hebben we ook kunnen vaststellen in zijn mooie grote tuin. Daar komt de liefde voor planten en bloemen ten volle tot uiting. Zelf tomaten en groenten kweken is zalig volgens Rigo

Daarom volgde hij een opleiding tot compostmeester en staat hij samen met heel wat collega's volop in de praktijk in het compostcentrum te Heist.

Elke eerste zaterdag van de maand is er trouwens een informatiedag. Mensen kunnen er informatie krijgen in theorie en praktijk.

Rigo was ook een tijdlang voorzitter van de compostmeesters maar ja... een mens kan niet alles doen hé.

Politiek

Wie actief is loopt in de kijker en wie in de kijker loopt is politiek interessant. Rigo werd dan ook aangesproken door kamerlid Manu Desutter en toenmalig CVP-voorzitter Rudy Jodts om mee te gaan met de verkiezingen. Hij heeft meegewerkt voor de belangen van Duinbergen, maar politiek was niet zijn geliefkoosde bezigheid .

"Mijn gevoelens liggen op mijn tong en in politiek moetje dikwijls die tong afbijten en zwijgen" en dat ligt mij niet.

2021 01 28 110148Rigo Denoyel met premier Dehaene en minister Swaelen

Onderwijs

Dat Rigo iets heeft met het onderwijs mag blijken uit zijn engagement zowel in de school van Duinbergen als het Maria-Duin Instituut Zeebrugge als het Sint-Bernardusinstituut Knokke.

In de school van Duinbergen was hij elk jaar rond 6 december present als heilig man om de kinderen te begroeten en geschenken uit te delen.

In Zeebrugge was hij lid van het oudercomité en werd hij zelfs voorzitter van het oudercomité Maria-Duin.

Ook in de middelbare school Sint-Bernardus Knokke was hij lid van het oudercomité.

Knokke Cup

In de jaren zeventig werd er veel gesproken over de Knokke Cup. Dit televisiegebeuren uit het Casino, gaf grote uitstraling aan onze badstad en geloof het of niet, Rigo was er ook bij betrokken.

Als middenstander met liefde voor zijn gemeente sponsorde hij dit zangfestival en zo kwam hij in contact met onder meer Jo Leemans, Anton Peeters, Joe Harris, Micha Mara en Mireille Mai. Hij was elke dag met de Belgische ploeg zangers om ze te brengen waar ze moesten zijn. (zie foto)

Het waren mooie dagen met onvergetelijke spektakels in het Casino.

2021 01 28 110203

De garage Denoyel was ook gedurende vele jaren aanwezig op de "bloemenstoet" in Knokke
en in Heist aan zee . (Jaja er waren toen nog twee bloemencorso's.)

De garage Denoyel was ook vele jaren aanwezig op de jaarlijkse schoonheidswedstrijd voor auto's en boutiques van Knokke Heist.

De garage Denoyel was ook jaren sponsor en leverde de shuttle dienst met verschillende voertuigen voor de Polderparty . 

" het zeer actieve leven werd gestopt in 2003.
Stress werd geruild voor nieuwe uitdagingen en nieuwe vrienden ,maar de oude blijven bestaan...
Nieuwe activiteiten,nieuwe uitdagingen, nieuwe horizonten,
Zo heb ik het graag." - Aldus Rigo

 

*******************

Feest van de 50-jarigen in Ravelingen

Het tweejaarlijks feest voor de vijftigjarigen van Heist-Duinbergen gaat door op zaterdag 10 oktober 2015.

Al wie geboren is in 1964 of 1965 is er van harte welkom samen met familie en vrienden.

Telkens weer is het een blij weerzien van de klasgenoten en heerst er rond de feesttafel een gezellige sfeer en wordt er een aardig voetje verzet op de dansvloer.

Wie geboren is in 1964 of 1965 mag zich gerust nu al kenbaar maken zodat we alle klasgenoten en leeftijdsgenoten terug kunnen vinden.

*******************

Dagtrip naar Zierikzee

(na het succesvol bezoek aan leper...)

Op 2 mei 2015 zal Heyst Leeft opnieuw een dagreis organiseren dit in het teken van de Eerste Wereldoorlog.

Een volledig dagprogramma met bezoek aan Yerseke en Zierikzee met gidsen én het verhaal van de Heistse vissers gevlucht naar Zierikzee tijdens WO I.

Kostprijs €70 middagmaal en twee maal koffie en toegang museum, film en stadswandeling inbegrepen.

Begeleiding door lokale gidsen.

Inschrijven kan bij de bestuursleden - meer nieuws in ons volgende boekje.

Betaling geldt als inschrijving. Plaatsen beperkt.

Te gast in Duinbergen bij Rigo Denoyel

André Desmidt

Heyst Leeft
2014
02
003-012
BV
2023-06-19 14:49:21